מערך הדרכה לילדי גן עד כיתה ג'

מערך ההדרכה לילדי גן עד כיתה ג', המתאים לפעילות במהלך סיור בבריכת חורף, יהפוך את הסיור לחוויה פעילה ומרתקת

תחנה 1: פתיחה

מיקום: מתחילים בנקודה גבוהה ויורדים לשפת הבריכה
ציוד: ללא ציוד מיוחד

א. היווצרות הבריכה

 
נתחיל את הסיור בנקודת תצפית גבוהה, שאפשר לראות ממנה את מיקומה הנמוך של הבריכה ביחס לסביבתה. נדמיין שאנחנו טיפת מים שירדה מהשמיים, ונשאל – לאן נמשיך מכאן? באמצעות מים שנטפטף על גב היד שלנו נדגים שהמים תמיד ירדו למקום הנמוך בשטח. נזמין את כל הטיפות לזרום ולרדת יחד עד שנגיע לבריכה, שם נושיב את הקבוצה.
 
נשאל:
  • מה מיוחד במקום הזה? מדוע בחרנו לעצור דווקא כאן?
  • כיצד נוצרה, לדעתכם, הבריכה?
  • האם היא נמצאת כאן כל השנה?

נפנה את תשומת הלב לכך שכפי שאנחנו ירדנו אל הבריכה, כך גם מי הגשמים מהסביבה מתנקזים כל חורף לנקודה הזו, שהאדמה בה אינה מאפשרת למים לחלחל. כך נוצרת שלולית שגדלה וגדלה לאורך העונה הגשומה – שלולית ממש עמוקה, שאם עומדיםבמרכז שלה לא מספיקים מגפיים, אלא צריך מצופים ובגד ים (באופן מטפורי כמובן...)!
צילום: pixabay
צילום: pixabay

ב. דמיון מודרך (מיינדפולנס)

נבקש מהקבוצה שקט מוחלט למשך כשלוש דקות, וננחה קטע של דמיון מודרך:
קחו מספר נשימות עמוקות מהאף והוציאו מהפה, מלאו את החזה ואז את הבטן באוויר בספירה עד חמש, ואז נִִשפו מהפה בספירה עד חמש. 1, 2, 3, 4, 5... עם כל נשיפה הרגישו שאתם משחררים דאגות טרדות ופחדים, ועם כל שאיפה דמיינו שדה פורח או טיול ביער והתמלאו בכוח ובשמחה.
 
הַַפנו את המבט פנימה, הרגישו את השרירים מתרפים ואת החשיבה מצטללת.

הַַפנו את המבט שלכם החוצה. אילו קולות אתם שומעים? (נפרט ונתייחס אל הצלילים הנשמעים ברקע, לדוגמה – אִִוושת הרוח, קולות ציפורים, כלי רכב רחוקים, צרצרים, ציקדות.)
צפרדע נחלים. צילום: אייל ברטוב
צפרדע נחלים. צילום: אייל ברטוב

הקשיבו לקולות הדו-חיים:

 

אילו קרקורים אתם שומעים? (נתאר את קולות הדו-חיים: קרפדה בצרצור עדין ומתמשך, אילנית בקרקור קווה קווה רועש, צפרדע מקרקרת במגוון קולות שונים.)

נזמין את הקבוצה לחזור למודעות ולהתעורר. להתיישב.
נסביר:

הסיור שלנו היום יתמקד בבריכת החורף – בית גידול מיוחד ויוצא דופן. המאפיין המרכזי שמבדיל את בריכת החורף ממקווי מים אחרים הוא העונתיות שלה. בקיץ היא מתייבשת לגמרי, ובחורף היא מוצפת במי גשמים או במי תהום שהמפלס שלהם עולה. נדגים ונסביר באמצעות עזר "מהי בריכת חורף?".

תחנה 2: תצפית וחקר

מיקום: על שפת הבריכה באזור מתאים לתצפית ולחקר עצמאי
 
ציוד:

א. תצפית כללית על הסביבה

נתמקם על שפת הבריכה בנקודה שנוח לגשת ממנה למים. נתבונן יחד על הצומח, ונבקש מהקבוצה להבחין בשלושה הבדלים בין בתי הגידול היבש, הלח והרטוב (מספר הפרחים, מספר הצמחים שאין להם גזע לעומת הצמחים בעלי גזעים, המספר וכמות הסוגים של חרקים כדוגמת דבורים, פרפרים וזבובים, מסוף האביב נתייחס גם לצבעים: ירוק מול צהוב, צבעוני ופורח לעומת צהוב וקמל).
 
נסביר כמה מילים על הצומח בבריכה ועל המאפיינים השונים של הסביבה הרטובה שבבריכה עצמה, לעומת הסביבה הלחה שבשולי הבריכה, והסביבה היבשה שאנחנו נמצאים בה. נראה את תרשים חיגור הצומח סביב הבריכה.
 
בהתאם לשיקול המדריך וליכולת ההבנה של הקבוצה נרחיב על התאמת צמחים, חיגור, צומח רב-שנתי וחד-שנתי (ראו הסבר על חיגור והתאמת צמחים בעזר חיגור צומח). אפשר להדגים על ידי חפירת בור קטן וסימון טבעות היקפיות סביבו או על ידי העמדה של המודרכים בטבעות סביב מרכז הבריכה לפי חגורות הצומח. נדגים ונסביר באמצעות עזר חיגור צומח ועזר מחזור החיים של צמח חד-שנתי.
חיגור הצומח בבריכה
חיגור הצומח בבריכה

ב. תצפית וחקר עצמאי

נערוך עם המודרכים תרגיל דמיוני: דמיינו שאתם יושבים בבית ומשחקים בחדר שלכם או מכינים שיעורים, כרגיל. אתם לא יודעים את זה, אבל ממש ברגעים אלה מגיע לרחוב שלכם ענק. הוא כל כך גדול, שכל רגל שלו היא בגודל של מכונית, והראש שלו בגובה של מגדלי עזריאלי. כף היד שלו, שהשטח שלה הוא כמו של בית שלם עם שלושה חדרים, נשלחת דרך החלון ומתכוננת לתפוס אתכם ולהרים אתכם כדי להסתכל עליכם היטב ומקרוב...
 
איך הייתם מרגישים?
נסביר שעבור בעלי החיים הקטנטנים שעוד רגע נצפה בהם – אנחנו ענקים כמו הענק שתיארנו עכשיו. גם הם עסוקים בענייניהם בבריכה, ובכלל לא יודעים שאנחנו רוצים להוציא אותם ולהסתכל עליהם מקרוב... נבקש מהמודרכים להציע: איך נוכל לצפות בהם כדי לא להפחיד אותם מדי?
 
חשוב שנהיה עדינים.
חשוב שנחזיר אותם למקום שלהם בסוף התצפית...
 
נוציא מים מן הבריכה לחמש צנצנות או קופסאות ונפזר אותן בשטח הפעילות.
שימו לב – אין להוציא מהמים דו-חיים אלא אם כן התקבל היתר! ראו במבוא לחוברת.

נחלק את הקבוצה לחוליות עבודה של 4–5 מודרכים, וניתן לכל חוליה דף תצפית, מגדיר, כלי כתיבה וציור וזכוכית מגדלת. נגדיר גבולות גִִזרה וכללי התנהגות במהלך התצפית.

 

עם תום הזמן נתכנס ונזמין את המודרכים לספר על תצפיות מעניינות שהם תיעדו, ולהראות את מה שציירו. בהתאם למצאי בשטח ובתצפית נתמקד בבעלי חיים מעניינים, כמו דפנייה (עזר מחזור החיים של הדפנייה) או שפירית (עזר מחזור החיים של השפירית). נסביר באמצעות העזרים.

תחנה 3: היכרות עם בעלי חיים נבחרים בבריכת החורף

מיקום: באזור שקט סמוך לבריכה (אם יש אזור מסוים שאפשר לשמוע בו בדרך כלל צפרדעים וקרפדות, נתמקם סמוך אליו)
 
ציוד:
שפירית. צילום: ליאור אלמגור
שפירית. צילום: ליאור אלמגור

א. משחק חיות המים

נסביר: הבריכה היא בית גידול כל כך מיוחד, ולכן הרבה בעלי חיים מיוחדים אוהבים לחיות בה ובסביבתה. נזמין את המודרכים להציע אילו בעלי חיים הם היו מצפים למצוא כאן?

