מיגור המינים הפולשים

17 יוני 2018

אם גם אתם נתקלתם בתוכים ירוקים בשמי ישראל ושאלתם את עצמכם מה לתוכים ולישראל, הנה התשובה לפניכם. מכת המינים הפולשים לא פסחה גם על ארץ הקודש

מינים פולשים הם תופעה מדאיגה שמטרידה מומחי אקולוגיה, חקלאים ופעילי סביבה בכל העולם. כשאנחנו מדברים על מינים פולשים אנחנו מתייחסים למעשה לבעלי חיים שמהגרים לסביבות מחיה חדשות בתיווך בני האדם. קחו למשל את תעלת סואץ. ערוץ התחבורה הימי החשוב הזה שמחבר בין הים האדום לים התיכון קיצר בצורה דרסטית את המסע של ספינות בין אסיה לאירופה אך בה בעת פתח מסדרון שדרכו יכולים בעלי חיים להגר לאזורים חדשים. הטבע דאג במשך מיליוני שנים לייצב מערכות אקולוגיות מאוזנות שלכל אחת מהן מארג מזון המאפשר לכל המינים בה לחיות בהרמוניה. והנה, במחי תעלה אחת פלשו בעלי חיים זרים אל טריטוריות של בעלי חיים אחרים וערערו את המאזן האקולוגי. בהיעדר אויבים טבעיים הופכים בעלי חיים כאלה לטורפי על, מחסלים מינים שלמים, מסבים נזקים לחקלאות ומפיצים טפילים ומחלות. הכחדת מין אחד יוצרת מיד חוסר איזון. היא מחסלת מינים אחרים שתלויים באותו מין נכחד ומאפשרת למינים אחרים להתרבות ללא בקרה.
נתקלתם בתוכים ירוקים מעופפים בשמי ישראל בלהקות? אלו הם תוכי דררת קרמר שמובאים לכאן כחיות מחמד, משתחררים מכלוביהם או משוחררים על ידי בעלים שמאסו בהם, ובאין להם אויבים טבעיים הם פשוט מתרבים ומסבים נזק אדיר לחקלאות וגם למאזן האקולוגי, משום שהם דוחקים החוצה מינים שלמים של ציפורים, מקצתן כעת בסכנת הכחדה. עוד מין פולש מעופף שעושה שמות בישראל הוא המיינה המצויה שבדיוק כמו הדררה דחקה החוצה מכל אזור שאותו "כבשה" את המינים האחרים ששגשגו בו, כילתה את מקורות המזון ובכך הסבה נזקים אדירים לחי והצומח באותו תא שטח.ובכל זאת במקרים מסוימים האדם מנסה לתקן את המעוות. באיי ג'ורג'יה הדרומית (מקום שכוח אל המרוחק כ-2,000 ק"מ מהקצה הדרומי של יבשת דרום אמריקה) בוצע לראשונה פרויקט שתכליתו חיסול רבבות מכרסמים שאיימו על מיני ציפורים המקננות במקום זה עידנים. המכרסמים הובאו לשם, כמו במקרים רבים אחרים של מינים פולשים, על ידי בני אדם שהגיעו לחקור את האי והפכו לשליטים אחרי מאות אלפי שנים שבהם היה האי נקי ממכרסמים. לציפורים המקננות על האי לא היו עד אז טורפים, והן התרגלו במהלך האבולוציה להטיל את ביציהן על הקרקע, אך מרגע שהגיעו המכרסמים הם כמובן חגגו על כמויות הביצים שמונחות באין השגחה והתרבו ללא הבחנה. החדשות הטובות הן שאחרי מבצע הרעלה נרחב הצליחו כנראה האחראים לפרויקט לנקות את האי לחלוטין ממכרסמים ולהחזירו למצבו הקודם, טרם הגעת האורחים הבלתי רצויים.ומה אנחנו יכולים לעשות בנדון? אמנם קשה מאוד למגר מין פולש, אבל יש כמה צעדים שיכולים להפחית את היקף התופעה: להימנע משחרור בעלי חיים לא מקומיים לטבע כדי למנוע את התרבותם ולדרוש מדיניות פיקוח קפדנית יותר על סחורות במעברי הגבול כדי למנוע הברחת בעלי חיים כאלה בניגוד לחוק.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 17/06/2018

פוסטים דומים