מערך הדרכה לכיתות ד' עד ו'

מערך הדרכה לכיתות ד' עד ו', המתאים לפעילות במהלך סיור בבריכת חורף, מזמן פעילות חווייתית לצד הבריכה בשילוב מידע רב והיכרות עם החיים בבריכה ולצידה

תחנה 1: פתיחה

מיקום: מתחילים בנקודה גבוהה ויורדים לשפת הבריכה
ציוד: ללא ציוד מיוחד

א. היווצרות הבריכה

נתחיל את הסיור בנקודת תצפית גבוהה, שאפשר לראות ממנה את מיקומה הנמוך של הבריכה ביחס לסביבתה. נפנה את תשומת הלב של המודרכים לכך שאנחנו יורדים מנקודה זו אל הבריכה. נרד לשולי הבריכה ונושיב את הקבוצה.
 
נשאל:
  • מה מיוחד במקום הזה? מדוע בחרנו לעצור דווקא כאן?
  • כיצד נוצרה, לדעתכם, הבריכה?
  • האם היא נמצאת כאן כל השנה?


נפנה את תשומת הלב לכך שכפי שאנחנו ירדנו אל הבריכה, כך גם מי הגשמים מהסביבה מתנקזים כל חורף לנקודה הזו. מכיוון שיש כאן קרקע חרסיתית שאינה מחלחלת, נוצרת שלולית שגדלה וגדלה לאורך העונה הגשומה.

בריכת סמר. צילום: דר אלדד אלרון
בריכת סמר. צילום: ד"ר אלדד אלרון

ב. דמיון מודרך (מיינדפולנס)

נבקש מהקבוצה שקט מוחלט למשך כשלוש דקות, וננחה קטע של דמיון מודרך:
קחו מספר נשימות עמוקות מהאף והוציאו מהפה, מלאו את החזה ואז את הבטן באוויר בספירה עד חמש, ואז נִִשפו מהפה בספירה עד חמש. 1, 2, 3, 4, 5... עם כל נשיפה הרגישו שאתם משחררים דאגות טרדות ופחדים, ועם כל שאיפה דמיינו שדה פורח או טיול ביער והתמלאו בכוח ובשמחה.
 
הַַפנו את המבט פנימה, הרגישו את השרירים מתרפים ואת החשיבה מצטללת.

הַַפנו את המבט שלכם החוצה. אילו קולות אתם שומעים? (נפרט ונתייחס אל הצלילים הנשמעים ברקע, לדוגמה – אִִוושת הרוח, קולות ציפורים, כלי רכב רחוקים, צרצרים, ציקדות.)

הקשיבו לקולות הדו-חיים:

 

אילו קרקורים אתם שומעים? (נתאר את קולות הדו-חיים: קרפדה בצרצור עדין ומתמשך, אילנית בקרקור קווה קווה רועש, צפרדע מקרקרת במגוון קולות שונים.)

נזמין את הקבוצה לחזור למודעות ולהתעורר. להתיישב.
נסביר:

הסיור שלנו היום יתמקד בבריכת החורף – בית גידול מיוחד ויוצא דופן. המאפיין המרכזי שמבדיל את בריכת החורף ממקווי מים אחרים הוא העונתיות שלה. בקיץ היא מתייבשת לגמרי, ובחורף היא מוצפת במי גשמים או במי תהום שהמפלס שלהם עולה. נדגים ונסביר באמצעות עזר "מהי בריכת חורף?".

אילנית מצויה. צילום: עוז ריטנר
אילנית מצויה. צילום: עוז ריטנר

תחנה 2: תצפית וחקר

מיקום: על שפת הבריכה באזור מתאים לתצפית ולחקר עצמאי
 
ציוד:

א. תצפית כללית על הסביבה

נתמקם על שפת הבריכה בנקודה שנוח לגשת ממנה למים. נביט יחד על הצומח, ונבקש מהקבוצה להבחין בשלושה הבדלים בין בתי הגידול היבש, הלח והרטוב (מספר הפרחים, מספר החד-שנתיים לעומת הרב-שנתיים, המספר וכמות הסוגים של חרקים כמו דבורים, פרפרים וזבובים. מסוף האביב נתייחס גם לצבעים: ירוק מול צהוב, צבעוני ופורח לעומת צהוב וקמל).
 
