הנצחת חללי "נצר אחרון" – מערך הדרכה וסרטון

האנדרטה להנצחת חללי "נצר אחרון" ביער המגינים. צילום: יואב לין, ארכיון הצילומים של קק"ל
באנדרטת "משבר לתקווה" שביער המגינים מונצחים גיבורי "נצר אחרון" – שורדי שואה שהיו הנצר האחרון למשפחתם ונפלו בהגנה על הארץ לפני שהספיקו להקים משפחה משלהם. לפניכם מערך הדרכה וסרטון שבאמצעותם יכירו התלמידים את הגיבורים ואת תרומתם לתקומת המדינה
האנדרטה שבשולי יער מגינים מנציחה את זכרם של 436 ניצולי שואה עריריים, שעלו ארצה ונפלו בקרבות מלחמת העצמאות. הגלעד, יצירתו של האמן נתן סאס, בנוי משלושה סלעים גדולים העוטפים עץ זית. שמות הנופלים חקוקים על הסלעים. ניצולי שואה רבים נפלו בקרבות באזור לטרון, הנראה מהאנדרטה היטב.

רציונל

אנדרטת "משבר לתקווה" מנציחה את זכרם של ניצולי שואה שהיו שריד אחרון למשפחותיהם, עלו לארץ לאחר שניצלו מהתופת הנאצית, ונפלו במערכות ישראל – רובם במלחמת העצמאות.
 
סיפורם של אותם חיילים ניצולי שואה בכלל וחיילי "נצר אחרון" בפרט, אשר התגייסו למלחמה על עצמאות המדינה – חלקם דרך גח"ל (גיוס חוץ לארץ) וחלקם אחרי שהגיעו לארץ – נבלע בנרטיב הישראלי המעלה על נס את גבורתם של ילידי הארץ (שלמעשה היו רק שליש מכלל הלוחמים במלחמת העצמאות).
 
הסרטון "הגיבורים האחרונים", שצולם באנדרטת "משבר לתקווה" שביער המגינים, מאיר את אותם חיילים גיבורים וממקם אותם במקום הראוי להם בהיסטוריה של עם ישראל. במערך ההדרכה נרחיב ונכיר מעט מהאנשים והנשים שהיו "נצר אחרון".
 
  • הבנת תרומתם המכרעת של ניצולי השואה במלחמת העצמאות
  • היכרות עם סיפורים אישיים של חללים שלא הותירו משפחה אחריהם
  • היכרות עם אנדרטת "משבר לתקווה"
  • יצירת שיח בנושא "משבר לתקווה" והרלוונטיות שלו לתקופתנו.
אנדרטת "נצר אחרון", משבר לתקווה. צילום: יואב לין

צפו בסרטון: הגיבורים האחרונים

מהלך הפעילות

  1. נצפה בסרטון "הגיבורים האחרונים" – במהלך הצפייה נבקש מהחניכים לציין לעצמם פרט אחד שהפתיע אותם.
  2. בסוף הסרטון נבקש מהמשתתפים לשתף את הקבוצה בפרט מידע מהסרטון שהפתיע אותם, שלא הכירו אותו לפני הצפייה.
  3. נקריא קטע מתוך "מגש הכסף" וקטע מתוך "אחד מן הגח"ל" (קטעים מצורפים בהמשך). נבקש מהמשתתפים לתאר את הדמויות הראשיות בכל אחד מהשירים.
  4. נשאל: מה היה תפקידן של הדמויות בכל אחד מהשירים? אילו יחסים היו לדמויות עם המולדת (אומה)? האם גם בעיניכם הדמויות מצטיירות באופן הזה?
  5. נחלק את הקבוצה ל-5–6 קבוצות קטנות. כל קבוצה תקבל סיפור אישי של ניצול או ניצולת שואה שעלו לארץ, התגייסו לצבא ונפלו בעת שירותם.
  6. כל קבוצה תכין פלקט או שקופית, שיכללו תמונה, שם, קורות חיים בקצרה וציטוטים המשקפים את הדמות ואת מה שהיו רוצים לומר לה אילו יכלו לפגוש אותה.
  7. אחרי כ-15–20 דקות תציג כל קבוצה את התוצרת שלה. אם יש ברשותכם מסך ומקרן, אפשר להכין 2–3 שקופיות בתוכנת פאואר פוינט. אם משתמשים בפלקטים וטושים – אפשר לתלות את הפלקטים ולעבור ביניהם.

