מרץ 2021: מפארק בגין לחורבת חנות

בואו לבקר בחורבת שיח' חובאני. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
יש לכם מרץ לצאת לטייל? אז קדימה! הצטרפו אלינו הפעם למסלול שמיועד למיטיבי לכת, שעובר בנקודות מרתקות בהרי ירושלים וכולל מעיינות, מבנים עתיקים ופריחה עונתית מרשימה
טיולנו, שאורכו כ-6 ק"מ והוא מתאים למיטיבי לכת, מתחיל בחניון בר גיורא שנמצא בשער פארק בגין. הפארק מתפרס על פני כ-8,000 דונם וממוקם במורדות המערביים של הרי ירושלים. בחניון, שבו ישנם שולחנות פיקניק ומתקני משחק, תוכלו להתארגן ולאכול לפני תחילת הטיול. לאחר מכן המשיכו בנסיעה של כמה מאות מ' לתחילת המסלול, שכולל ירידה לעין מטע ועלייה לחורבת חנות. שם, בסוף המסלול, יש לדאוג לרכב מאסף.

מחניון בר גיורא לקבר שיח' חובני

מיקום החניון כונה במלחמת העצמאות "צומת המזלג", מכיוון ששם נפגש הכביש העולה מעמק האלה עם דרך עפר, שבה עלו כוחות פלמ"ח הראל מהשפלה. במהלך שלושה ימים בחודש אוקטובר 1948 כבשו כוחות צה"ל את רוב האזור מידי שרידי המצרים שעדיין שלטו בשטח.
מוכנים לצאת לדרך? סעו בחזרה לכביש 386 ופנו לכיוון מזרח לעבר צור הדסה. סעו כ-600 מ' באטיות ופנו ימינה לרחבת חניה קטנה שנמצאת ליד מתקן קידוח שמוקף בגדר (תוכלו לראות את סימון שביל ישראל חופף לסימון שחור). אל החניה תוכלו להיכנס רק מכיוון בר גיורא, בשל קו הפרדה רציף בכביש. לאחר חציית הכביש תגיעו לפארק עצמאות קק"ל שבו קיים שילוב של מעיינות, טרסות חקלאיות ואתרים עתיקים, יערות נטועים וחורשים טבעיים.
המשיכו עם סימון שביל ישראל שפונה מכאן לכיוון מערב ולאחר כק"מ תגיעו לקבר שיח'. בדרך תראו את הכתף של נחל זנוח ואת עמודי החשמל של תחנת הכוח רוטנברג שבאשקלון. ייתכן ששם המקום ניתן לו על שם היישוב הקדום חובין מהתקופה העות'מאנית. תוכלו לראות את קירות המתחם שבאחד מהם עיטורים פשוטים, כמה חדרים ואת הכיפה שעל הגג. הקפידו לא לטפס על הגג ולא להיכנס למבנה בשל חשש מקריסה!
כרכום חורפי בבר גיורא. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

מחורבת דרבן אל עין מטע

המשיכו עם השביל ובדרך תעברו בין טרסות קדומות לכרמים חדשים שהתפתחו באזור לאור התפתחות תעשיית היין בהרי ירושלים. לאחר כ-2 ק"מ תגיעו לחורבת דרבן, שבה טרסות רבות ולאורכה עצי שקד. ברוח המקום, השופע אתרים היסטוריים, שמה של חורבת דרבן (א-שיח' איברהים) ניתן לה על שם ארכיאולוג יוצא דופן – דרבן שחפר לעצמו מחילה במקום ושלף חרסים מהאדמה, שעל אחד מהם הייתה חרוטה הכתובת "יה". כתובת זו על חתיכת החרס שהזכירה את טביעות החותם "יהוד" מהתקופה הפרסית הביאה לחפירות נוספות במקום ולמציאת כלי חרס נוספים מתקופה זו. במקום נמצאו מאוחר יותר גם שלדים, שהוגדרו על ידי החוקרים כשרידי קבורה כפרית מהמאה ה-19. בחודשי החורף והאביב תוכלו ליהנות מפריחה מרהיבה וססגונית של רקפות, כלניות, תורמוס ההרים ועוד שלל פרחים.
המשיכו עם השביל שעובר בפאתי הכפר מטע, גם ליד עץ גדול של אלון מצוי. תוכלו לנוח בצלו או בעין מטע שאליו אתם מתקרבים. במקום נמצאת חורשה ומעברה מגיחים מי המעיין עין מטע, מתוך טרסה. תוכלו לנוח בצל התאנה או האיקליפטוס הענק שצומח במקום. ליד המעיין תבחינו במבנים עתיקים שמכונים חורבת תנור וביניהם מבנה גדול, מרשים וגבוה עם חלונות מקושתים וגבוהים.
עצי שקד לאורך הדרך ליד חורבת דרבן. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

אל עין תנור וחורבת חנות

מכאן תוכלו להמשיך עם הדרך ולעלות לחורבת חנות מדרום או להמשיך לאתר נוסף, אם תפנו לכיוון ימין ותצעדו בדרך העפר עם שביל ישראל. לאחר כחצי ק"מ תראו סימון שקוף (שני פסים לבנים וביניהם פס ריק מצבע) שמפנה שמאלה ומוביל למקבץ עצי תאנה. ביניהם נמצאת נקבה בעלת תקרה מקושתת גבוהה שבקרקעיתה זורמים מי המעיין עין תנור. תוכלו לצעוד בה לאורך 30 מ' עד לנקודה שבה היא פונה לכיוון שמאל ונחסמת. האגדה מספרת שכאן עמד התנור של נח הצדיק. עם פרוץ המבול, התנור הפך למעיין שמספק לנו מים עד היום.
סיימתם את הביקור במעיין? שובו על עקבותיכם בשביל ישראל, עד לדרך שמסומנת באדום. חצו את ערוץ הנחל לכיוון דרום, והתחילו להעפיל בשביל שמסומן בשחור עד שתגיעו לחורבת חנות. אם הדרך מאומצת עצרו, מדי פעם, להתבונן וליהנות מהנוף היפה של הרי ירושלים.
עפץ בננה על אלה ארץ ישראלית. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל