מקטע 4: ג'וערה – תצפית אוכברג

אבני דרך במסלול

בית המכשפה – בית המכשפה אינו בית של ממש, שכן ידוע כי מכשפות אינן מתגוררות בבתים. זהו השם שהעניקו ילדי עין השופט לבאר הישנה של הקיבוץ, שנקראה בערבית עין סוס. עצי אקליפטוס ענקיים מעניקים צל נדיב למקום. המעיין הדל נובע בחורף מתוך שקע מוקף שני נדבכים של אבנים גדולות. מימיו נאספו בעבר לבריכת בטון ריבועית ששרידיה נותרו עד ימינו. עצי תאנה ומשוכות פטל מעידים על ערוץ לח, שמושך מים לפחות חלק מהשנה.

נחל גחר -
נחל גחר מתחיל את דרכו ליד קיבוץ עין השופט. הנחל זורם בראשית דרכו צפונה, תופעה בלתי שגרתית בארצנו שמתרחשת כאן בשל קו שבר גיאולוגי. רק אחרי כ-3 ק"מ "נזכר" לפנות מזרחה ולרדת לעמק יזרעאל ולנחל קישון. בנקודת הפיתול של הנחל, ליד דרך הפארק, נכנס המוביל הארצי למנהרת מנשה ומכאן נגזר שמו העברי של הנחל (גחר פירושו מערה, או נקיק סלע). השם הערבי של הנחל בקטע זה הוא ואדי א-סקראן וממנו נגזר שם המעיין שמימיו זורמים כאן – עין שיכר.

אבו זריק –
כרמי הזיתים היפים היו שייכים בעבר לכפר הערבי אבו זריק, שתושביו עזבוהו במלחמת העצמאות. נראה כי שורשיו של הכפר ראשיתם במאה ה-11, כאשר נוודים טורקמנים החלו להגיע לארץ ישראל וחלק מהם נטו את אוהליהם כאן. בימי המנדט הבריטי בנו התושבים מבנים והחלו לעבד את האדמה. לאחר הקרב הקשה במשמר העמק, 4¬-15 באפריל 1948, ונסיגת "צבא ההצלה" בפיקודו של פאוזי קאוקג'י, נכבשו הכפרים שמסביב ובהם גם אבו זריק.

עין זריק - עין זריק הוא מעיין מים צלולים הנובע כמעט צמוד לשביל, המעיין נאטם במבנה בטון. סבך עצי התאנה נותן הצל מפצה על כך. אין להיכנס למבנה, גם אם פרצו אותו, משום שהרחצה בו מסוכנת. המעיין שימש בעבר את תושבי הכפר הערבי הנטוש אבו זריק.

בית הקברות הישן של קיבוץ הזורע - הקבר הראשון בבית הקברות נכרה ביוני 1939. חברי הקיבוץ, עודם צעירים, החליטו להקימו בראש המדרון הגבוה, במקום יפה המשקיף על העמק. בית הקברות הזה היה פעיל עד 1963, ואז החליטו החברים להביא לקבורה את חבריהם בבית קברות חדש, במקום נוח יותר, ליד עין חשרת. הקברים הישנים נותרו במקומם. המקום משרה שלווה נדירה. אנא, הקפידו שלא לפגוע בקברים ולהשאירו נקי.

נחל השופט –
לאורך קטע מערוץ נחל השופט בנתה קק"ל שביל מעגלי נגיש. השביל מעניק לנכים ומשפחות עם עגלות ילדים הזדמנות להכיר ערוץ נחל זורם ובו מפל קטן, עצי בוקיצה שעירה, בריכות מים, טחנת קמח ישנה ואת המעיין עין חשרת (עין אמי), הנובע ממשטח סלע לבן ומרשים. בצד הנחל נותרה אמה שבה העבירו ראשוני קיבוץ הזורע מים לבריכה גדולה שבנו בקיבוץ.

עין פרור ורמת השניים –
עין פרור הוא מעיין הנובע בגדה הצפונית של נחל השופט, בשולי רמת השניים. המעיין שימש בעבר את אנשי החווה הסמוכה עמק השלום.
המעיין נמצא בשולי עמק פתוח. בלב העמק צומחים שני עצי ברוש מרשימים. העצים ניטעו לזכרם של יואש זולר ויצחק קליצבסקי, שני שומרים שנרצחו במאורעות 1936, ולזכרם הוקם יישוב שאיננו קיים עוד בשם "רמת השניים".

חוות עמק השלום –
החווה נקראת על שמה של החווה שבתיה נראים מעט ממערב לברושים. בחווה התגורר מאז 1964 הרמן בצנר - חוקר תנ"ך אוסטרי. מאוחר יותר בא למקום יוסף אלישע מצ'כיה, שהפך לתלמידו. השניים, שהיו חדורי אהבה לעם ישראל, הלכו לעולמם מעט לפני שנת 2000.
הם נהגו לקבל אורחים בסבר פנים יפות. עתה מפעילה בחווה עמותת לט"ם (לימודי טבע משולבים) מרכז הדרכת טיולים המשלב פעילויות לאוכלוסיות בעלות צרכים מיוחדים. גם כיום יכולים עוברי אורח ומטיילים לבקר בחווה. הכניסה בתיאום מראש.

דרך סולינג –
שביל מגידו מנצל את הדרך ה"סולינג" הישנה - כביש שנסלל באבנים על ידי חברי הקיבוצים בתקופת השלטון הבריטי וקישר בין יקנעם לג'וערה. הכביש עביר לרכב פרטי אך כדאי לנסוע בו לאט.

אנדרטה לאפרים טיקטין ולאליעזר קרונגולד –
האנדרטה מנציחה את זכרם של שני חברי עין השופט, שנרצחו ב-8 באפריל 1938. הם נרצחו מן המארב בשובם מעבודת השדה ברמת השניים. טיקטין וקרונגולד נקברו יחדיו בקבר גדול, הקבר הראשון בבית העלמין של עין השופט.

עין ששון –
מימיו של המעיין הקטן מתנקזים לבריכה שקוטרה כ-3 מ' ולידה עץ תאנה גדול. הבריכה הקטנה נבנתה על ידי גיל ודן מרמת השופט ויש המכנים את המקום "הגילדן". המעיין נמצא מעט מדרום לתוואי שביל מגידו.

נחל שופט עילי –
בקטע זה של הנחל נמצא מפל טרוורטין קטן, זוהי פינת חמד, לא מעט בזכות "מנהרה" שיוצרים גבעולי הקנים המעניקים צל נדיב. במפל פונה שביל מגידו דרומה לעבר תצפית אוכברג.