כדי להמחיש את המשמעות של בית גידול משתנה נשחק משחק –
נתחום שטח עגול באמצעות חבל.
נחלק את המודרכים לחמש קבוצות על פי בעלי חיים נפוצים שאפשר למצוא בבריכה:

  1. קבוצת הדפניות
  2. קבוצת השפיריות
  3. קבוצת החיפושיות השחייניות
  4. קבוצת הקרפדות
  5. קבוצת הברכיות

עבור כל אחד מבעלי החיים, נראה תמונה שלו, נגיד בכמה מילים איפה הוא חי ומה מאפיין אותו, ונתאר איך הוא מתנועע. ניעזר בכרטיסיות המידע על בעלי החיים.

נבקש מהמודרכים להתנועע בשטח הבריכה, להתהלך, לקפוץ, לשחות – כל אחד בהתאם לסגנון התנועה שלו.

חיפושית שחיינית. צילום ליאור גורן
חיפושית שחיינית. צילום ליאור גורן

כעת נתאר מה קורה בשלולית:

  1. השלולית מלאה, וכל בעלי החיים עוסקים בשלהם – מחפשים מזון או מסתור, משתזפים ונהנים בשמש (בשלב זה אפשר לתת אפשרות לכל בעל חיים להשמיע את הקול שלו).
  2. יורד גשם, טיפות חזקות יורדות על השלולית – כל אחד צריך להחליט מה הוא עושה: ממשיך לשחות ללא שינוי (אם הוא יצור מים) או מתגונן, מתכרבל בתוך עצמו, מתחבא...
  3. הגשם מתחזק, ושיטפון של מים נכנס לבריכה ומאיים לסחוף את בעלי החיים. איך הם מתמודדים? נאחזים זה בזה, בחפצים, מתחפרים באדמה...
  4. מזל – סוף סוף הגשם נגמר והשמש יוצאת. בעלי החיים מרגישים שהמים מתחממים ומתחממים – איך הם מתמודדים? שוחים מהר יותר או לאט יותר?
  5. החום כל כך גדול שהמים מתחילים להתאדות, ושטח הבריכה מצטמצם... נקטין את המעגל שבעלי החיים יכולים להסתובב בו, ונקטין ונקטין... המים פוחתים, והמלחים שמומסים בהם מרוכזים יותר. איך הם מתמודדים? איזה מין טעם יש למים עכשיו? שטח הבריכה הולך וקטן עוד ועוד...
  6. עד שלרוע המזל הבריכה מתייבשת – מה יהיה עכשיו?
דפנייה. צילום: לירון גורן
דפנייה. צילום: לירון גורן

לאחר המשחק:
נשאל:
מה בעל החיים יכול לעשות כשהבית שלו פחות נעים לו?
מה אתם הייתם עושים?

נציע: אפשר לעזוב את הבית באופן קבוע או באופן זמני, עד שהתנאים שוב
יהיו יותר נעימים, או שאפשר להתאים את עצמי לתנאים החדשים – לדוגמה: כשהבית שלי קר, אני לובשת סוודר.

נסביר כיצד בעלי החיים השונים שבמים מתמודדים עם הסביבה המשתנה
בבריכה, נרחיב או נתמצת בהתאם לרמת העניין והקשב.

ב. צפרדע, קרפדה ויתוש

נשתמש במגדיר בעלי החיים, ונציג לדוגמה קבוצה מיוחדת של בעלי חיים שחיה בבריכה – דו-חיים. נסביר יחד עם המודרכים את משמעות השם (חיים בשני מקומות – ביבשה ובמים).

נציג את תמונת גלגול החיים של הצפרדע (המופיעה בעזר מחזור החיים של דו-חי חסר זנב), ונחלק אותה לפי סביבות חיים – מימית ויבשתית.
נראה תמונות של קרפדה וצפרדע ונשאל מי זו מי.
 
נשתף את הקבוצה, ונתמקד בהבדלים בין צפרדע נחלים וקרפדה ירוקה. נבדיל בין הקרקורים שלהן (אם אפשר, נסרוק ונשמיע את צלילי הקרקורים באמצעות הקודים לסריקה שמופיעים על העזר).
 
 
נספר על בעל חיים מוכר נוסף שחי בבריכה: היתושי. נראה את תרשים גלגול חיי היתוש ותמונות של זחלים וגלמים של יתושים וימשושים. נדגיש את ההבדל – ימשושים אינם עוקצים! נספר על יתושים ועל זחלי יתושים שהם מטרד עבורנו, בני האדם. נפנה את תשומת הלב לכך שכל החיות בבריכת החורף קשורות זו לזו.

