מקטע 3: צומת מגידו – ג'וערה

אבני דרך במסלול

מחנה לגיון רומאי - בשדה הפתוח שבין קיבוץ מגידו לצומת מגידו התגלו בחפירות שרידי מבנים המשויכים ללגיון השישי שחנה במקום עד תחילת המאה ה-4 לספירה. בחפירות התגלו, בין השאר, בסיס עמוד שנקשר בפולחן אפולו, תבליט של הקיסר הרומי טריאנוס ורעפים שנוצרו בבית יוצר מקומי.

עינות ניסנית –
עינות ניסנית הוא שמה של באר עתיקה מהתקופה הניאוליתית, מהקדומות שהתגלו בארץ ישראל. הבאר נמצאה בחפירות שהתנהלו באתר הארכיאולוגי שמשתרע משני צידי כביש 66. הבאר נחפרה לעומק שמונה מ', עד מפלס מי התהום, וחלקה התחתון חצוב בסלע. פי הבאר נבנה אבני גוויל. באתר נמצאו להבי צור משוננים ששימשו כנראה לקציר, המשויכים לתרבות הירמוכית. עוד נמצא ראשי חץ וכלי אבן ועצמות בעלי חיים. בתחתית הבאר נמצאו עצמות של אישה וגבר.

טיילת נחל מדרך –
טיילת המלווה את מושב מדרך עוז ויוצרת חיבור טבעי בין היישוב הוותיק להרחבה. הטיילת נעשתה כחלק מפרויקט שיקום אקולוגי של הנחל הכולל את הסדרת הזרימה, סלילת שביל לאורכו ויצירת פינות ישיבה.

תל בר –
בתל בר (תל אל אע'בארי) התגלו שרידי יישובים מתקופת הברונזה עד לתקופה העות'מאנית ובהם שרידי מבני אבן, בורות מים ומתקנים חקלאיים. בסביבת התל נמצאו מערות קבורה שהוסבו במשך השנים למכלאות צאן ולמגורים. חלק ניכר מהחרסים שייכים לתקופה ההלניסטית.

גבעת אשמר –
גבעת אשמר (תל אל־אסמר, התל השחור) היא גבעת בזלת בולטת, החולשת על כביש 66. על השליטה בגבעה נערכו קרבות מרים בקרב משמר העמק, שהתחולל במלחמת העצמאות. בראש הגבעה נמצאים שרידי מצודה מרובעת (27X28 מ'). שער המצודה נמצא בצד הדרומי-מערבי של הגבעה. מעט מצפון למצודה התגלתה סוללה המאגפת את המדרון הצפוני של הגבעה. במקום נמצאו חרסים מעטים, בעיקר מהתקופות הרומית, הביזנטית והממלוכית.

"הר הגעש" -
בראש הגבעה נמצאת אנדרטה העשויה כפירמידה קטומה של אבני בזלת. האנדרטה נושאת את שמותיהם של 19 אנשי הקיבוץ ולוחמי ההגנה שנפלו בקרב משמר העמק, מהקרבות המכריעים של מלחמת העצמאות. בקיר הצמוד לפירמידה כתובים שמותיהם של חללי הקיבוץ לדורותיהם. למרגלות האנדרטה עורכים חברי משמר העמק את טקסי יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל.

גבעת קאת –
בראש הגבעה נמצאת האנדרטה המרשימה לחללי הקיבוצים, המשקיפה על הנוף המרהיב של הרי נצרת, התבור, גבעת המורה והגלבוע. למרגלות הגבעה משתרע עמק יזרעאל, "מבית אלפא ועד נהלל" - "ערש ההתיישבות הציונית". זהו בהחלט מקום הולם להקים בו את האנדרטה לזכר יותר מ-3,000 חברי הקיבוצים שנפלו במערכות ישראל ולהנציח את תרומתה של התנועה הקיבוצית להקמתה ולביטחונה של המדינה.
יוצר האנדרטה, הפסל סלו שאול מקיבוץ עין גב, בנה מגדל תצפית עשוי בטון, חומר שממנו נבנו מגדלי שמירה רבים. גרם מדרגות לולייני מזמין את המבקר לעלות לתצפית מראש המגדל. לוחות האבן שבכניסה למקום מתארים במפה את פרישת הקיבוצים בארץ. לצד שביל הבטון המוביל מהכניסה למגדל מספרים שלטי אבן את סיפורה של התנועה הקיבוצית מאז נוסד הקיבוץ הראשון בדגניה בשנת 1910.

