מה הקשר בין המכוניות של גוגל לגז מתאן?

16 מאי 2017

מכוניות הצילום של גוגל יעזרו לאתר פליטה של גז מתאן

מהיום יכול להיות שמכוניות הצילום של גוגל לא רק יספקו תמונות פנורמיות של רחובות, בתים, כבישים ואתרים ברחבי העולם, אלא גם ינסו להילחם בתופעת הפליטה המיותרת של גז מתאן. זאת בשל שיתוף פעולה יוצא דופן בין הקרן להגנת הסביבה ומכוניות הצילום של גוגל, שבמסגרתו המכוניות המדוברות צוידו בחיישן המזהה דליפות של מתאן ומציג את ריכוזיהן על גבי מפה של העיר. בכך מקווים כל הנוגעים בדבר כי הטיפול בדליפות של מתאן יתייעל ויוריד דרסטית את כמותו באוויר.
הכול התחיל כאשר ג'ו וון פישר, פרופסור במחלקה הביולוגית של אוניברסיטת קולורדו, רכש לפני עשור ספקטרוגרף – כלי צילום המסוגל לסקור גזים בלתי נראים הנהפכים אטומים תחת אור אינפרא אדום – כדי להשתמש בו בטונדרה הארקטית (אזור שבו הטמפרטורות נמוכות באופן קיצוני). יום אחד נסע פישר עם הספקטרוגרף במכוניתו בקולורדו וגילה דליפת מתאן באמצעות חיישני הספקטרוגרף. במשרד להגנת הסביבה התעניינו בגילויים של וון פישר בשל הקושי לאתר דליפות מתאן, ובאותו הזמן התעניינה גוגל בשילוב חיישנים דומים במכוניותיה. שיתוף הפעולה היה בלתי נמנע. וון פישר מונה כאחראי לפרויקט.
כיום, עשור מאוחר יותר, הפרויקט קורם עור וגידים. בעבר, להבדיל מדליפות גז חמורות שהיו מתגלות בדרכים שונות, דליפות קטנות רבות מתשתיות אספקת גז עירוניות לא היו מאותרות וכך היו הגזים דולפים במשך חודשים ארוכים ולעתים אף שנים. לשם כך גויסו וון פישר ומכוניות הצילום של גוגל, שצוידו בחיישן לייזר המזהה בזמן אמת את כמות המתאן באוויר עד למרחק של 20 מ'. מאז תחילת שיתוף הפעולה אותרו בארצות הברית אין-ספור נקודות דליפה, וכצפוי בערים שבהן התשתיות היו חדשות נמדדה כמות מועטה של מתאן לעומת ערים בעלות תשתיות ישנות יותר. הסיבה לכך היא התיישנות החומרים המרכיבים את התשתיות. בניו ג'רזי, למשל, התשתיות והצנרת במצב רעוע בשל נזקי מזג האוויר והתיישנות החומר. מכיוון שהחלפתן היא יקרה, הוחלט באופן זמני לאתר דליפות נקודתיות ולטפל בהן.
איתור דליפות הגז לא רק עוזר לצמצום ההתחממות הגלובלית, אלא גם יכול לחסוך הרבה כסף. מחקר חשף שגז מתאן בשווי של כ-90 מיליון דולר דלף לאטמוספרה ב-2012 בבוסטון ובסביבותיה. מכוניות הצילום הצליחו לצמצם משמעותית את הדליפה הזאת. נתון מעניין הוא שמכוניות הצילום אמנם פועלות לאיתור גזי חממה, אך הן בעצמן פולטות גזים כאלו. עם זאת אפשר להתנחם בכך שמכוניות הצילום בין כה וכה נמצאות על הכביש למטרות צילום, ושלא נעשה שימוש במכוניות אחרות עבור מטרה זו.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 16/05/2017

פוסטים דומים