עץ הזית

עצי זית עתיקים במשגב. צילום: פאול אורלייב, ארכיון הצילומים של קקל
עצי זית עתיקים במשגב. צילום: פאול אורלייב, ארכיון הצילומים של קק"ל
הזית הוא העץ המשמעותי ביותר הן מבחינה תרבותית והן מבחינה חקלאית וכלכלית מבין עצי הפרי שנתברכה בהם ארצנו. לפניכם רקע בוטני, חקלאי, כלכלי ותרבותי על העץ שנבחר לעץ הלאומי שלנו
עץ הזית הוא הצמח המזוהה ביותר עם התרבות החקלאית והכלכלית של ארץ ישראל לאורך כל הדורות. בשנת 2021, לרגל חגיגות 120 לקרן קימת לישראל וט"ו בשבט, נבחר העץ במשאל שערכו קק"ל והעיתון "ישראל היום" כעץ הלאומי של מדינת ישראל. כשליש מהמצביעים בחרו בזית, שהקדים את אלון התבור והדקל – שהגיעו למקומות השני והשלישי בהתאמה.

הזית – מערך פעילות

מערך הפעילות שלפניכם מאפשר לחניכים להכיר את הבוטניקה, ההיסטוריה ואת השימושים השונים של עץ הזית בדרך חווייתית. באמצעות הפעילויות שמציע המערך, הם ייחשפו לשיטות המסיק השונות, לשיטות להפקת שמן ולמיקומו המרכזי של הזית במקורות ובספרות

כל מה שחשוב לדעת על עץ הזית

  • מאפיינים בוטניים, מבנה ומראה

    הזית הגדל בארץ הוא ממין הזית האירופי, עץ נמוך, בעל מספר גזעים ונוף עגלגל. הזית ירוק עד ומאריך חיים. תפוצתו בארץ רחבה, מהחרמון ועד הנגב
    צילום: pixabay

  • מקור ותפוצה

    המין הנפוץ בישראל היום היום הוא זן מתורבת של זית בר אירופאי, שמקורו במזרח התיכון ובויית בתקופה הכלקוליתית, לפני כ-4,000 שנה. בכרמל עדיין אפשר למצוא עצי בר של הזית
    צילום: pixabay

  • שימושי הזית בעבר

    מקומו של הזית בתרבות החקלאית והכלכלית היה מרכזי הן בשל השימושים הרבים בו, הן בשל מרכזיות שימושים אלו בחיי האדם והן בשל יכולתו להשתמר לזמן רב
    צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל

  • מסיק הזיתים

    המסיק מתבצע בסתיו עד החורף, בהתאם לזן ולשימוש המיועד בפרי. שיטות המסיק מגוונות, מחביטת הענפים במקלות ועד מכונות שמנערות את העץ ושואבות את הזיתים
    צילום: pixabay

  • זני הזית

    במהלך השנים פותחו אלפי זנים של הזית האירופאי, מהם מגדלים בישראל כ-120 זנים. פיתוח זנים נעשה על מנת להתאים לתנאי גידול או לשימוש העתידי בפרי
    צילום: pixabay

  • הפקת שמן זית

    תהליך הפקת שמן הזית הלך והתפתח עם השנים, אבל גם כיום הוא מורכב מאותם שלושה עקרונות שאפיינו אותו בעת העתיקה: ריסוק הזיתים, מיצוי הנוזלים והפרדת השמן מהמוהל
    צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

  • שמן זית בישראל

    כל ישראלי צורך כשלושה ליטרים שמן זית בשנה בממוצע ובסך הכול צורכים בישראל כ-20 אלף טונות שמן זית בישראל, רובם מיוצרים בשוק המקומי. אז איך יודעים לבחור שמן איכותי?
    צילום: שבי גולדברג, Pixabay

  • הזית וקק"ל

    הזית היה העץ הראשון שנטעה קק"ל במסגרת מפעל הייעור שלה בארץ ישראל. כיום מטפלת קק"ל בכ-22,000 דונם של עצי זית, ונוטעת מדי שנה כ-15,000 שתילי זיתים חדשים

    צילום: יוסף שוויג, ארכיון הצילומים של קק"ל
  • הזית במקורות

    הזית הוא מהעצים הנזכרים ביותר בתנ"ך, בספרות חז"ל ובמיתולוגיות אחרות ונזכר בהם אלפי פעמים בהקשרים רבים ומגוונים. לשימושכם אוסף מקורות, אגדותו סמלים בנושא עץ הזית
    צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל

  • לא רק יונה ועלה זית

    האזינו למה שיש לעץ הזית להגיד בהסכת (פודקאסט) של קק"ל בערכת עצי ארץ ישראל. ויש גם כרזה להדפסה

  • דף צביעה: זית אירופי

    שלבי החיים השונים של עץ הזית (פירות, פרחים, לבלוב) מוצגים על ענף אחד, בדף צביעה להורדה

  • עוד על הזית

    מהו הגיל הממוצע של עץ זית ואיך מתארכים זיתים עתיקים? אילו סגולות בריאותיות יש לזיתים ולשמן? איך הכי טוב לשמור שמן זית? וגם מתכון מיוחד לכבישת זיתים של סוהיל זידאן מקק"ל
    צילום: אנצ'ו גוש, ארכיון הצילומים של קק"ל