נסביר בכמה מילים על הצומח בבריכה ועל המאפיינים השונים של הסביבה הרטובה שבתוך הבריכה, לעומת הסביבה הלחה שבשולי הבריכה, והסביבה היבשה שאנחנו נמצאים בה.
 
נסביר על מחזור חיי הצמח ועל ההבדלים בין צומח חד-שנתי ורב-שנתי (נדגים באמצעות עזר מחזור החיים של צמח חד-שנתי), ונתמקד בהבדלים שבין בית הגידול היבש לבית הגידול הלח ובית הגידול הרטוב. נראה את האיור הממחיש את חיגור הצומח ונדבר על חיגור והתאמות צמחים.
 
* להדגמת ההתאמות של הצמחים הטבולים והצפים לסביבת הבריכה, מומלץ להמחיש את האָרֵנכימה (רקמת האוורור) באמצעות חיתוך עלה של סוּף וגבעול של קנה.
חיגור הצומח בבריכה
חיגור הצומח בבריכה

ב. תצפית וחקר עצמאי

נוציא מים מן הבריכה לחמש צנצנות ונפזר אותן בשטח הפעילות.
 
שימו לב – אין להוציא מהמים דו-חיים, אלא אם כן התקבל היתר!
 
נחלק את הקבוצה לחוליות עבודה של 4–5 וניתן לכל חוליה דף תצפית, מגדיר בעלי חיים וזכוכיות מגדלת. נגדיר גבולות גִזרה וכללי התנהגות
במהלך התצפית.

 

דף תצפית

  1. אילו בעלי חיים או סימנים של בעלי חיים אפשר לזהות בשטח שסביב הבריכה ובתוך הבריכה?
  2. התפזרו בשטח הפעילות ונסו למצוא כמה שיותר סוגים שונים של בעלי חיים או עקבות בעלי חיים. חפשו גם בעלי חיים מעופפים סביב הבריכה (חרקים, ציפורים).
  3. חפשו עקבות שהשאירו בעלי חיים מאחוריהם, כגון טביעות רגליים, עלים מכורסמים, גללים, נוצות, שבילי הליכה של בעלי חיים בעשב או שבילים על הקרקע החשופה (לדוגמה – שביל נמלים), נבירות וקינים בקרקע. צפו בבעלי החיים שחיים במים ושהוצאו מהבריכה.
  4. רשמו את כל מה שמצאתם בטבלה.

 

עם תום הזמן נתכנס ונזמין את המודרכים לספר על תצפיות מעניינות שהם תיעדו. בהתאם למצאי בשטח ובתצפית נתמקד בבעלי חיים מעניינים, כמו דפנייה, יתוש, ימשוש ושפירית. נסביר באמצעות העזרים שבערכה.

נשאל – האם בעלי החיים שבבריכה וסביבה מיוחדים? מתוך מה שראיתם, מה במאפיינים שלהם הופך אותם מותאמים לסביבה שהם חיים בה?

נסב את תשומת הלב לכך שלבריכה קוראים בריכת חורף, ונשאל – מה קורה לבעלי החיים כשהבריכה מתייבשת?

בהמשך לתשובות שיעלו מהקבוצה, נציין שהתנאים המשתנים בבריכה הם תנאים מאתגרים, שמצריכים התאמות מיוחדות של בעלי החיים שחיים בה.
נסביר, שבשל מקור המים שלה והעובדה שהמים בה רדודים, התנאים משתנים במהירות (טמפרטורת המים, המליחות שלהם, רמת הזיהום שלהם, העכירות, ריכוז החמצן), וזה מאפיין חשוב שמייחד אותה ומבדיל אותה ממקורות מים אחרים.

תחנה 3: החי בשלולית

מיקום: באזור שקט סמוך לבריכה (אם יש אזור מסוים שאפשר לשמוע בו בדרך כלל צפרדעים וקרפדות, נתמקם סמוך אליו)
 
ציוד:

 

נטייל לאורך שולי הבריכה, ונדגים נושאים שונים שדיברנו עליהם וצפינו בהם. נתמקם באזור שקט סמוך לבריכה.

חיפושית שחיינית. צילום: ליאור גורן
חיפושית שחיינית. צילום: ליאור גורן

א. אלוף ההישרדות

נחלק לכל חוליה כרטיסיית מידע על אודות אחד מבעלי החיים המרכזיים שחיים בבריכה, ונקציב זמן לקריאת הכרטיסייה ולהעמקה על בעלי החיים.
 
