על אודות הספר והסופר

במרוצת השנים עבר האורן הבודד גלגולים רבים, ולאחר שאזל הספר מהמדפים, החליטה קק"ל להוציא אותו בהוצאה מחודשת. בעזרתו של הסופר יהודה פרדיס הוחזרו לספר החריזה, המשקל ו"כוונת המשורר" המקורית

תפקידים קצרים וחרוזים קליטים

כמו סיפורים אהובים אחרים שזכו לחיים משלהם, גם האורן הבודד נולד כמעט במקרה. אשת הסופר יהודה פרדיס, שהייתה מחנכת כיתה ב' בבית החינוך על שם ברל כצנלסון בירושלים, נזכרה ברגע האחרון שהבטיחה להכין עם תלמידיה טקס לקראת ט"ו בשבט. יהודה פרדיס נרתם לעזרתה וכתב עבורה ועבור התלמידים עוד באותו הלילה סיפור לט"ו בשבט – סיפור האורן הבודד.
היה בסיפור כל מה שצריך: תפקידים רבים, שיספיקו לכל תלמידי הכיתה; משפטים חוזרים, שיסייעו לתלמידים הצעירים לזכור את תפקידיהם; עצב, שמחה, תום ומתיקות – בדיוק במידה הנכונה; רעיון חינוכי-ערכי ומסר חד, קליט וברור: כל אחד, אפילו ילד, יכול לשנות, לעזור ולהשפיע.
פרדיס חילק את הסיפור לתפקידים קצרים וכתב את כולו בחרוזים קליטים, שהילדים שיננו בקלות ובמהירות. ההצגה האורן הבודד זכתה להצלחה גדולה בקרב הילדים, ההורים והמורים והתגלגלה ברבות הימים אל אגף החינוך של קק"ל, שבחר להדפיסה כספרון למורה ולגננת בלוויית איורים של הציירת פנינה גורן.
מהדורה ישנה של הספר

קק"ל מחליטה להוציא את הספר בהוצאה מחודשת

במרוצת השנים עבר האורן הבודד גלגולים רבים, נמסר מפה לאוזן, הופק ברחבי הארץ והעולם, תורגם לשפות שונות, הולחן והושר, הושמע ברדיו והוצג אין ספור פעמים בבתי הספר והגנים.
לאחר מספר שנים שבהן אזל הספר מהמדפים, בשנת 2015 החליטה קק"ל להוציא את האורן הבודד בהוצאה מחודשת, כיאה לספר אהוב ומבוקש שאינו מתיישן עם השנים ומשמש גם כלי חינוכי ועזר פעילות למורה ולגננת.
לקראת ההפקה החדשה פנה אגף החינוך של קק"ל לסופר יהודה פרדיס, איש חינוך, מנחה טלוויזיה ורדיו, סופר ופזמונאי (המוכר ביותר מבין הפזמונים שחיבר הוא "האיש שבקיר"), אשר פרסם במרוצת השנים כ-30 ספרים. פרדיס החזיר לסיפור, שבמהלך השנים עבר שינוי על ידי מספרים רבים, את החריזה, המשקל ו"כוונת המשורר" המקורית. המאייר אביאל בסיל אייר מחדש את הסיפור ברוח האיורים המקוריים של פנינה גורן.
אנו מזמינים אתכם להיזכר, לקרוא, להמשיך ללמד ולהמחיז את האורן הבודד בגן, בכיתה, בשדה וביער – לקראת ט"ו בשבט וגם סתם, ללא סיבה, ומאחלים לכל הקוראים והשומעים לימוד פורה וקריאה מהנה.
המהדורה החדשה

חשוב לדעת...

הסיפור "האורן הבודד" מקפיא תמונה תמימה ומקסימה – תמונת הייעור כפי שנראתה בשנות ה-60-50 של המאה העשרים. הוא מבטא רצון לייער ולכסות כל הר קירח ביער צפוף ו"להפריח את השממה". חשוב להבין שמאז כתיבת הסיפור חלה התפתחות בגישתה של קק"ל לניהול היערות והשטחים הפתוחים והיא השתנתה באופן ניכר: כיום קק"ל אינה נוטעת אורנים על כל הר קירח. היא משתדלת לטעת יערות מגוונים, להתערב בטבע רק במקומות הנדרשים, בצורה נכונה ומושכלת, ולבחור מיני עצים המתאימים לסביבה הטבעית של ישראל.

החלוצים שהגיעו לארץ בתחילת המאה ה-20 מצאו את רובה סחופת שמש וחשופה. אחת הפעולות הראשונות של קק"ל הייתה נטיעת עצים במסגרת "מפעל הייעור". הנטיעות נעשו הן מתוך הצורך להפגין בעלות על קרקעות שנרכשו, הן מתוך ההכרה ביתרונות הרבים של העץ (מקור לפרי למאכל, מקור לצל, לאוויר נקי, ליופי, לשלווה ועוד) והן מתוך הרגל, שכן הארצות שמהן הגיעו החלוצים היו ברוכות בעצים וביערות.

בעשורים האחרונים, עם ההכרה הגוברת של האדם ביחסי הגומלין המורכבים המתקיימים בינו ובין מעשיו לבין הסביבה והטבע, התפתחה בקק"ל גישה אחרת, המשלבת בין צורכי האדם לבין הצורך להבטיח את המשך קיומם של המערכות האקולוגיות הטבעיות והמגוון הביולוגי היוצר אותן.

כיום מבינים שגם לשטח עם צמחייה נמוכה או ללא צמחייה כלל יש ערך אקולוגי. ולכן קק"ל בוחרת באילו שטחים לטעת עצים ואילו שטחים להשאיר כפי שהם, על פי ייעודי שטח ותוכניות אב הנקבעות מראש.

לקריאה נוספת:

מסמך תורת ניהול היער של קק"ל»