לצאת החוצה ולהתרענן: המסלולים של קק"ל לקיץ החם

שביל המעיינות, יער עמינדב. צילום: אילן שחם, ארכיון הצילומים של קק"ל

לקראת עוד תקופה חמה במיוחד, קק"ל מציעה לקהל הרחב מסלולים מיוחדים בכל רחבי הארץ שיעזרו לכם להתרענן. מהאי הירוק שעולה מתוך מישורי הלס במערב הנגב, דרך המעיין הגדול והשופע במים זכים – ועד שביל אמות המים שמשלב גם היסטוריה

שביל אמות המים, שביל המעיינות אמאוס בפארק קנדה

פארק איילון קנדה נמצא בעמק איילון, בין תל אביב לירושלים. בתוך הפארק המופלא, נמצא שביל אמות המים המדובר. זהו מסלול הליכה קווי, במגמת ירידה לאורך של כ-2 קילומטרים. המסלול צועד לאורך אמת המים העתיקה, עם כמה נקודות ארכיאולוגיות לאורך הדרך. השביל שעובר בין העצי בוסתן ובמורד טרסות חקלאות העתיקות, יעביר אתכם דרך מערות עתיקות, מבנים שונים של אמת המים, מבנים עתיקים והרבה מאוד לצילומים מיוחדים.

לחצו לפרטים נוספים
שביל המעיינות. צילום: נטע מזרחי, קק"ל

עין קובי בפארק בגין

כ-400 מ' מהמצפור נמצא עין קובי – יער מגוון ויפה. במקום נובע אחד ממעיינות הנקבה היפים בהרי ירושלים. מי המעיין זורמים בנקבה תת-קרקעית שאורכה כ-12 מ' אל בריכת איגום תת-קרקעית גדולה, שעליה מכסה מבנה אבן עתיק. מבריכת האיגום המשיכו המים לזרום בנקבה שאורכה 17 מ' אל בריכה חיצונית, ומהמאגר נהגו להעביר את המים בתעלות השקיה חלקות השלחין.

קק"ל, בשיתוף עם רשות העתיקות, שיקמה את מערכת המים ופתחה אותה לציבור, נטעה במקום עצי בוסתן והוסיפה חניון נופש וחניון לילה קטן ממזרח לדרך הפארק. אפשר לרדת בזהירות לבריכה התת-קרקעית בגרם מדרגות מתכת. מי שמחפש להגיע לבריכה בדרך הרפתקנית יותר מוזמן לרדת בסולם ברזל מאובטח דרך פיר שיורד לנביעה ונמצא כ-20 מ' מדרום לבריכה.

לחצו לפרטים נוספים

עין קובי. צילום: יוסי זמיר, ארכיון הצילומים של קק"ל

עין ביכורה בסטף

עין ביכורה (עין א-שרקייה) הוא אמנם אחד המעיינות השופעים בהרי ירושלים, אך בכל זאת הוא נחשב למעיין דל יחסית. ממצא מעניין התגלה בדופן הבריכה בדמותן של חוליות חרס שיצרו חללים עגולים. הסברה היא שחוליות החרס האלה הודבקו לדפנות הבריכות בתקופה הרומית ושימשו קִנים לרבייה של דגי מאכל שגידלו התושבים, תוספת נאה לתפריט.

מי עין ביכורה נאספים לבריכה גדולה. גרם מדרגות, לצד הבריכה, יורד אל הנקבה שמאחוריה. הנקבה גבוהה ואפשר לצעוד בתוכה בקומה זקופה. חובה להצטייד בפנס, שכן הנקבה חשוכה לגמרי. יש לצעוד בזהירות רבה ולהתגבר על מדרגות טבעיות וזולגות מים עד שמגיעים למערת הנביעה. המים נובעים מהקירות, וחדי עין אף יזהו כאן זקיפים ונטיפים קטנים.

לחצו לפרטים נוספים

עין ביכורה, סטף. צילום: בוני שיינמן, קק"ל

שביל המעיינות בעמינדב

יער עמינדב, המשתרע על פני כ-7,000 דונם ממערב לירושלים, הוא יער נטוע של קק"ל. עצי המחט מצטרפים אל עצי החורש הטבעי שבמקום ויוצרים יחד חגורה ירוקה שהיא השטח הפתוח המשמעותי ביותר סביב העיר ירושלים.