נחזור ונפנה את תשומת הלב לכך שבעלי החיים שחיים בבריכה חייבים להתאים את עצמם לסביבה המשתנה של בריכת החורף.
 
נציג את הפעילות: על כל חוליה יהיה להכין "סרטון טיקטוק חי" (עם תום  העבודה החוליה תציג את הקטע שהכינה אל מול הקבוצה) שבו בעל החיים מציג את עצמו ואת דרכי ההתמודדות שלו עם החיים בבריכה, בדרכו להפוך לאלוף ההישרדות של הבריכה.
 
עם תום הזמן תציג כל חוליה את הקטע שהכינה ואת בעל החיים שלה לקבוצה, ותנסה לשכנע את כולם שדרך ההתמודדות שלו עם התייבשות הבריכה היא הטובה ביותר.
 
רשימת בעלי החיים:
  • דפנייה
  • חיפושית שחיינית
  • קרפדה
  • שפירית
  • ברכייה
יתוש. צילום: לירון גורן
יתוש. צילום: לירון גורן

ב. משחק – של מי ההתאמה הזו?

לסיכום התחנה נשחק במשחק "של מי ההתאמה הזו?":
בכל פעם נציג דרך התמודדות/התאמה לסביבת הבריכה המשתנה. המודרכים שבעל החיים שקיבלו משתמש בהתאמה הזו, צריכים להרים את תמונת בעל החיים שמופיעה על כרטיסיית המידע שלהם. שימו לב – עבור כל התאמה יכול להיות יותר מבעל חיים אחד.
 
רשימת התאמות:
  1. אני עובר דירה – עוזב את הבריכה בעונה היבשה ומחפש מקווה מים קבוע אחר, כמו בריכות דגים, נחלים ואגמים (עופות מים, חיפושיות שונות).
  2. אני מתחפר בקרקע הלחה, נכנס לתרדמת קיץ ומוריד את קצב הפעילות עד לעונה הרטובה הבאה (חפרית, קרפדות חיפושיות שונות).
  3. אני מסיימת את חיי ודואגת לדור הבא: מטילה ביצי קיימה שיכולות לשרוד בסביבה היבשה של קרקעית הבריכה עד הגשם הבא (כל הסרטנים הירודים, חלק מהרכיכות וגם הדפנייה).
  4. אני עובר לשלב בגלגול החיים שלי שבו אני לא זקוק למי הבריכה (כל החרקים המעופפים, הקרפדות).


נציין, שכל בעלי החיים השונים יוצרים יחד מערכת אקולוגית שלמה – הם ניזונים זה מזה ומהצמחים שסביבם, וכל אחד מהם קשור לאחרים. נזמין את המודרכים לסדר את תמונות בעלי החיים שלהם במארג שמתאר את הקשרים ביניהם.

צפרדע נחלים. צילום: אייל ברטוב
צפרדע נחלים. צילום: אייל ברטוב

ג. צפרדע וקרפדה – אפשרות להרחבה

אם נותר קשב וזמן, נדגים ונסביר באמצעות עזר גלגול חיי דו-חי חסר זנב, ונרחיב על אודות ההבדלים בין צפרדע וקרפדה. נשאל שאלה מסקרנת: הידעתם שקרפדה אוכלת עם העיניים, נושמת מהעור, מתגוננת מהגב ושותה מהטוסיק?
 
נראה תמונות של קרפדה וצפרדע ונשאל מי זו מי. נשתף את הקבוצה ונתמקד בהבדלים בין צפרדע נחלים וקרפדה ירוקה. נבדיל בין קרקוריהן:
 

 

נדבר על הבדלים נוספים (ראו הרחבה בעמוד 44 בחוברת) ונספר את האנקדוטה על הקרפדות:

  • אם תרימו את הלשון, תרגישו את החך המפריד בין חלל הפה והסינוסים לכיוון העיניים. החך התפתח בשלבים מאוחרים מאוד באבולוציה. אצל דו-חיים הוא אינו קיים, ושרירי העיניים שלהם משתתפים בלעיסה;
  • העור של הקרפדה דק מאוד ומלא בכלי דם המאפשרים לה לקלוט חמצן מהמים. כשהקרפדה מתרחקת ממקור מים, העור שלה מפריש חומר שאוטם אותו, וכך היא לא מאבדת מים אל הסביבה דרך כלי הדם;
  • לקרפדה יש גב מחוספס, ועליו בלוטות המפרישות ארס, שמרתיע טורפים;
  • לקרפדה תאים קולטי מים בישבנה (קלואקה) שמטרתם לסייע במאזן המים בגופה.

