נפנה את תשומת הלב לכך שכפי שאנחנו ירדנו אל הבריכה, כך גם מי הגשמים מהסביבה מתנקזים כל חורף לנקודה הזו. מכיוון שיש כאן קרקע חרסיתית שאינה מחלחלת, נוצרת שלולית שגדלה וגדלה לאורך העונה הגשומה.
הקשיבו לקולות הדו-חיים:
אילו קרקורים אתם שומעים? (נתאר את קולות הדו-חיים: קרפדה בצרצור עדין ומתמשך, אילנית בקרקור קווה קווה רועש, צפרדע מקרקרת במגוון קולות שונים.)
נזמין את הקבוצה לחזור למודעות ולהתעורר. להתיישב.נסביר:
הסיור שלנו היום יתמקד בבריכת החורף – בית גידול מיוחד ויוצא דופן. המאפיין המרכזי שמבדיל את בריכת החורף ממקווי מים אחרים הוא העונתיות שלה. בקיץ היא מתייבשת לגמרי, ובחורף היא מוצפת במי גשמים או במי תהום שהמפלס שלהם עולה. נדגים ונסביר באמצעות עזר "מהי בריכת חורף?".
עם תום הזמן נתכנס ונזמין את המודרכים לספר על תצפיות מעניינות שהם תיעדו. בהתאם למצאי בשטח ובתצפית נתמקד בבעלי חיים מעניינים, כמו דפנייה, יתוש, ימשוש ושפירית. נסביר באמצעות העזרים שבערכה.
נשאל – האם בעלי החיים שבבריכה וסביבה מיוחדים? מתוך מה שראיתם, מה במאפיינים שלהם הופך אותם מותאמים לסביבה שהם חיים בה?
נסב את תשומת הלב לכך שלבריכה קוראים בריכת חורף, ונשאל – מה קורה לבעלי החיים כשהבריכה מתייבשת?
בהמשך לתשובות שיעלו מהקבוצה, נציין שהתנאים המשתנים בבריכה הם תנאים מאתגרים, שמצריכים התאמות מיוחדות של בעלי החיים שחיים בה.נסביר, שבשל מקור המים שלה והעובדה שהמים בה רדודים, התנאים משתנים במהירות (טמפרטורת המים, המליחות שלהם, רמת הזיהום שלהם, העכירות, ריכוז החמצן), וזה מאפיין חשוב שמייחד אותה ומבדיל אותה ממקורות מים אחרים.
נטייל לאורך שולי הבריכה, ונדגים נושאים שונים שדיברנו עליהם וצפינו בהם. נתמקם באזור שקט סמוך לבריכה.
נציין, שכל בעלי החיים השונים יוצרים יחד מערכת אקולוגית שלמה – הם ניזונים זה מזה ומהצמחים שסביבם, וכל אחד מהם קשור לאחרים. נזמין את המודרכים לסדר את תמונות בעלי החיים שלהם במארג שמתאר את הקשרים ביניהם.
נדבר על הבדלים נוספים (ראו הרחבה בעמוד 44 בחוברת) ונספר את האנקדוטה על הקרפדות:
לאחר מספר דקות נזמין את הצוותים להציג את האיומים ואת ההצעות שלהם לקבוצה.
נזמין מתנדבים שיציגו דמויות שונות המגיעות לבריכת החורף, כל אחת מסיבותיה. נלחש "בסוד" למתנדבים את תיאור הדמות, ונבקש מהם "להיכנס לדמות" ולהחיות אותה. שאר המודרכים יצטרכו לנחש מי הדמות, ולמה היא באה לבריכה.
דמויות לדוגמה:
לסיכום נשאל את המודרכים: האם תמליצו לאחרים לבוא לבריכת החורף? מדוע? האם לדעתכם חשוב לשמור על הבריכה?
נספר בכמה מילים על בולי קק"ל – בולים שקק"ל מפיקה מאז הקמתה לציון דמויות, אירועים ונושאים חשובים. בימים הראשונים שלאחר קום המדינה הבולים האלה היו בולי הדואר של מדינת ישראל. מאז הפכו לבולים סמליים שמשמשים לאספנות ולהדבקה על תעודות ומסמכים. נציג את קונטרס בולי בריכת החורף, ונסביר שבולים אלה הונפקו הודות לעובדה שקק"ל רואה חשיבות רבה בשמירה על הבריכות שבשטחה. נספר שהיה קשה מאוד לבחור אילו בעלי חיים וצמחים יופיעו על הבולים.
נחלק למודרכים דפים/פתקיות, טושים וצבעים, ונבקש מהם לבחור ולצייר בול שבמרכזו התופעה או בעל החיים שהוא, בעיניהם, החשוב ביותר בבריכה. נדגיש – אפשר גם להחליט שבמרכז הבול תהיה האווירה המיוחדת, ציור שיביע את ההרגשה בזמן הביקור והסיור בבריכת החורף.
נערוך תערוכה, ונזמין מתנדבים לספר על הבולים שיצרו.
כל משתתף ירשום על פתק דבר אחד שהכי הקסים אותו וחידש לו בסיור. ניעזר בצ'ט GPT ובתוכן של כל הפתקים כדי לנסח מכתב פנייה לעירייה שנושאו שמירה על בריכת החורף.
ניתן משימה לקבוצה: לאחרונה עלתה הצעה להקים שכונה חדשה על השטח שהבריכה נמצאת בו כיום. בשבוע הבא מתכנסת מועצת העיר, ואמורה להתקיים הצבעה לאישור התוכנית להקמת השכונה. נחלק את המודרכים לחוליות עבודה, ונזמין אותם להכין סרטון, כרזה או מכתב, שיוצגו במועצת העיר וישכנעו את החברים מדוע לא כדאי להם לאשר את הקמת השכונה על שטח בריכת החורף.
נקציב כעשר דקות לעבודה, ועשר דקות נוספות להצגת התוצרים.
למערך פעילות בנושא חשיבות השטחים הפתוחים ואיזון בין פיתוח לבין שימור, לחצו כאן»