אל ההר העגול

אנדרטת הפרח החסר לזכרו של ראובן גלקין ז"ל בראש ההר העגול. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

ההר העגול מתנוסס בשולי מושב עמיקם, במקום שבו הגבעות של רמת מנשה נושקות למישור החוף. בראש ההר נמצא אתר הנצחה מרשים ללוחמים שנפלו במלחמת יום הכיפורים. מסביב לאנדרטה הציבה קק"ל שולחנות פיקניק והתצפית מהמקום יפהפייה

מידע על המסלול

אופי המסלול: מסלול מעגלי, מתאים למשפחות. הדרך העולה להר עבירה גם לרכב פרטי, אך עלולות להיות בה מהמורות ויש לנסוע בזהירות. הדרך חד-סטרית והנסיעה נגד כיוון השעון.
אורך המסלול להולכים ממרגלות ההר: כ-700 מטר.
משך הטיול: שעה עד שעתיים (לא כולל פיקניק).
נקודת מוצא וסיום: הכניסה להר, מושב עמיקם.
גישה לנקודת המוצא: נכנסים למושב עמיקם ומגיעים למעגל התנועה הראשון ביישוב. נוסעים ימינה ברחוב הרקפת ואחרי כ-700 מטר פונים שמאלה ומגיעים לרחוב הכלנית. פונים ימינה ברחוב הכלנית, נוסעים כ-300 מטר ופונים שוב ימינה לכניסה להר העגול (ווייז: ההר העגול).
נגישות: האנדרטה נגישה לאנשים עם מוגבלות.

באמת הר עגול?

אל תנסו לחפש במפות הרשמיות של ישראל את השם "ההר העגול", כי לא תמצאו. ההר העגול הוא השם שהעניקו אנשי מושב עמיקם לגבעה שמתנוססת ממזרח ליישוב שלהם. הסיבה: מרחוק ההר נראה עגול, כמו כדור. איך קרה שנוצר הר עגול? מכיוון שההר בנוי מסלע רך, הגשם מצליח במשך השנים לְהֵָמס את הסלע בצורה שווה מכל הכיוונים והתוצאה היא הר עגול.

מטיילים בצל עצי אלון בהר העגול. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

בין העצים והפרחים

הטיול בהר, שהוא בעצם גבעה, פשוט מאוד. מי שרוצה יכול להגיע לאנדרטה במכונית פרטית, אך אפשר גם להחנות את המכונית למרגלות הגבעה ולטפס לראשה ברגל, עניין של כמה דקות הליכה. מימין, ממש ליד הכניסה, יש חניון קטן מכוסה ברשת הצללה.

הגבעה מיוערת כולה. רוב העצים הם עצי אורן, חרוב ואלות שנטעה קק"ל. בזמן הנטיעה התחשבו היערנים בעצי הבר שנמצאו במקום, ולכן בין העצים הנטועים צומחים עצי אלון התבור מרשימים, מהיפים בעצי הבר של ישראל. יש להם גזעים עבים ומרשימים ונעים לשבת למרגלותיהם: בחורף האלונים עומדים בשלכת ואז אפשר ליהנות מחום השמש. בקיץ העצים מכוסים בעלווה צפופה ונותנים צל נדיב ומיזוג אוויר טבעי.

יש עוד סיבות להגיע לכאן: בחורף צומחות כאן המוני רקפות וכלניות וגם בקיץ תוכלו למצוא כאן מעט פרחים, ובהם הציפורן הנקוד, שפורח בוורוד, ואת כדורי הפרחים הקוצניים של הקיפודן המצוי, ותמיד, בחורף ובקיץ, תוכלו למצוא כאן את הפרח החסר – האנדרטה לזכרו של ראובן גלקין ז"ל.

בראש ההר הציבה קק"ל שולחנות פיקניק, חלקם בצל עצי אלון התבור. יש כאן גם ברז מים לשתייה. בכניסה להר העגול יש חניון מאושר ללינת לילה, שבו מעגלי מדורה, פחים ושולחנות. לינה לקבוצות יש לתאם מראש באתר האינטרנט של קק"ל. להסבר על תהליך תיאום לינת לילה»

ציפורן נקוד, פורח באזור בקיץ. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

הפרח החסר

ההר העגול איננו גבוה במיוחד, רק 117 מטרים מעל פני הים, פחות ממגדלי עזריאלי שבתל אביב. ובכל זאת, התצפית מראש הגבעה יפה מאוד. אפשר לראות את המרחבים הירוקים של פארק אלונה ורמת מנשה, את הר הכרמל ומישור חוף הכרמל וגם חלקים מנחל עירון (ואדי ערה).

בראש ההר נמצא אתר הנצחה גדול ומרשים. תחילה הוצבה כאן אנדרטה לזכרו של ראובן גלקין (1973¬-1954), בן מושב עמיקם, שהיה לוחם בחטיבת הצנחנים ונהרג במלחמת יום הכיפורים, בקרב הקשה שנערך ב"חווה הסינית".

אחיו של ראובן, אורי סגל-גלקין, בנה במקום פסל מתכת ענק ובתוכו חרט חלל בצורת פרח. הפרח החסר מסמל את חסרונו של ראובן. מאוחר יותר באו חבריו לנשק של ראובן והציבו אבנים לזכרם של חבריהם לגדוד 890 של הצנחנים שנהרגו במלחמת יום כיפור. על אבנים גדולות רשומים סיפורי הקרבות של הגדוד ושמות הנופלים.

שלט הזיכרון לראובן גלקין. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

טיולים בסביבה

לא הרחק מההר העגול נמצאים כמה אתרים הקשורים במים, שבהם אפשר להתרענן בימי הקיץ:

אתר מי קדם – נקבת מים עתיקה, שהייתה חלק ממערכת הולכת המים לקיסריה בתקופה הרומית. הסיור כולל הליכה בנקבה במים שעומקם עד כ-70 ס"מ. המקום נמצא בין המושבים עמיקם ואביאל, ופתוח בחודשים אפריל-אוקטובר. הכניסה בתשלום.

עין אביאל – נובע בנחל תנינים, ליד מושב אביאל, לא הרחק מעין קדם.

עין צור – מעיין נקבה שנמצא בפארק רמת הנדיב, ליד זיכרון יעקב. המעיין נובע כל השנה ולצידו עתיקות. הכניסה חופשית.

חניון הלילה בהר העגול. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל