פרפרים – מערכי פעילויות בהתאמה לקבוצות גיל

לפניכם הצעה לשלושה מערכי פעילות, אורכה של כל פעילות כ-45 דקות. מטרת הפעילויות היא לקרב את התלמידים לעולם הפרפרים בפרט ולטבע בכלל ולהמחיש את הקשר בין שינוי האקלים לשינויים שאנו רואים בהתנהגות הפרפרים. למערכים מצורפים גם עזרים שונים.

מטרות

●יצירת חיבור לטבע והתפעלות ממנו, דרך עולם הפרפרים
●העלאת המודעות לערכי טבע ומחשבה עליהם
●הבנת יחסי הגומלין בטבע, בדגש על עולם הפרפרים והצמחים

לפני שמתחילים...

לפני ביצוע הפעילות בכיתה, או אחריה, מומלץ לשלב יציאה עם התלמידים לחצר ביום שמשי לתצפית על הפרפרים, או לשלב את הצפייה בהם בזמן טיול. כל מקום שצומחים בו צמחי בר, או שנשתלו בו פרחים, עשוי להתאים. תופתעו גם אתם לגלות שבתצפית של מספר דקות תוכלו להבחין בפרפרים, בפרט אם המקום עשיר בצמחייה ולא רוסס.
נסו לצפות בפרפרים והדריכו גם את התלמידים – נסו לשים לב לצבע העיקרי של הפרפר ולגודלו. האם הוא עף גבוה מאיתנו, או שמא הוא עף נמוך, מעל לצמחים – מחפש לו צוף או מקום להטלת הביצים? האם אתם מצליחים לצפות ביותר מפרפר אחד, ביותר ממין אחד של פרפר (כלומר, קיים הבדל בגודל, בצבע)?
שימו לב: בזמן צילום פרפרים, הקפידו לא להתקרב אליהם מדי ולהחרידם ממקומם, וכן ודאו שהצל שלכם לא מרתיע אותם. בגנים הלאומיים ובשמורות טבע הקפידו להישאר על השבילים.
אם תרצו לנסות לזהות את הפרפר, היעזרו באתר "זיהיתי פרפר". בלשונית "מצא אותי" יש הכוונה עם שאלות שעורכות סינון ומקרבות אתכם להגדרת הפרפר. 

חומר רקע בנושא פרפרים

לרשותכם חומר רקע על הפרפרים, ובו מידע על מזונם של הפרפרים, על המינים הקיימים בישראל, על תהליך ההתגלגלות מזחל-לגולם-לפרפר, ועל חשיבות השמירה על הפרפרים, בייחוד בעידן הנוכחי, של שינוי האקלים.
 

מערכי פעילות לילדים בגיל הגן עד כיתה ג'

  • מערך פעילות ראשון: מחזור החיים של הפרפר

    דרך משחק והנאה יכירו התלמידים את שלבי הגלגול של הפרפר, את הקשר בין הפרפר לצמח ואת מיני הפרפרים שהיו המועמדים לתואר הפרפר של ישראל
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שני: יחסי הגומלין בין הפרפר לסביבתו

    באמצעות סיפור, תמונות, יצירה ודיון ייחשפו התלמידים ליחסי הגומלין בטבע – בין הפרפר לסביבתו ובין הפרפר לאדם
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שלישי: גם אנחנו בוחרים את הפרפר של ישראל

    בפעילות האחרונה יכירו התלמידים את פרויקט בחירת הפרפר של ישראל, ויבחרו בבחירות דמוקרטיות את הפרפר המועדף עליהם
    מידע נוסף

מערכי פעילות לתלמידי כיתות ד'–ו'

  • מערך פעילות ראשון: היכרות עם עולם הפרפרים

    התלמידים יכירו את עולם הפרפרים: מהם שלבי הגלגול, מה הקשר בין הצמחים השונים לפרפרים, מהו צמח צוף ומהו צמח פונדקאי, איך הפרפרים מתגברים על קשיי האקלים ועוד
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שני: היכרות עם הפרפרים

    בשיעור הקודם הכרנו את עולם הפרפרים, את מקומם במארג המזון ואת הקשר בין הפרפרים והצמחים. בשיעור הזה נכיר חלק מ-24 מיני הפרפרים שנבחרו לספירת הפרפרים הגדולה
    מידע נוסף
  • מערך פעילות שלישי: בוחרים את הפרפר של ישראל

    התלמידים יכירו את הפרויקט לבחירת הפרפר של ישראל, כסמל/ערך לאומי, יתנסו במערכת בחירות, כסמל למדינה דמוקרטית, ויצביעו לפרפר שיבחרו לאחר הבנת השיקולים וחשיבותם
    מידע נוסף