יער שווה ברמות

טבע בשיאו ביער רמות: צמד שועלים צעירים. צילום: אלכס גייפמן, באדיבות עמותת רמות למען הסביבה
טבע בשיאו ביער רמות: צמד שועלים צעירים. צילום: אלכס גייפמן, באדיבות עמותת רמות למען הסביבה
רוצים לצפות בצבאים, לראות עופות דורסים, לצעוד בשבילים העוברים לצד עצים ופרחים יפהפיים, ועל הדרך לחקור שרידים ארכיאולוגיים מהמאות ה-8–6 לפנה"ס? בואו לטיול ביער הקהילתי רמות בירושלים – ועם קצת מזל תוכלו לראות גם שועל חומק במרחק

מידע על המסלול

אופי המסלול: הליכה נוחה בשבילים מסומנים בדרגות קושי שונות, חלקם מעגליים, שאורכם נע בין 600 מטר לשני קילומטר.
נקודת מוצא וסיום: הכניסה הנוחה ליער הקהילתי רמות והיציאה ממנו היא בגן הקיפוד, שנמצא לצד דרך החורש 90. אפשר לחנות את הרכב לאורך רחוב דרך החורש ובמשעול הכתרון הסמוך אליו. כניסות נוספות ליער ממשעול הדקלים ומרחוב זרחי.
תאריך עדכון: דצמבר 2024
על מורדות גבעת מצפה נפתוח ועל המורדות משכונת רמות לנחל שמואל נפרש יער של אורנים וברושים, יער רמות. ביער, שפעם היה חלק מקבוצת יערות גדולים שהיוו חגורה ירוקה סביב ירושלים, עולם שלם של צמחייה עשירה, יונקים, עופות דורסים וחרקים.

אם תחפשו היטב תוכלו להבחין בצבי ארץ ישראלי או שועל מצוי על האדמה ובשמים תוכלו למצוא עיטים, דיה שחורה ונץ מצוי. עצי בר דוגמת אלה אטלנטית, עוזרר קוצני, אלה ארצישראלית ואלון מצוי וצמחי בתה כמו לוטם מרווני, לוטם שעיר, אזוב מצוי וסירה קוצנית צומחים לצד האורנים והברושים, ובינות להם מציצים נרקיסים, רקפות, כלניות וכמה מיני סחלבים, שהם "כוכבי היער". ב"שביל הסחלבים", אחד מחמשת שבילי היער, תוכלו למצוא ריכוזים גדולים של פריחת סחלב פרפרני בשיא עונת הפריחה, בחודש מרץ.

בשנת 2008 ערך החוקר רן פרומקין סקר שבו תועדו 96 מיני צמחים בעלי חשיבות מיוחדת לשימור, מתוכם 59 מוגנים, 31 נדירים, ותשעה "אדומים" – בסכנת הכחדה.

אבל לא רק צמחים ובעלי חיים יש ביער – נמצאים בו גם שרידים ארכיאולוגיים מתקופת מלכי יהודה, במאות ה-8–6 לפנה"ס, כמו גיתות, חרסים ובתי בד. מעריכים שהיה כאן בעבר כפר חקלאי.
צבי ביער רמות. הזדמנות לצפות בו. צילום: אלכס גייפמן
צבי ביער רמות. הזדמנות לצפות בו. צילום: אלכס גייפמן

גן הקיפוד והחניון המרכזי

דרך גן הקיפוד רחב הידיים האהוב על תושבי השכונה והעיר, נכנסים לחניון המרכזי של היער. בגן ישנם מדשאות, מגרשי ספורט, מתקני שעשועים וגם שירותים. בכניסה לגן ניצב פסל קיפוד גדול, שנתן לגן את שמו.
 
בחלקו האחורי של הגן נמצאת הכניסה לחניון המרכזי, שבו תמצאו שביל מונגש, מתקני משחקים, מעגלי מדורה, ספסלי ישיבה, אזור משחקים, ברזייה וחניית נכים.

 

נאמני היער הובילו מהלך של שילוט ייחודי ליער: שלטים נושאיים המספרים על המצאי ביער – פרפרים, יונקים, עצים ועוד. אפשר לצלם את השילוט ולהשתמש בו כמגדיר עשיר של צמחייה ובעלי חיים בזמן הטיול ביער.

 
שלט המספר על עצי היער. צילום: בלה נודלמן
שלט המספר על עצי היער. צילום: בלה נודלמן

אתרי היער

סימון קו שביתת הנשק

בשביל העולה מהחניון המונגש למשעול הכתרון נמצאת "אבן גבול", המציינת שבמקום עבר קו שביתת הנשק בין ישראל וירדן, לפי הסכם שביתת הנשק שנחתם לאחר מלחמת העצמאות. במלחמת ששת הימים איבד קו שביתת הנשק את תוקפו והסימונים נשכחו מלב. הסימון עשוי בדמות פירמידה מבטון.

