תחזיקו חזק, כי אנחנו עומדים לטלטל את עולמכם. הנה זה בא: מסתבר שהסרט העברי הראשון שצולם אי פעם, נולד משיתוף פעולה בין קק"ל לקולנוען בשם יעקב בן דוב. וזה קרה לפני יותר מ-100 שנה.
כעת, אחרי שהסדרתם את הנשימה, הגיע הזמן להכיר 4 סרטים ישראליים שבהם מככב היער. הרי יער הוא הרבה יותר מרקע פיזי בסרטים, ספרים ושאר אמצעי הבעה אמנותיים. יער יכול לסמל בריחה, הסתתרות, גילוי עצמי, או קשר לטבע ולשורשים. בקיצור, יער הוא תמיד הרבה יותר מיער.
"ארץ ישראל המשוחררת": יערנים או קולנוענים?
בואו נמשיך עם פרט הטריוויה המופלא שאיתן התחלנו, המביא אל קדמת הבמה את הקשר שנוצר בין קק"ל לאותו קולנוען, יעקב בן דוב. למעשה, לא רבים יודעים כיום שעם ניצני תנועת הציונות, עזרה הקרן הקיימת במימון ובהפקות סרטים על החיים בארץ. בשנת 1912 נולד הקשר בין קק"ל לבן דוב, ובשנים 1920-1916 הוא סייר ברחבי הארץ עם מצלמת ראינוע (ראינוע, לא קולנוע. קול עדיין לא היה בסרטים כמובן) ותיעד את מה שראה. הסרט הדוקומנטרי הופץ בשנת 1919, ובו נראה תיעוד של ביקור אלנבי בירושלים, הנחת אבן הפינה של האוניברסיטה העברית בהר הצופים וכמובן – עבודות חקלאות בחולדה ובבן שמן. סרטו הבא ("שיבת ציון") תיעד ביתר פירוט את עבודות קק"ל ברחבי ארץ-ישראל. כך או אחרת, הסרט סימל את תחילת הקשר בין קק"ל לתעשיית הקולנוע הארץ-ישראלית שהלכה והתפתחה.
בכל מקרה, בנטפליקס לא תמצאו אותו, אבל הנה הצצה קטנה ומרתקת.
"מול היערות": מחווה קולנועית לא.ב. יהושע
לפעמים, מרוב סרטים, אנחנו שוכחים שחלק גדול מעולם הקולנוע מבוסס על קלאסיקות ספרותיות. בשנת 1999 יצא לאור הסרט "מול היערות", שביים דניאל וקסמן, ובו כיכבו ישראל פוליאקוב וגל זייד. התסריט מבוס באופן גמיש למדי על סיפורו הקצר של א.ב. יהושוע, הנושא את אותו שם. למעשה, הסיפור עצמו נכתבו כ-30 שנה לפני שהופק הסרט.
העלילה מציגה את אלכס, היסטוריון שחוקר את הצלבנים בארץ-ישראל. כדי להתמסר למחקר שלו, הוא מחליט לעבוד כשומר יערות, ומוצב במגדל תצפית בלב יער. מכאן העלילה הופכת להיות מתוחה, בעת שהוא מוצא גופה ביער, וגם מטבע קדום הקשור לנושא הדוקטורט שלו. מאחר שעדיין ניתן לצפות בסרט, לא נעשה פה ספוילרים, אבל העלילה בהחלט הולכת ומסתבכת. וכן, היער בהחלט משחק פה תפקיד משמעותי.
"יער אמלש הקסום": מה בדיוק ראיתם עכשיו?
לא מעט מבין מי שיצפו בו, יטענו שמדובר בניסוי קולנועי מאוד בלתי שגרתי. כך או אחרת, תהיו חייבים להודות שהסרט הסוריאליסטי הזה – שהוקרן לפני כחצי מאה בפסטיבל ברלין - לא דומה לשום דבר אחר. "יער אמלש הקסום" הופק בשנת 1974 ואורכו 76 דקות. הסרט, אותו ביים שלמה סוריאנו, הוא סרט אנימציה שהופק בטכניקת "סטופ-מושן", שאינה שכיחה בקולנוע הישראלי. את ההשראה שלו הוא מקבל ממשלי איזופוס, ובמרכזו מספר דמויות חימר, שהתגלו באזור אמלש באיראן. ואם כל זה לא מספיק מוזר, הרי שהעלילה כוללת מפגש עם צבי, אייל וכבש שיוצאים למסע חיפוש אחר "עץ המילקשייק" ושאר אוצרות. ויש אפילו מכשפה מרושעת.
החדשות הממש טובות: אתם יכולים לצפות בסרט המלא כאן, באדיבות ארכיון הסרטים הישראלי.
"היער": אימה באידיש
אין כמו יער כדי לצלם בו סרט אימה. וזה בדיוק המקרה של "היער" (2020) של הבמאי מיקי בהגן. הסרט אמנם ישראלי, אבל מעבר לעברית, הוא דובר גם צרפתית ואידיש. כן, מסתבר שאימה ואידיש יכולים לעבוד היטב יחד.
העלילה מספרת על משפחה שמגיעה אל יער במטרה לצלם בו סדרה על הבעל שם טוב, אבי תנועת החסידות – ומי שידוע בכך שנהג לעתים להתבודד ביערות. חלק מבני המשפחה כורתים ביער עצים, מה שגורם לעוגמת נפש של הבת. גם כאן לא נעשה ספוילרים, אבל האימה בהחלט מרימה ראש. אל תצפו בו לבדכם. הנה הקדימון, המפחיד בפני עצמו.