נחל משמר העמק -
נחל משמר העמק נמצא בלב יער משמר העמק, שהוא חלק מיער הזורע, המשתרע על פני כ-30,000 דונם. קק"ל החלה בנטיעת היער בשלהי שנות ה-20. הנוטעים היו מתיישבי משמר העמק, שעלו על הקרקע בשנת 1926. בימינו משמש יער משמר העמק מקום לטיולים ולבילוי, אך בראשית שנות ה-40 הוא מילא תפקיד אחר לגמרי. היער שימש בסיס אימונים למחלקות המיוחדות של הפלמ"ח ובהן מחלקת המסתערבים, שפעלה במדינות ערב. בשולי היער, לצד קיבוץ משמר העמק, נמצאת מערת הפלמ"ח - אתר מורשת המציג את האירועים והווי החיים שהתנהלו במקום בימי מלחמת העצמאות.

מעיין שולמית -
מעיין שולמית נובע בראש נחל משמר העמק. עד שנות ה-60 ניצלה קק"ל את מי המעיין למשתלה שפעלה בקרבת המעיין וממנה נלקחו שתילים לנטיעות של יערות מנשה. לשם כך בנתה קק"ל את בריכת הבטון שקיימת במקום עד היום. בשלהי שנות ה-60 השתמש קיבוץ משמר העמק במי המעיין, ומימיו הובלו בצינור לקיבוץ.
בשנה שבה יורדים לפחות 250 מ"מ גשם מתמלאת הבריכה מים והעודפים גולשים במורד הנחל. בקיץ ובסתיו הספיקה פוחתת ומפלס המים יורד ופוחת, לעיתים עד להתייבשות הבריכה. הבריכה חשובה להתרבותם של שלושה מיני דו-חיים - אילנית, צפרדע הנחלים וטריטון הפסים הנדיר. ממי הבריכה שותים יונקים שחיים בסביבה ובהם צבי ארץ ישראלי, צבוע מפוספס, חזיר-בר, שועל מצוי, תן זהוב ואף חתול ביצות.

מערת קבורה ואנדרטה לשלמה ולליאור –
המערה נמצאת ליד מקום שנמצא בו ריכוז כלי צור מהתקופה הפלאוליתית. האנדרטה שבמקום מנציחה את שלמה קורץ ונכדו ליאור צ'רן מעין השופט, שנקברו בעת שערכו חפירה ארכיאולוגית במערה סמוכה (1989). האנדרטה עשויה משטח מרוצף ובו עמוד עתיק.

ג'וערה – שמה הרשמי של גבעת ג'וערה הוא גבעת נוח, על שם נוח לינדהיים, חבר קיבוץ עין השופט שנספה בתאונת מטוס. בראש הגבעה ניצב מבנה בן קומתיים, שבנה בעל אדמות ערבי. במקום הזה התיישבו בשנת 1937 ראשוני קיבוץ עין השופט, לפני שעלו לנקודת הקבע שלהם. אחר כך היה המקום מחנה הדרכה של ההגנה והפלמ"ח ובה הוכשרו מיטב מפקדי צה"ל. קורסי המ"מים של ג'וערה הניבו ארבעה רמטכ"לים – משה דיין, יצחק רבין, חיים ברלב וצבי צור. לאחר קום המדינה נעשה המקום מחנה אימונים של חטיבת גולני ומאוחר יותר בסיס גדנ"ע. במקום פעל בעבר מוזיאון שתיעד את תולדות המקום.