פארק לקויי ראיה ועיוורים

  • בסיסית
  • כל השנה
  • 2 ק"מ
  • מרכז שפלת יהודה
  • כשעה (ללקויי ראייה)
צילום: בלה נודלמן, קק"ל
  • סוג המסלול

קרן קימת לישראל משקיעה משאבים רבים כדי לאפשר לאנשים עם מוגבלות לטייל ביערות ולבלות בחניונים.

ביער בן שמן יצרה קק"ל שביל מרגש במיוחד, שנועד להעניק ללקויי ראייה ולעיוורים הזדמנות לטייל בכוחות עצמם בנוף הפתוח, גם ללא היכרות מוקדמת עם המקום. אתם, המטיילים שהאל חנן אתכם בעיניים רואות, מוזמנים גם כן לבקר במקום. אדרבה, אנחנו מזמינים אתכם לכסות את העיניים, לטייל בשביל ולחוש לפחות שעה קלה כיצד עיוורים חווים את העולם.

מול הכניסה לשביל, בחלקת היער שמצדה השני של הדרך, הכשירה קק"ל חניון ובו רחבת חניה ושולחנות נגישים. החניון מוקדש לקהילת יהודי בוקובינה, שרבבות מבניה נספו בשואה. בעת פריחת הרקפות, ששיאה בפברואר, מתמלאת חלקת היער במרבד ורוד של רקפות.

מידע שימושי

אופי המסלול: מסלול מעגלי סלול בין עצי יער ועצי בוסתן.

נקודת מוצא וסיום: רחבת החניה של השביל.

גישה לנקודת המוצא:
נוסעים בכביש 443 ממחלף בן שמן לכיוון מודיעין. כ-800 מטרים אחרי הכניסה הראשית ליער בן שמן ולמצפה מודיעין פונים בזהירת ימינה (דרומה) בדרך כבושה. לאחר כ-200 מ' פונים שמאלה בדרך עפר המלווה מטע אבוקדו משמאל לדרך ומגיעים לצומת מוקף חניונים. ממשיכים ישר, עד שהדרך מתעקלת שמאלה ומגיעים לרחבת החניה של שביל לקויי ראייה (ווייז: חניון העיוורים).

חידוש טכנולוגי: הנחיה קולית

קק"ל הכשירה מערכת ניווט בהנחיה קולית, ייעודית לשביל. באמצעות הטלפון החכם תוכלו לשמוע הסברים קוליים בתשע תחנות שמע. כדי להפעיל את המערכת יש לסרוק את הקוד שנמצא על המדבקה הצהובה שבעמוד המתכת המוצב בכניסה לשביל. הקוד השמאלי מיועד למערכת הפעלה של אנדרואיד והימני – למערכת הפעלה של IOS (אפל). אפשר, כמובן, לטייל בשביל גם מבלי להפעיל את המערכת.

איך הולכים בשביל בלי לראות?

פשוט מאוד. אוחזים במעקה עשוי גליל מתכת, נוח לאחיזה המלווה את צידו השמאלי של השביל לכל אורכו. השביל סלול, רוחבו כ-2.5 מ', ואבני שפה תוחמות אותו לכל אורכו. בתחנות החשובות בשביל הוצבו שלטים, עשויים לוחות מתכת. המידע כולל מלל בעברית ובכתב ברייל, עשוי תבליט. בדרך כלל נוסף גם תבליט של איור הסבר. הציבו לעצמכם אתגר ונסו, בעיניים מכוסות או עצומות, להבין על מה מדבר כל שלט ושלט.

שני מעגלים מחוברים

המקום שבו סללה קק"ל את שביל לקויי הראייה מכונה במפות חורבת בינית. צומחים כאן עצי בוסתן ועצי יער וביניהם שרידי עבר. קק"ל הוסיפה פינות ישיבה ובנתה קירות אבן להשלמת האווירה. השביל עשוי שני מעגלים מחוברים ביניהם, פחות או יותר בצורת הספרה שמונה. הדרומי, שאורכו כ-200 מ', עובר בחלקת יער; הצפוני, שאורכו כ-300 מ', עובר בין שרידי חווה חקלאית.