מתוך: אחד מן הגחל / נתן אלתרמן


מסיפון אוניה מתנודדת
הוא ירד אל רציף הנמל
וחיכתה ברציף לו מולדת
בדמות אוטו צבאי וסמל.
לכל מילות השיר "אחד מן הגחל", היכנסו לקישור»

 

מתוך: מגש הכסף / נתן אלתרמן

היא לטקס תיכון, היא תקום למול הסהר
ועמדה למולם עוטה חג ואימה.
אז מנגד יצאו נערה ונער
ואט אט יצעדו הם אל מול האומה.
לכל מילות השיר "מגש הכסף", היכנסו לקישור»

סיכום

ראינו שיש פער בין הדימוי של הלוחמים ניצולי השואה לבין התנהגותם ותרומתם בפועל במלחמת השחרור. ללא התגייסותם המאסיבית, כנראה לא היינו יכולים להגיע לעצמאות מדינת ישראל בגבולות שנקבעו עם תום המלחמה.
מה לדעתכם הייתה המוטיבציה של אנשים שזה עתה ניצלו מהשואה להצטרף למלחמה נוספת שבה סיכוייהם למות היו גדולים? האם הייתה להם אפשרות אחרת? האם גם היום אנחנו עומדים בפני בחירות דומות?

צילום: יעקב שקולניק

לקט מסיפורי חללי "נצר אחרון"

  • עטרה אברמסון

    הנערה מפולין, ששרדה את אושוויץ לאחר שמשפחתה הושמדה, עלתה ארצה עם חבריה מתנועת בני עקיבא והצטרפה לקיבוץ כפר עציון. היא נפלה ב-12 במאי 1948, כשכוח הלגיון הירדני פרץ את ביצורי כפר עציון ופוצץ את הבניין שבו שרתה כחובשת

    המשך
  • ישראל אומשיוב

    הצעיר מלבוב התגייס לצבא הרוסי כדי לנקום על רצח כל משפחתו, עלה ארצה במסגרת גיוס חוץ לארץ והתנדב מיד ללחום במלחמת העצמאות. הוא גויס לחטיבת גבעתי, לקח חלק בפריצת הדרך לנגב, נפגע אנושות בקרב סמוך לקיבוץ נגבה  ומת מפצעיו

    המשך
  • אברהם אלבסן

    אברהם אלבסן נולד וגדל בסלוניקי שביוון, שרוב יהודיה גורשו למחנות ונרצחו, בהם גם כל משפחתו של אברהם. לאחר תלאות רבים הגיע לבסוף לארץ בעיצומה של מלחמת העצמאות, הצטרף ללוחמי האצ"ל ולחם עמם בקרבות העיר רמלה, שבהם נפל

    המשך
  • שמואל בוקי

    שמואל בוקי ראה את כל משפחתו נרצחת לנגד עיניו באושוויץ, הצליח להימלט ונתפס שוב, וכל העת היה נחוש לעלות ארצה. לאחר מעצר במחנה עתלית, הצטרף ל"הגנה" והיה בין הראשונים להתגייס למלחמה. נפל בקרבות לפריצת הדרך לנגב

    המשך
  • אברהם בלט

    בן 16 בלבד נאלץ לעבור עבודות כפייה, קור, רעב ומחלות, עד שהגיע לאושוויץ, שם שרד בקושי רב. לאחר שעלה ארצה, הכדורים השורקים בחדרו בתל אביב דחפו אותו להתגייס לפלמ"ח. הוא מצא את מותו בקרב על היישוב כפר דרום, סמוך לעזה

    המשך
  • גילה דוידוביץ

    לאחר שניצלה בנס ממדורי הגיהנום של אושוויץ, הצטרפה הצעירה הצ'כית ל"השומר הצעיר", וטיפלה ביתומי מלחמה בגרמניה. בארץ הצטרפה לקיבוץ נגבה והייתה בין הדורשים לשתף את הנשים בהגנת המקום. היא נהרגה בשרתה כתצפיתנית, בת 19 במותה

    המשך
  • אמנון זילברשפיץ

    לאחר שכל משפחתו נרצחה באושוויץ היה אמנון נחוש להגיע לארץ ישראל. הוא הצטרף לקיבוץ דורות והיה ידוע בזכות השירה והנגינה הנעימות שלו. הוא לחם עם חטיבת גבעתי ונפל בקרב על משטרת בית גוברין. מפקדו כתב : "הוא מת בכבוד, מאושר"

    המשך
  • מרדכי שוארץ

    משפחתו של מרדכי שוארץ נספתה ואילו הוא ניצל בזכות עגלון נוצרי שהחביאו בביתו. מאוחר יותר היה בין עצורי מחנה עתלית שהשתחררו במבצע נועז של הפלמ"ח. בפרוץ המלחמה גויס לחטיבת הנגב ונהרג במבצע "מוות לפולש", לבלימת הכוח המצרי

    המשך