ביער תמצאו, בין השאר, את האנדרטה הייחודית בצורת עץ כרות לזכרו של הנשיא קנדי, את אנדרטת קלידי הפסנתר לזכרו של הפסנתרן הדגול ארתור רובינשטיין, חניוני דרך, אתרי עתיקות ומסלולי רכיבה. ברשימה זו נספר על שביל המעיינות, שביל שסימנה קק"ל בין המעיינות הנובעים במדרון הדרומי של הר עמינדב. השביל מתנהל במורד והוא מתאים למשפחות עם ילדים מגיל 10.

לחצו לפרטים נוספים

עין תמר. צילום: בלה נודלמן, קק"ל

שביל נחל ציפורי

בסמוך לאחת מנקודות ההתחלה, דרך הנוף, נמצאת עוד דרך יער יפה שהוכשרה על ידי קק"ל. זהו שביל נחל ציפורי בסמוך להסוללים. השביל סלול באורך של קילומטר אחד ומתאים לטיול רגלי או לרכיבה על אופניים. השביל מוביל למעבה היער ומאפשר בילוי בנוף ירוק ורגוע. קק"ל פיתחה את השביל כך שגם המוגבלים בתנועתם יוכלו להינות מהטיול לאורכו.

השביל מתחיל ביער אלון תבור ובהמשך מפלס דרכו ביער מחטני. אפשר לפגוש בו בשרידי דרך רומית עתיקה, מתקנים חקלאיים עתיקים, מערה ועוד. החזרה לרכב היא מהשביל הסלול שממנו באנו או מדרך העפר הלבנה, המקיפה את היער. אפשר גם להתחיל את הטיול בשמשית. לא הרחק ממקום זה נמצאת ציפורי, החשובה בערי הגליל בימי בית שני והתקופה הרומית. לכאן עברה הסנהדרין ובראשה עמד רבי יהודה הנשיא.

בחפירות ציפורי התגלו שרידים רבים: בית כנסת, בית קברות של חכמי ציפורי, קבר רבי יהודה הנשיא, תאטרון, וילות רומיות שבהן רצפות פסיפס יפות ומפעל מים מרשים. אתר ציפורי הוא גן לאומי והכניסה אליו בתשלום.

לחצו לפרטים נוספים

נחל ציפורי. צילום: ישראל פרץ, ארכיון הצילומים של קק"ל

בריכת נחל גמילה בדרך הבשור התיכונה

במקום שבו נשפך ערוץ נחל גמילה לנחל בשור נמצאת בריכת מים גדולה, מוקפת קנים ועצי אשל. מפעם לפעם מגיעים לשם חובבי דיג שמשליכים את חכותיהם ומקווים לטוב. נחל גמילה הוא ערוץ קצרצר, פחות מ־2 ק"מ אורכו.

בקרבת שפך נחל גמילה לנחל בשור נמצא גֵב מלאכותי חצוב בסלע כורכר ואליו מובילות תעלות חתורות בכורכר שבגדותיו. הגב הזה התמלא בעבר במי נגר. הבריכה  אינה מעשה ידי הטבע לגמרי. בעבר כרו במקום חלוקי נחל בצורה פראית למדי, כך שקרקעית הבריכה הגיעה עד מי התהום של "אקוויפר החלוקים" של נחל בשור, מה שמבטיח אספקה קבועה ויציבה של מים. מתקן השאיבה שבגדה הימנית של הנחל שואב גם הוא מים בששון מאותו אקוויפר.

לחצו לפרטים נוספים

נחל הבשור, יער בארי. צילום: בוני שיינמן, קק"ל

פארק שרשרת-נחל גרר

פארק שרשרת-נחל גרר הוא "אי ירוק" - יער העולה מתוך מישורי הלס המעובדים של מערב הנגב. היער ניטע בשתי גדותיו של נחל גרר, מיובליו החשובים של נחל בשור. קטע זה של הנחל מחזיק מים רוב חודשי השנה ועל כן הוא נכס טבע חשוב לבעלי החיים שבסביבה. קק"ל סימנה ביער דרכי נוף ושבילי אופניים והכשירה בו חניוני נופש ובהם מים לשתייה ושולחנות נגישים. מצפון לנחל מתנשא האתר ההיסטורי תל הֲרוֹר, ומראשו נשקפת תצפית נאה על הסביבה, המוסיפה הנאה לחוויית הביקור במקום.

לחצו לפרטים נוספים

פארק שרשרת-נחל גרר. צילום: אילן שחם, ארכיון הצילומים של קק"ל