נחל השופט

חיילות בשביל הנגיש בנחל השופט. צילום: אלכס קולומויסקי, ארכיון הצילומים של קקל
חיילות בשביל הנגיש בנחל השופט. צילום: אלכס קולומויסקי, ארכיון הצילומים של קק"ל
מאת: נעם תמיר

נחל השופט הוא נחל איתן הזורם במורדות הצפוניים של רמת מנשה. קק"ל שיפצה את שביל הטיול בנחל והעניקה תשומת לב מיוחדת לאמצעי הנגישות שבו. עכשיו יכולים כולם ליהנות מפינות החמד הרבות וללמוד על פעילות האדם באזור בעבר ובהווה

 

עודכן בספטמבר 2024

מידע על המסלול

עונה מומלצת: כל השנה.
זמן טיול: כשעה וחצי.
מתאים: השביל מיועד לכולם! קק"ל סללה את השביל במלואו והתאימה אותו לבעלי מוגבלויות ולעגלות ילדים.
כיצד מגיעים: מבואת פארק רמת מנשה נמצאת על כביש 66 בין הזורע והגישה לכביש 6953. שלט חום גדול מפנה לפארק רמת מנשה ומשם יש לנסוע לפי השילוט לנחל השופט.

שביל מונגש

באפריל 2024 נפתח נחל השופט מחדש למבקרים, לאחר עבודות שיפוץ והנגשה משמעותיות שעשתה קק"ל באתר. במסגרת השדרוג הכשירה קק"ל בנחל שביל מעגלי באורך 1.6 ק"מ, והעניקה תשומת לב מיוחדת לאמצעי הנגישות שבו. השביל סלול לכל אורכו, ונגיש לעגלות ילדים ולאנשים עם מוגבלות. "שביל צף" מבטון נסלל במקום שמועד לשיטפונות כדי שהמים יעברו מתחתיו.

לאורך השביל מוצבים שלטי מידע בעברית, אנגלית וערבית, והמידע בעברית מוגש גם בפישוט לשוני (שפה פשוטה המתאימה לאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית).

שלטי ההכוונה הותאמו ללקויי ראייה: החיצים המראים את כיוון ההליכה בולטים וניתן למששם. העמודים נושאים ספרות בולטות המקושרות דיגיטלית למידע באתר קק"ל. סיוע נוסף ללקויי ראייה הם פסי הפרדה בולטים ברצפת השביל, המסמנים קרבה לספסל, או לאתר בעל עניין.

השביל המונגש בנחל השופט. צילום: אלכס קולומויסקי, ארכיון הצילומים של קקל
השביל המונגש בנחל השופט. צילום: אלכס קולומויסקי, ארכיון הצילומים של קק"ל

אל המפל והבריכה

נתחיל את המסלול בחניון החרובים, שבו הציבה קק"ל שולחנות פיקניק רבים. המעוניינים יתחילו בסעודה קלה, ואפשר גם להמתין לסוף המסלול או למצוא מקום מתאים ברחבי היער.
 
מחניון החרובים יוצא השביל המעגלי המונגש. ראשית, נלך אל ערוץ הנחל לכיוון דרום-מזרח, במקום שבו גדל עץ חרוב ונובע מעיין הנקרא עין סנין. כאן נפגוש בריכות מלאכותיות רדודות המסייעות למיתון זרימת המים בנחל, בעיקר בעת שיטפונות, ובכך גם תורמות למניעת סחף הגדות. המקום הוא מפינות החמד של הנחל.
 
נמשיך עם נחל סנין, נחצה אותו על גשר העץ, ממש לפני החיבור לנחל השופט ונגיע למפלון יפה שבתחתיתו בריכה. קק"ל בנתה במקום מרפסת תצפית על המפלון אשר ממנה אפשר גם לרדת לשכשך רגליים. המים בבריכה נמוכים בדרך כלל – פחות מגובה הברכיים – אך חובה לבדוק את העומק לפני כניסה למים. יש להקפיד למנוע מהמשכשכים טיפוס על האבנים החלקות של המפל. לאחר הגשמים זורם המפל בשצף קצף.
 