פארק התנ"ך

בתחום היער נמצאו ממצאים ארכיאולוגיים מתקופות שונות, בהם גתות לדריכת ענבים, בורות סיד, בורות מים, שרידי דרך קדומה ומתקנים חקלאיים נוספים. לדעת הארכיאולוגים היה במקום כפר חקלאי שפעל בימי בית ראשון ובימי בית שני ותושביו התפרנסו מייצור יין.
 
ד"ר ריקי יונה, תושבת שכונת רמות, יזמה הקמת פארק שישמר את הממצאים בשטח, ובשיתוף קק"ל והקהילה המקומית הוקם פארק שממחיש את צביון החיים במקום בימי בית ראשון ומטפח עצים ושיחים שנזכרים במקרא.
 
בפארק נערכים סיורים ופעילויות בתיאום עם המנהל הקהילתי רמות אלון.

החפירה הארכיאולוגית

בסמך לפארק התנ"ך, על גבי מדרון המשקיף אל עבר נחל שורק, נערכת חפירה במגדל משלהי ימי הבית הראשון. המגדל, בעל מתאר ריבועי (6X6 מ'), בנוי איתן וקירותיו מסיביים. בחפירת המבנה נמצאו כלי חרס, בעיקר כלי אגירה ובישול. ניתוח הממצא יאפשר בעתיד לדייק בתיארוך ימיו של המגדל, וכן להגדיר את תיפקודו כמגדל חקלאי מקומי.

המגדל, יחד עם גיתות לדריכת ענבים ליין שנמצאו בסמוך, ממחישים את הכתוב ב"משל הכרם" לישעיהו: א אָשִׁירָה נָּא לִידִידִי שִׁירַת דּוֹדִי לְכַרְמוֹ: כֶּרֶם הָיָה לִידִידִי בְּקֶרֶן בֶּן-שָׁמֶן. ב וַיְעַזְּקֵהוּ וַיְסַקְּלֵהוּ וַיִּטָּעֵהוּ שֹׂרֵק וַיִּבֶן מִגְדָּל בְּתוֹכוֹ וְגַם-יֶקֶב חָצֵב בּוֹ; וַיְקַו לַעֲשׂוֹת עֲנָבִים וַיַּעַשׂ בְּאֻשִׁים (ישעיהו ה, א-ב).

הציבור מוזמן להשתתף בחפירות המתקיימות באתר. לקבלת מידע, יש לפנות למנהל הקהילתי רמות אלון.

"תגין למקום"

ההולכים בשבילי היער לא יוכלו לפספס את שתי הכיפות הבנויות המזכירות קברי שיח'. זוהי עבודה של תלמידות בית הספר "אור תורה", שיצרו את יצירת האומנות "תגין למקום", המרמזת לקשר בין הסביבה לתרבות העתיקה.

בסמוך אליהן ניצב גזע איקליפטוס מפוסל, גם הוא מעשה ידי התלמידות, שגילפו בעץ מוטיבים המשקפים אחדות ושלום בין האדם לטבע ובין אדם לאדם.
הכיפה מרמזת לקשר בין הסביבה לתרבות העתיקה. צילום: בלה נודלמן
הכיפה מרמזת לקשר בין הסביבה לתרבות העתיקה. צילום: בלה נודלמן

אנדרטת 11 בספטמבר

"שביל התאומים", באורך 1.3 ק"מ, מוביל מהחניון המרכזי ביער לאנדרטת התאומים שהקימה קק"ל בלב היער כאתר הנצחה לנספים באסון 11 בספטמבר. במרכז האנדרטה המיוחדת, שיצר האומן אליעזר וייסהוף, כיכר אבן עגולה ובה מוצב פסל מתכת בגובה כעשרה מטרים. הפסל עשוי בדמות דגל ארצות הברית וחלקו העליון מזכיר במראהו להבת אש הפונה השמימה. בחלון זכוכית שבבסיס הפסל מונח חלק פלדה מקורי משלדו של אחד ממגדלי התאומים. לוחות הזיכרון שבמעקה הכיכר מנציחים את שמותיהם של 2,974 הנספים באסון, ובהם חמישה ישראלים.

 

בימים אלה מתבצעות עבודות הקמה של שביל טיול חדש שיאפשר גישה ממתחם היער הקהילתי רמות אל עמק הארזים, ומשם לפארק ירושלים.

אנדרטת התאומים. צילום: רונית סבירסקי
אנדרטת התאומים. צילום: רונית סבירסקי