נוף וטבע בחורבת בית עטאב

מבנה ריבועי מבוצר ומרפסת תצפית מרהיבה. חורבת בית עטאב. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
מבנה ריבועי מבוצר ומרפסת תצפית מרהיבה. חורבת בית עטאב. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
טיול קצר וקליל לבית עטאב שבהרי יהודה, שיפגיש אתכם עם פיסות טבע מרתקות, עם שרידים מן העבר הרחוק, נקודת תצפית מרהיבה, וגם מעיין קטן הטובל בעצי בוסתן

מידע על המסלול

עונה מומלצת: כל השנה.
משך הטיול: שעתיים-שלוש.
אופי הטיול: טיול משפחות, מסלול מעגלי באורך כ-3.8 ק"מ.
נקודת מוצא וסיום: חניון נס הרים. החניון נמצא בין המושבים נס הרים ובר גיורא (כביש 3866. בווייז: חניון נס הרים).
מוקד מידע: בחניון נס הרים פועל מוקד מידע שבו תצוגת קבע של תמונות האזור, מפות, מידע, הצעות למסלולי טיול וגם חלוקה של דפדפות טיול שהפיקה קק"ל. המוקד פתוח כל ימות השבוע בשעות 17:00-09:00, וכולל שירותים המותאמים לנכים.
חניון לילה: חניון נס הרים הוא גם חניון לילה. בחניון יש שולחנות פיקניק, מים לשתייה ומשטחי לינה. קבוצות חייבות בתיאום, בטלפון: 02-9969228 או בדוא"ל BezalelY@kkl.org.il 
מחברים: נעם תמיר, יעקב שקולניק
תאריך עדכון: נובמבר 2024

פיקניק ולדרך

לא משנה מהיכן תגיעו לטיול הזה – מכיוון ירושלים או ממישור החוף – הדרך לנקודת המוצא היא טיול בפני עצמו: נוף ירוק, עצי עד, אוויר הרים ושקט, ומכל עבר פינות חמד – מעיינות קטנים, מערות חבויות, כרמים ובוסתנים.
לפני שיוצאים לדרך, אפשר להתחיל בפיקניק בחניון נס הרים, החניון המרכזי של פארק עצמאות ארצות הברית. הפארק עצמו הוא מרחב פתוח של טבע ויערות, המשתרע על פני כ-30,000 דונם במערב הרי ירושלים. בלב הפארק פועל מוקד מידע של קק"ל ובו שירותים ומים לשתייה, וגם בית הקפה המקסים "בר בהר". בחניון נס הרים יש שולחנות פיקניק רבים, חלקם נגישים לאנשים עם מוגבלות, ומתקני משחק לילדים. בשנת 2019 חנכה קק"ל במקום חניון לילה ללינת שטח.

מהשוליים המערביים של חניון נס הרים, ליד חניון הלילה, יוצאת מערבה דרך מסומנת אדום. שלט עץ של קק"ל מכריז על המסלול. הדרך יורדת לגיא רחב, שבו צומח כרם גפנים ליין. מצפון לו (מימין) בתי מושב נס הרים. חורבת בית עטאב נראית מכאן היטב, מתנשאת ממול.

כמה דקות הליכה יביאו אותנו למפגש עם שביל המסומן בצבע שחור. הדרך ה"אדומה" ממשיכה היישר לעין חוּד, הנובע למרגלות חורבת בית עטאב. אנחנו נפנה שמאלה במסלול השחור, המטפס בקלילות למצוק סלע ארוך ובו סדרה של מערות טבעיות יפות. השביל נמשך לאורך המצוק ועובר בחורש פתוח. בולטים כאן שיחי הלוטם השעיר והמרווני, הפורחים באביב בפרחים גדולים, ורודים ולבנים.

כרם גפנים לאורך המסלול. צילום: בלה נודלמן, ארכיון הצילומים של קקל
כרם גפנים לאורך המסלול. צילום: בלה נודלמן, ארכיון הצילומים של קק"ל

חורבת בית עטאב

השביל השחור פוגש שוב את האדום כמה מטרים מעל עין חוד. נפנה שמאלה ונתחיל להעפיל לראש החורבה בשביל האדום, בין עצי בוסתן לרוב. בראש החורבה, שהיא כיום גן לאומי, הקימה רשות הטבע והגנים מרפסת תצפית. זוהי אחת מנקודות התצפית היפות בהרי ירושלים. מכאן אפשר להשקיף על הרי חברון, הרי ירושלים, השפלה ומישור החוף.

חורבת בית עטאב מזכירה בצורתה מבנה ריבועי מבוצר. יסודות המבנה, הבנויים אבני גזית יפות, שייכים כנראה לתקופה הצלבנית. החוקרים טוענים שהמקום היה שייך במאה ה-12 לאדם בשם יוהנס גוטמן, שנודע כבעל הסוס המהיר ביותר בממלכה. הוא יצא להילחם בצפת, אך זריזותו של סוסו לא הצילה אותו מנפילה בשבי בידי המוסלמים. משפחתו נאלצה למכור את הנחלה בבית עטאב לכנסיית הקבר הקדוש כדי לפדות אותו משביו.

גיבוב המבנים שבמקום מעיד על בינוי שנמשך מאות שנים. אנשי הקרן הבריטית לחקירת ארץ ישראל מדווחים שבשנת 1873 חיה במבצר של בית עטאב משפחת אבו לאחם, שכנראה שלטה בכפר. הקונסול האמריקאי ג'יימס פין מספר בספרו "עיתות סופה" על פשיטה של אנשי אבו גוש על הכפר בית עטאב וחיסול השליטה של משפחת אבו לאחם. הכפר נעזב במלחמת העצמאות. הכניסה לתוך המבנה המבוצר אסורה בשל סכנת התמוטטות.

קמרונות וקשתות בבית עטאב. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
קמרונות וקשתות בבית עטאב. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

אל מעיין עין חוד ובחזרה לחניון

נרד למעיין עין חוד. מי המעיין הקטן זורמים כ-40 מטר בתת הקרקע ממקום הנביעה ומגיחים לתוך שוקת משופצת (עין חוד בערבית: מעיין השוקת). מסביב, בין טרסות האבן, צומחים עצי תאנה יפים ועצי בוסתן אחרים, בעיקר שקדים וזיתים, שנותרו מהכפר בית עטאב. מעל למעיין נמצא מבנה אבן קטן ובראשו פתח. אנשי רשות הטבע והגנים סגרו את הפתח כדי למנוע מהרפתקנים להשתלשל לתוך בית המעיין. בקיץ המעיין עלול להתייבש לחלוטין.

מכאן נשוב לחניון, מרחק כ-700 מטר, בדרך האדומה והנוחה. אפשר לסיים את היום בהתרעננות בבית הקפה "בר בהר".

השוקת בעין חוד. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
השוקת בעין חוד. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל