פארק קק"ל בנשר

  • בסיסית
  • כל השנה
  • 2 ק"מ
  • צפון כרמל ומנשה
  • 1-2 שעות
  • עומס כבד
הגשרים התלויים מעל נחל קטיע. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קקל
הגשרים התלויים מעל נחל קטיע. צילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל
  • סוג המסלול

פארק קק"ל בנשר הוא פארק יערני אורבני, במורדות הכרמל הירוקים היורדים לעמק יזרעאל. בנוסף על מתקני נופש פעיל, פארק קק"ל בנשר הוא פארק טובל בחורש טבעי מפותח, השוכן משני צדי הערוץ העמוק של קטיע. שני גשרים תלויים עוברים מעל לנחל ומשלימים את חוויית הביקור במקום. הפארק אינו מיועד לפיקניק בסגנון צידנית ומנגל, שכן השולחנות רחוקים ממגרש החניה.

איך מגיעים?

חניית הפארק: רחוב החרוב, נשר (ווייז: פארק נשר).  החניה בתשלום, כל ימות השבוע, כולל שבת וחג, באמצעות הטלפון הסלולרי.

אפשרות לחניה חינם: במעלה רחוב החרוב, חניה מוסדרת בצד הכביש, מרחק כ־400 מ' מהכניסה לפארק.

חניה נוספת: חניה קצרה מוסדרת לאוטובוסים בצד דרך משה (כביש 705), על הגשר מעל נחל קטיע, כ־100 מ' מהגשרים התלויים. מתאים מאוד לקבוצות. החניה ללא תשלום.

סיפור דרך

אורך המסלול המלא: כ־2 ק"מ.
משך הטיול: שעה-שעתיים. 

מרחבת החניה מתפצלים שני שבילים. השביל הנגיש יוצא מרחבת החניה לעבר שביל הבטון הנגיש, ומגיע לאחר כ־750 מ' לגשר התלוי המערבי. מי שמטייל במסלול המלא חוזר בשביל הזה לחניון.

המסלול המלא (שביל נחל קטיע): מרחבת החניה יורדים, בעקבות סימון שבילים ירוק, דרך סדרה של גרמי מדרגות אל רחבה עגולה ומצללה, שלצדה שלושה שולחנות עץ וברז מים. בהמשך מוצבים מתקני שעשועים ושולחנות פיקניק מעטים. בהמשך השביל, לצד מתקני השעשועים, מוצבים עוד שולחנות מעטים בצל עצי אורן קנרי.   

כ־150 מ' מהכניסה מגיעים לתחילת שביל נחל קטיע ולאנדרטה עשויה תשעה בולי עץ המדמים חנוכייה. האנדרטה מנציחה את זכרו של סגן אורי בינמו, שנהרג בחנוכה 2005 בפעילות מבצעית. מכאן משתלבת דרך אורי בשביל, המציעה באמצעות שלטים לבצע משימות השואבות השראה מהטבע.

השביל יוצא אל הטבע. עצי האורן מפנים את מקומם לעצי אלון מצוי וחרוב מצוי וביניהם שיחים הפורחים באביב כגון לוטם מרווני, קידה שעירה, מרווה משולשת ורתמה קוצנית הנדירה יחסית, שצומחת בארצנו רק בכרמל.
כ־150 מ' מהכניסה לשביל מגיעים לצומת שבילים (שניהם ייפגשו בהמשך בערוץ נחל קטיע, לפני הגשרים התלויים). נחבר בשמאלי, המסומן כחול. השביל יורד לגיא קטן, עולה ממנו ומגיעה למערה קטנה חצובה במצוק ולידה גל אבנים ענק. מעבר לגל האבנים פוערת את פיה מערה גדולה, שבה נמצאו עדויות להתיישבות פרהיסטורית.

צועדים כמה צעדים בערוץ נחל קטיע, יוצאים ממנו שמאלה בשביל מדרגות עץ ויורדים שוב לערוץ, למקום שבו פוגשים את השביל שעזבנו קודם. ממשיכים בקטע יפה של נחל קטיע ושוב יוצאים  ממנו שמאלה בשביל מדרגות, ומגיעים למרפסת תצפית ובצדה מצללה עם ספסלים. עוד כמה צעדים ואנו בגשר התלוי המזרחי. כ־100 ממנו נמצא הגשר התלוי המערבי. אפשר לבחור באיזה מן הגשרים לעבור כדי להגיע לצדו השני של נחל קטיע ומשם חוזרים במורד השביל הנגיש לנקודת ההתחלה. 

אבני דרך במסלול

דרך אורי

בשנת 2009 שולב בשביל העובר בנחל קטע מסלול "דרך אורי", לזכרו של סגן אורי בינמן, בנו של אברהם בינמן, שהיה ראש עיריית נשר בשנים 2013–2018. אורי נהרג בפעילות מבצעית ב־29 בדצמבר 2005 וקיבל צל"ש לאחר מותו. בפארק הוקם אתר הנצחה  לזכרו – מעין חנוכה סמלית עשויה בולי עץ ועליהם שלטים המספרים את קורות חייו של אורי, שהיה חובב טבע מנעוריו. לאורך השביל מוצבים שלטים קטנים ובהם, תוך כדי מילוי משימות פשוטות, "מלמד" אורי את המטיילים לשאוב השראה מהטבע.

מערה פרהיסטורית

מערה טבעית גדולה חצובה בסלע גיר. מעל לאולם המרכזי, שאורכו כ־20 מ', תלויים סלעים גדולים. גובה התקרה המרבי כ־6 מ'. מהחלל המרכזי מסתעפים חללים  משניים.

הגשרים התלויים

שני גשרים תלויים עשויים מכבלי פלדה ובאורך 70 מטרים מתוחים מעל נחל קטיע שבכרמל, בפארק קק"ל שבעיר נשר. שני הגשרים התלויים, המתנודדים קלות כאשר עוברים בהם, מעניקים חוויה מיוחדת.

לקריאה נוספת והעשרה

פארק קק"ל בנשר

הפארק, ,המכונה גם פארק הגשרים התלויים, משתרע על פני 275 דונם בשולי העיר נשר. אורכו ממזרח למערב כ-800 מטר ורוחבו כ-400 מטר. השטח סומן כשמורת יער כבר בתקופת המנדט, ובשנות ה-50 החלוט לנטוע בחלקו הדרומי עצי אורן.

חלקים ניכרים  מהפארק מכוסים חורש ים תיכוני סבוך שבו שולט אלון מצוי. מאוחר יותר איימו על קיומו תוכניות בנייה של שכונות מגורים חדשות ותוואי הדרך של כביש 705. התנגדויות שהוגשו כנגד תוכניות אלה התקבלו וקק"ל קיבלה על עצמה לפתח ולשמור את המקום.

בשנת 2004 נבנה מעל אפיק הנחל גשר תלוי באורך של 70 מ' ומאוחר יותר נבנה גשר תלוי נוסף במרחק כ־100 מ' ממנו, וסומנו שבילי הליכה משני צדדיו של אפיק הנחל ובאפיקו. גשרים אלה הם האטרקציה המרכזית בפארק. תכנון זה של הפארק נעשה על ידי חנה יפה, אדריכלית הנוף של מרחב צפון בקק"ל ועל כך זכתה בפרס קרוון לאדריכלות גנים ונוף בשנת 2007. בשנת 2024 נסלל שביל בטון נגיש באורך כ-750 מ', המוביל מחניית הפארק אל הגשרים.

יער קהילתי

פארק נשר הוא יער קהילתי משותף לעירייה ולקק"ל. מאז 2021 מתנהלת ביער פעילות של הקהילה הכוללת סיורים, פעילויות חינוכית, קהילתיות ואירועים חברתיים. פיתוח היער הקהילתי התבצע בשנת 2024. בכניסה ליער פותח שביל מונגש המוביל לפרגולת הפעילות ובה מטבחון עם שולחנות לפעילות כיתתית ולפעילות גני ילדים.

נחל קטיע

נחל קטיע הוא ערוץ קצר היורדת בתלילות מהמורדות הצפוניים של הר טללים, ההר שעליו בנויה אוניברסיטת חיפה. תחילתו של הנחל ברום  של 400 מטר מעל פני הים. הנחל יוצר קניון עמוק שמתמזג עם נחל נשר, מיובלי נחל קישון. גדות הנחל מכוסים בחורש ים תיכוני סבוך.

הנחל מילא תפקיד במלחמת העולם הראשונה. בקרב על חיפה עלה כוח הפרשים האנגלים "שרווד ריינג'רס" בנחל נשר והבקיע לעצמו דרך בסבך נחל קטיע אל ראש ההר. מורה דרך דרוזי הביא את הפרשים לרכס המערבי של הכרמל ושם נטרלו התוקפים את עמדות התותחנים האוסטרים שהגנו על המעגן של מפרץ חיפה. הכוח הזה השתתף בקרב המכריע על חיפה, שהתחולל ב־23 בספטמבר 1918. 

קרדיטים
 
כתיבה וצילום: יעקב שקולניק, ארכיון הצילומים של קק"ל.
עודכן בתאריך: מרץ 2025.
בטרם יציאה לטיול, מומלץ לעיין בדיווחים ולהתעדכן במידע הנוגע לאתר או למסלול בו אתם מתעתדים לבקר.
למעבר לעמוד ובו כל הדיווחים העדכניים לחצו כאן

מפת גוגל