מצפה הראל
קק"ל בנתה מגדל ששימש בעבר בחודשי הקיץ את צופי האש של קק"ל. במצפה הראל מוצב דגם גדול המציג את נתיב דרך בורמה. בשל סכנת קריסה מוגדר המגדל מבנה מסוכן, ועל כן אין להיכנס למתחם המגודר המקיף אותו.
עין סוסין
נראה כי שמו של הכפר הערבי ששכן סמוך אליו, בית סוסין, נגזר מהצמח המכונה בערבית סוּס ובעברית שוּש. מהצמח הזה מכינים את המשקה הנודע סוס ואת הבסיס לממתק ליקריץ. תושבי הכפר כינו את המעיין עין אֻם אַל-בַּקַר (מקום הבקר). בימי מלחמת העצמאות, על רקע הגבעות החשופות, בלטו מאוד הקנים והצמחייה הירוקה שהקיפה את המעיין. ועדת השמות החליפה את הבקר בסוסים וקראה למקום עין סוסים. במפת סימון השבילים נקרא המקום עינות סוסין.
קו השילוח
חוליה חלודה של צינור המונחת בראש הסרפנטינה וחוליה נוספת למרגלותיה, הן חלק מצינור המים שהונח בחשאי ובמהירות עצומה בימי מלחמת העצמאות, משום שהיה ברור שהירדנים יחבלו בלטרון בצינור הראשי שהוביל מים לירושלים. מבצע הנחת הצינור נקרא "קו השילוח", לזכר הנקבה שחצב חזקיהו לפני המצור שהטיל סנחריב מלך אשור על ירושלים. הנחת הצינור אל תחנת הדחיסה בשער-הגיא הושלמה תוך פחות מחודשיים, יום אחד בלבד לפני שהירדנים פוצצו את בית המשאבות בלטרון.
הסרפנטינה
הסרפנטינה הוא כינויה של הדרך העקלתונית היורדת מראש מעלה התאנים מזרחה. מי שירד ברגל, יגלה באחד העיקולים שתי רצועות פח חלודות הצמודות לצללית משוריין. רצועות הפח אלה קרויות "שפאלות". מי שהביאו את המילה הזו לשפה העברית היו אנשי הבריגדה, שהצטרפו לצבא הבריטי במדבר המערבי במלחמת העולם השנייה. כדי שלא לשקוע בחולות המדבר, צוידו שם כלי הרכב ברצועות פח, שנקראו באנגלית Spalls (גזירים), מילה הקשורה לעולם המכרות באנגליה. המונח עבר גיור כהלכה במבטא יידישאי לשפאלה וברבים - שפאלות.
בימים הראשונים לשימוש בדרך יכלו רק ג'יפים להתגבר על המדרון התלול של הסרפנטינה. העברת המים לירושלים נעשתה אז במיכליות, שהגיעו עד ראש המדרון התלול והזרימו את תכולתן בצינור אל מיכליות שהגיעו מירושלים והתייצבו בתחתיתו. כך נעשה הדבר כל עוד לא הושלמה מלאכת הנחת קו השילוח.
גם משאיות האספקה הגיעו תחילה מתל אביב עד לראש הסרפנטינה. סבלים סלוניקאים מנמל תל-אביב פרקו את תכולתן וירדו במדרון התלול כשהם נושאים על כתפיהם את השקים ואת ארגזי האספקה לירושלים הנצורה, בעוד סבלים ירושלמיים (בהם החוצבים הכורדים ממחצבת הקסטל שהושבתה) מעמיסים בתחתית המדרון את המשאיות שירדו מן הבירה הנצורה והמתינו שם אף הן, עם המכליות.
רק לאחר שנפרץ העקלתון התלול הצליחו המכליות, המשאיות והאוטובוסים לרדת בדרך בורמה ולנסוע לירושלים, אם כי בהתחלה עוד גרמה תלילות המדרון להתהפכות כלי רכב, עד שריפדו אותו בשפאלות.