המעגל הדרומי. חלקת היער

בכניסה לשביל מציג השלט את מפת המסלול כולו. מכאן מתקדמים כמה צעדים כדי לגלות משמאל שלט המציג את מפת המעגל הדרומי. מיד אחריו פונים שמאלה אל שביל המעגל. השלט הראשון המקדם את פנינו מספר על הרקפת, אחד הפרחים הנפוצים ביער בן שמן. אנו צועדים בין עצי בוסתן ועצי יער ובהם חרוב מצוי, אורן ירושלים וברוש מצוי.

תחנה מעניינת מציגה סלע גיר, המוצמד לשלט. זו הזדמנות למשש את הסלע, לחוש אותו וללמוד עליו. השלט מעניק הסברים גאולוגיים על סוג המסלע ביער. יש גם שלט המספר על אורן ירושלים, עץ נטע האדם הנפוץ ביער בן שמן, שנציגיו צומחים ליד השלט. בסלע הטבעי שלידם יצרה קק"ל שקערורית גדולה כדי לשים בה אצטרובלים ועלים של אורנים וברושים, כדי שלקויי ראייה יוכלו לחוש בהם בידיהם.

המעגל הצפוני. חלקת החווה החקלאית

ביציאה מהמעגל הדרומי פונה השביל שמאלה. כאן תוכלו להכיר, או ללמוד באמצעות השלט, על גת חצובה בסלע שנמצאת מימין לשביל. גת הוא מקום שבו דרכו בעבר על ענבים כדי להפיק מהם תירוש ולהופכו לאחר תסיסה ליין. חלק מהגת נמצא מול השלט, צמוד לצדו הימני של השביל. שאר חלקי הגת מכוסים אדמה ועודם מחכים לחשיפתם לאוויר העולם.

תחנה מעניינת היא גן התבלינים, המוקף גדר אבן. המטרה היא להתרשם מצמחי תבלין ולזהות אותם על פי הריח המיוחד של כל צמח וצמח. הגינה נמצאת בשלבי הקמה ומתכננים לשתול בה, בין השאר, אזוב מצוי (המרכיב הראשי בתבלין זעתר); זוטה לבנה - צמח נפלא להכנת משקה "תה צמחים"; אזוביון – הלא הוא הלבנדר המפורסם; ומרווה משולשת (מרמייה) – אחד מצמחי התבלין החשובים בישראל.

בוסתן ארץ ישראלי

בהמשך השביל מתוודעים המטיילים אל עצי הבוסתן הארצישראלי. תוכלו לגלות כאן כרם זיתים קטן, עצי רימון ותאנה ואף גפן – כולם נציגים מכובדים בשבעת המינים. שימו לב גם למשוכות הצבר, עוד סמל ארץ ישראלי. על משוכות הצבר מטפסים הצמחים קיסוסית קוצנית ושרביטן מצוי.

עצי שיזף מצוי מפארים גם הם את השביל. זהו אכן עץ בר, אבל הוא מצמיח פירות כדוריים קטנים ואכילים, הידועים בכינוי דוֹמִים, שטעמם מזכיר תפוח. הפירות בשלים כשהם מזהיבים, אך עם קצת אימון תוכלו לחוש גם בעזרת חוש המישוש שהפירות בשלים, משום שהם נעשים רכים במקצת.

אנחנו כבר בסוף המסלול. סימן ברור לכך הוא בית אבן חרב בחלקו, שמתחת לו נחפרה מערה. בעבר היה מקובל מאוד לחצוב מערה מתחת לבית ולנצל את החלל לאחסון. השלט האחרון במסלול מספר על שקד מצוי, שאמנם איננו נמנה עם שבעת המינים אך הוא חבר של כבוד בבוסתנינו ואף נזכר בשמו בתנ"ך. השקד והספסל שלמרגלותיו יוצרים פינה נעימה למנוחה, לפני שמשלימים את הצעידה בשביל ומסיימים את הטיול.

עוד ביער

דרך החשמל – דרך שנסללה בשל העברת קו חשמל. לצד הדרך הוצבו פסלים סביבתיים.

חניון אנה נחום
- חניון מדרום לתל חדיד, ליד כביש 443. מהחניון אפשר לצאת ברגל, או ברכב שטח, לחניון השיזף העתיק, שמסביבו צומחים עצי שיזף מרשימים.
קרדיטים

כתיבה וצילום: יעקב שקולניק
פורסם בתאריך: 27.10.2022

הוספת תגובה

כדי להוסיף תגובה יש להתחבר למערכת

0 תגובות

מפת סימון שבילים 9 מבואות ירושלים