נציין שכל בעלי החיים השונים יוצרים יחד מערכת אקולוגית שלמה – הם ניזונים זה מזה ומהצמחים שסביבם, וכל אחד מהם קשור לאחרים. נזמין את המודרכים לסדר את תמונות בעלי החיים שלהם במארג שמתאר את הקשרים ביניהם.
 
נשאל – מי ראה בתצפית זחלי יתושים? מי שמע קולות של צפרדעים וקרפדות? ננסה להאזין יחד.
יתוש. צילום: לירון גורן
יתוש. צילום: לירון גורן

אפשרות למשחק:
תופסת צפרדעים ויתושים

נגדיר שטח משחק שיהיה "שטח השלולית".
 
נמנה תופס שיהיה צפרדע רעבה שיכולה לנוע רק בקפיצות,
וכל השאר יהיו יתושים שצריכים לזמזם ולהתעופף ממקום למקום (הידיים יהיו הכנפיים).
 
כדי להתגונן מפני התופס היתושים צריכים להתגלם –
לעמוד ולקפוא במקום לפני שהם נתפסים.

תחנה 4: סיכום

מיקום: נקודת תצפית גבוהה שרואים ממנה את הבריכה ואת סביבתה, בדגש על איומים ופעילות האדם
 
ציוד:

א. עולם הולך ונעלם

נוביל את הקבוצה לנקודה גבוהה מעל הבריכה, שאפשר להשקיף ממנה על הבריכה ועל סביבתה. נפנה את תשומת הלב של המודרכים ל"איומים" סביבתיים שונים, כגון קִִרבה של הבריכה למקום יישוב (אם זה המצב), לכבישים ולתוצרי פעילות האדם.

נספר שלצערנו בריכות החורף, שהיו רבות בעבר, הולכות ונעלמות. נציג את המפה המדגימה את ההיעלמות הזו.
 
נקפיד לחבר לעוגנים שהמודרכים מכירים – מאיפה באו? איפה היישוב שלהם על המפה? איזו בריכת חורף סמוכה אליו? מה היה פעם בסביבתו? מי חי בשנה שבה נראתה המפה המוקדמת יותר?
 
נשאל – האם לדעתכם, אחרי שראיתם והכרתם את היצורים המיוחדים החיים בבריכת החורף, חשוב לשמר אותה ולשמור עליה?
 
נזמין מתנדבים להציע – במה הבריכה עוזרת לנו וחשובה לנו, בני האדם?
 
נספר מעט על בריכת החורף הספציפית שסיירנו בה (ראו נספח עם הסברים על בריכות החורף השונות).
זיהום ממקורות שונים מגיע אל הבריכה
זיהום ממקורות שונים מגיע אל הבריכה

ב. פעילות סיכום*

נבקש מכל מודרך לחשוב על מישהו שהוא היה רוצה להביא לטיול בבריכה, ועל אופן הבילוי שהוא היה רוצה לקיים (פיקניק על שפת הבריכה, חיפוש בעלי חיים וצמחים עם זכוכית מגדלת, בניית מחנה אוהלים סודי...).
 
נחלק ציוד וחומרי יצירה ונבקש מהמודרכים לבחור פינה אהובה עליהם ולהכין הזמנה מחומרי טבע שהם מוצאים בשטח, שתשכנע את מי שהם רוצים להביא, שכדאי לו לבוא לבריכת החורף. חשוב לכתוב ולצייר בהזמנה – למה כדאי לבוא?
 
*למגוון אפשרויות נוספות לפעילויות סיכום – עיינו במערך לכיתות ד'—ו'

ג. סיכום והזמנה להמשך

נסכם את הסיור, נזכיר את הנקודות המרכזיות שעברנו במהלך היום, ונזמין את המשתתפים להביא את המוזמן הדמיוני שלהם באמת לבריכת החורף, להמשיך לבקר בבריכות חורף באזור מגוריהם, לעקוב אחריהן ולשמור עליהן.

ד. אפשרויות להרחבה

אפשרויות להרחבה בהתאמה למשך הזמן ולאופי הקבוצה: נפרוש מחצלת ונערוך פעילות יצירה נוספת – ציור נופים נבחרים מנופי הבריכה, צביעת דפי צביעה, קיפול צפרדעי אוריגמי, עיצוב בולי שלולית החורף (ראו פירוט על בולי בריכת החורף של קק"ל בעמוד 54 בחוברת).