ד. עגולָשון שחור-גחון — אפשרות להרחבה

אם נותר קשב וזמן, נשתמש בעזר, נוסיף ונרחיב על דו-חי נדיר ומיוחד בשם עגולשון שחור-גחון שהוכרז כמין נכחד והתגלה מחדש באגמון החולה ב-2011. נדגיש שעגולשון זקוק לסביבות מחיה שנשארות רטובות לאורך כל השנה, כמו אגמים ומעיינות, ואין סיכוי שנמצא אותו בבריכות חורף. אך למרות זאת כדאי להכיר אותו ואת הסיפור המיוחד שלו. נוסיף ונרחיב על היותם של כלל הדו-חיים בארץ מינים בסכנת הכחדה, הן בשל היותם מינים רגישים למחלות ולזיהומים הן בשל הפגיעה ההולכת וגדלה בסביבות המחיה שלהם בעקבות פעילות האדם.
עגולשון. צילום: עוז ריטנר
עגולשון. צילום: עוז ריטנר

תחנה 4: סיכום

א. עולם הולך ונעלם

נוביל את הקבוצה לנקודה גבוהה מעל הבריכה, שאפשר להשקיף ממנה על הבריכה ועל סביבתה. נפנה את תשומת הלב של המודרכים ל"איומים" סביבתיים שונים, כגון קִרבה של הבריכה למקום יישוב (אם זה המצב), לכבישים ולתוצרי פעילות האדם.
 
נסכם, ונספר שלצערנו, בריכות החורף, שהיו רבות בעבר (בעיקר באזור המרזבה – חלקו המזרחי של מישור החוף התיכון והדרומי, לרגלי הרי יהודה), הולכות ונעלמות. נציג את המפה המדגימה את ההיעלמות הזו. נשאל – האם לדעתכם, אחרי שראיתם והכרתם את היצורים המיוחדים החיים בבריכת החורף, חשוב לשמר אותה ולשמור עליה? מדוע?
 
נחלק את הקבוצה לשני צוותים מתחרים, ונשחק משחק: כל צוות בתורו יציע תועלת אחת של הבריכה לבני האדם. הצוות הראשון שלא ימצא תועלת – יפסיד.

נספר מעט על בריכת החורף הספציפית שסיירנו בה.

ב. פעילות סיכום

נבחר באחת מהאפשרויות לסיכום:

אפשרות 1:

פעילות עם עזר כרטיסיות איומים
 
נחלק את הקבוצה לצוותים, וניתן לכל צוות כרטיסייה עם בעיה שמאיימת על בריכת החורף ופוגעת בה. כל צוות יצטרך להציע דרך להתגבר על הבעיה שקיבל.
 
כרטיסיות איומים:
  1. פגיעה באגן הניקוז (השטח שהמים מתנקזים ממנו אל הבריכה) גורמת להתייבשות הבריכה: צמצום השטחים הפתוחים לטובת בינוי וחקלאות.
  2. הבריכה לא יפה ומרשימה בקיץ, ולכן קשה לשכנע עיריות ומקבלי החלטות לשמור עליה.
  3. בנייה של בניינים וסלילת כבישים יוצרות הפרדה בין הבריכות,
    ובעקבות זאת נוצרת סכנת דריסה ליצורים העוברים מאזור לאזור.
  4. הבריכה היא המקום הנמוך ביותר באגן הניקוז, ולכן היא מזדהמת בקלות: בבריכה מתרכזים זיהומים שמגיעים ממקורות שונים – חקלאי, תעשייתי או עירוני.
  5. הבריכות הנותרות מרוחקות זו מזו, ודו-חי לא מסוגל לעבור ביניהן ללא מים – כך נוצרת מעין מלכודת לדו-חיים, שתמנע מהם להתרבות.


לאחר מספר דקות נזמין את הצוותים להציג את האיומים ואת ההצעות שלהם לקבוצה.

השטחים הפתוחים מצטמצמים
השטחים הפתוחים מצטמצמים

אפשרות 2:

נזמין מתנדבים שיציגו דמויות שונות המגיעות לבריכת החורף, כל אחת מסיבותיה. נלחש "בסוד" למתנדבים את תיאור הדמות, ונבקש מהם "להיכנס לדמות" ולהחיות אותה. שאר המודרכים יצטרכו לנחש מי הדמות, ולמה היא באה לבריכה.

דמויות לדוגמה:

  • חוקר פרפרים שבא לצפות בחרקים שעל צמחי המים במסגרת המחקר שלו
  • זוג צעיר שבא לבילוי רומנטי על שפת הבריכה
  • תברואן של המועצה שבא לרסס נגד יתושים
  • פרה שבאה לאכול עשב באחו
  • דבורה שבאה לינוק צוף מהפרחים שסביב הבריכה
  • זוג זקנים שבאו לשבת ולנוח מול הנוף היפה
  • משפחה שבאה לעשות פיקניק בשבת בבוקר
  • אבא שבא עם הילדים הקטנים שלו להכיר את בעלי החיים במים

 

לסיכום נשאל את המודרכים: האם תמליצו לאחרים לבוא לבריכת החורף? מדוע? האם לדעתכם חשוב לשמור על הבריכה?

אפשרות 3:

נספר בכמה מילים על בולי קק"ל – בולים שקק"ל מפיקה מאז הקמתה לציון דמויות, אירועים ונושאים חשובים. בימים הראשונים שלאחר קום המדינה הבולים האלה היו בולי הדואר של מדינת ישראל. מאז הפכו לבולים סמליים שמשמשים לאספנות ולהדבקה על תעודות ומסמכים. נציג את קונטרס בולי בריכת החורף, ונסביר שבולים אלה הונפקו הודות לעובדה שקק"ל רואה חשיבות רבה בשמירה על הבריכות שבשטחה. נספר שהיה קשה מאוד לבחור אילו בעלי חיים וצמחים יופיעו על הבולים.

נחלק למודרכים דפים/פתקיות, טושים וצבעים, ונבקש מהם לבחור ולצייר בול שבמרכזו התופעה או בעל החיים שהוא, בעיניהם, החשוב ביותר בבריכה. נדגיש – אפשר גם להחליט שבמרכז הבול תהיה האווירה המיוחדת, ציור שיביע את ההרגשה בזמן הביקור והסיור בבריכת החורף.

נערוך תערוכה, ונזמין מתנדבים לספר על הבולים שיצרו.

בולי בריכות החורף של קקל
בולי בריכות החורף של קק"ל

אפשרות 4:

כל משתתף ירשום על פתק דבר אחד שהכי הקסים אותו וחידש לו בסיור. ניעזר בצ'ט GPT  ובתוכן של כל הפתקים כדי לנסח מכתב פנייה לעירייה שנושאו שמירה על בריכת החורף.

אפשרות 5:

ניתן משימה לקבוצה: לאחרונה עלתה הצעה להקים שכונה חדשה על השטח שהבריכה נמצאת בו כיום. בשבוע הבא מתכנסת מועצת העיר, ואמורה להתקיים הצבעה לאישור התוכנית להקמת השכונה. נחלק את המודרכים לחוליות עבודה, ונזמין אותם להכין סרטון, כרזה או מכתב, שיוצגו במועצת העיר וישכנעו את החברים מדוע לא כדאי להם לאשר את הקמת השכונה על שטח בריכת החורף.

נקציב כעשר דקות לעבודה, ועשר דקות נוספות להצגת התוצרים.

למערך פעילות בנושא חשיבות השטחים הפתוחים ואיזון בין פיתוח לבין שימור, לחצו כאן»

ג. סיכום והזמנה להמשך

נסכם את הסיור, נזכיר את הנקודות המרכזיות שעברנו במהלך היום, ונזמין את המשתתפים להמשיך לבקר בבריכות החורף, לעקוב אחריהן ולשמור עליהן.

ד. אפשרויות להרחבה

אפשרויות להרחבה בהתאמה למשך הזמן ולאופי הקבוצה: נפרוש מחצלת ונערוך פעילות יצירה – ציור נופים נבחרים מנופי הבריכה, צביעת דפי צביעה, קיפול צפרדעי אוריגמי וכדומה.