עין חילה ודרך האיילות
השם עין חִילָה נגזר משמו העברי של המעיין - ביר חילו (הבאר המתוקה). המעיין נובע רק בחורף. בלילה שלאחר פלישת צבאות ערב, ב-16-15 במאי 1948, ניסו לוחמי חטיבת "גבעתי" להעביר לכאן משאית אחת בדרך עוקפת לטרון. שני משוריינים ליוו את המשאית. הם עלו בנחל מאיר כדי להתחבר לנחל בורמה (ואדי עַבְּד), שכן הדרך עוד לא נודעה אז.
בעין חילה חסמו הערבים את הדרך. המשאית ניסתה לפרוץ את המחסום ועלתה על מוקש. המטען שהיה בה הועבר באחד המשוריינים אל לוחמי חטיבת "הראל", שהמתינו מעבר למחסום. בני מהרשק, הפוליטרוק (קצין החינוך) של החטיבה, הוא שהעניק לשיירה את התואר "שיירת היתום".
הדרך העוקפת הניסיונית הזו הוכתרה בשם "דרך גבעתי", אך נודעה הרבה יותר בשם "דרך האיילות". כינוי הקוד למשוריין בשידורי האלחוט היה "אַיִל" (מלשון אֵיל ברזל). צורת הרבים של אַיִל היא 'אֵילִים' אך הקשריות של מלחמת העצמאות קראו להם "איילות" ושם זה נותר עד ימינו אלה.
עין מסילה
עין מסילה (ביר דובאן) נובע ממה שנראה כמו באר רדודה הנמצאת בערוץ נחל דרך בורמה, בצדה המזרחי של הדרך. בחורף ראוי לשמו נובע מהמעיין פלג קטן, שחוצה את דרך בורמה וממשיך לתוך החניון הסמוך. הפלג מחזיק מעמד עד ראשית הקיץ ויש בכוחו להצמיח ריכוז קטן של סוף מצוי. הבאר שימשה מקור מים לעובדים ולעוברים בדרך בורמה. השם העברי של המעיין נגזר משמו של המושב הסמוך מסילת ציון.
מהבאר מוביל שביל סלול קצרצר למקום שבו הוצבו שני משחקי לוח קדומים – מנקלה ומשחק הטחנות. מנקלה, הידוע גם כמשחק הזריעה, כולל לוח ובו שתי שורות של שקעים (נמצאו גם לוחות בני ארבע שורות שקעים). משחק הטחנות כולל לוח ובו שלושה ריבועים זה בתוך זה וקווים המחברים ביניהם. משחק זה היה נפוץ מהתקופה הרומית ואילך. כללי המשחק כתובים בשילוט שבמקום (אפשר להיעזר גם בוויקיפדיה) ואתם מוזמנים להשתעשע.
כ-150 מ' מהבאר נמצאת בריכת שכשוך, שמקבלת את מימיה מצינור. לצד הבריכה המוצלת יש פינת ישיבה בצל עצי חרוב.
אנדרטת התזמורת האדומה
האנדרטה, הבנויה כקיר הנצחה, מנציחה את ה"תזמורת האדומה" – שם קוד לרשת ביון של הצבא הסובייטי, שפעלה נגד הנאצים במלחמת העולם השנייה. ברשת פעלו יהודים רבים ובהם מפקדה, ליאופולד טרפר.
מצפור שער הגיא - רחבת תצפית מעניקה מבט מרהיב על שער הגיא.
הרחבה נוצרה מהשפכים שנערמו כאן בעקבות פריצת הכביש המהיר לירושלים, לפני מלחמת ששת הימים, כשלטרון היתה עוד בידי הירדנים. עתה מוצב כאן אתר הנצחה לגדוד החמישי של הפלמ"ח (גדוד שער הגיא), שתפקידו העיקרי בראשית מלחמת העצמאות היה לאבטח את הדרך לירושלים. מאוחר יותר השתתף הגדוד בקרבות בירושלים ובסביבתה. הגדוד איבד בקרבות כ-120 מלוחמיו.