המפלון מוקף בעצי אולמוס שעיר (הנקרא גם בוקיצה שעירה) – עצים נדירים ומוגנים (אסור לקטוף!), הצומחים רק בקרבת מים. כאן ממש הוא גבול תפוצתם הדרומי של עצי האולמוס בעולם. העץ עומד בשלכת בחורף, אך בשאר עונות השנה אפשר לזהותו על פי העלים המשוננים והבלתי סימטריים שלו.
גשר העץ. צילום: אלכס קולומויסקי, ארכיון הצילומים של קקל
גשר העץ. צילום: אלכס קולומויסקי, ארכיון הצילומים של קק"ל

ממשיכים לאורך הזרימה

מכאן נמשיך במורד השביל ונחלוף על פני סכר קטן, המשמש את התחנה ההידרומטרית על שם פאול גלעד. השירות ההידרולוגי של רשות המים מודד במתקן זה את גובה מפלס המים בנחל בעת שיטפונות ואת מהירות זרימתם, ומנתונים אלה אפשר לחשב את ספיקת המים. פאול גלעד היה מנהל ההידרומטריה של רשות המים במחוז הצפון.
 
השביל ממשיך ועובר בין עצי החורש הכוללים אורנים וערבה שעליהם מטפסים קיסוסית וקיסוס תרבותי שהגיע מהקיבוצים הסמוכים. בהמשך נגיע לעץ תות גדול וזקן, ומעט אחריהן משמאל לדרך שתי מערות המשמשות את בעלי החיים כמקומות מסתור. חדי העיין יבחינו בנטיפים קטנים המצויים במערות.
אחת המערות בנחל השופט. צילום: אלכס קולומויסקי' ארכיון הצילומים של קקל
אחת המערות בנחל השופט. צילום: אלכס קולומויסקי' ארכיון הצילומים של קק"ל

מערת הגמלים

השביל מגיע לנקודת פיצול, שבה נפנה ימינה ונחצה על גשר למערה גדולה ושחורה נוספת. המערה, המכונה מערת הגמלים, נחצבה ביד אדם. אין יודעים מתי וייתכן ששימשה מחצבה שממנה הפיקו את האבן לבניית טחנת הקמח הסמוכה. על פי המיתולוגיה של קיבוץ הזורע, במערה שיכנו גמלים שסייעו בשנות ה-50 לעבודות פינוי גזעים שנכרתו לאחר שרפה שפרצה ביער.
 
כאן נוכל לראות גם את שרידי טחנת הקמח שהייתה במקום והופעלה על ידי אנרגיית מים. טחנה זו היא האמצעית מבין שלוש טחנות קמח שפעלו בעבר בנחל השופט. שרידי הטחנה העליונה נמצאים למרגלות מושב עין העמק והתחתונה נמצאת בתחומי קיבוץ הזורע. נראה כי רק בחורף זרמו בנחל כמויות מים מספיקות להפעלת הטחנות.

נעלה בשביל, נחצה בזהירות את דרך הרכבים ונגיע למעיין היפהפה עין חשרת (מעיין אמי), הפורץ מתוך נקבות חצובות אל בריכת איגום חצובה בסלע. המעיין נחצב ככל הנראה במאות הראשונה-שנייה לספירה, בתקופה הרומית. בעבר היטו מהבריכה מים אל חלקות מעובדות. בצד הבריכה נחצב כוך מקומר. ייתכן שהמעיין שימש אתר לפולחן מים ובכוך הוצב פסל האל שלכבודו נערך הפולחן. קיבוץ הזורע הקדיש את המעיין לזכרו של אמי בר-נר, חבר הקיבוץ, שנפל בעת מילוי תפקידו.

מכאן השביל חוזר במקביל לדרך הרכבים המעפילה לחניון החרובים באופן רציף. בחניון אפשר לעשות פיקניק או להמשיך לאתרים נוספים באזור.
מבט מהמערה החוצה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
מבט מהמערה החוצה. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

מקורות