מקטע 1. תצפית אוכברג – גלעד

אבני דרך במסלול

מצפה אוכברג – נקודת תצפית ואנדרטה לזכרו של יצחק אוכברג (1878¬-1937). אוכברג, יליד העיר אומן שבאוקראינה, היגר בגיל 17 לדרום־אפריקה ועשה שם חיל בעסקי נדל"ן ואספנות. לאחר פוגרום שהתחולל בשנת 1919 באוקראינה, יצא לאזור ובמשך שנתיים עבר מכפר לכפר, אסף 187 ילדים יהודים יתומים והעביר אותם לדרום אפריקה. "הילדים" של אוכברג זכו לבית חם ולחינוך. שמותיהם כתובים באנדרטה שבמקום. אוכברג היה ציוני נלהב, שהותיר בצוואתו סכום כסף עצום לקק"ל.

השביל המרובע – שביל סלול באורך כ-5 ק"מ, המקיף את מצפה אוכברג ומשמש לרכיבה על אופניים ולאימוני הליכת בריאות וריצה.

נחל שלף –
לאורך הנחל דרך עפר 4X4 מסומנת בסמ"ש כחול ובסימוני שביל מגידו. במעלה הנחל נובעים עין שלף ועין דמומית, מוקפים סבך אכזרי של משוכות פטל וצבר. מעט מצפון להם נחים שרידי הכפר דליית א־רוחה.

עין מחוללים -
במורד נחל שלף, כקילומטר ממערב לטחנת הקמח, נמצא עין מחוללים, המנציח בשמו את "כנס מחולות ההם" של קיבוץ דליה, פרי יוזמה של הקיבוצים ותנועות הנוער החלוציות. הכנסים נערכו מדי שנה בשנה משנת 1944 עד 1968 ומשכו אלפי צופים. להקות המחול הגו ריקודים מיוחדים לכבוד הכנס וחלקם נחשבים נכס צאן ברזל וריקודי עם ישראליים עד עצם היום הזה.

הברוש הענק –
ברוש ענק ויוצא דופן, שנראה מרחוק כמו פירמידה ירוקה. גם מקרוב העץ נראה מוזר ומסקרן. הענפים האדירים של העץ משתרגים אלה בתוך אלה, כמו יוצרים יער שלם בתוך עץ אחד.

גבעת מנרה –
גבעה רמה (187 מ'), המתנשאת מדרום לנחל דליה ומעניקה תצפית מרהיבה על מרחבי רמת מנשה. לצערנו, נהגי רכב 4X4 בוחנים את כישוריהם על מדרונות הגבעה. במפנה הצפוני צומח בראשית החורף אירוס הסרגל.

עין סוקר –
מעיין נעים הנובע ביובל של נחל תנינים ונהנה מצל עץ אקליפטוס גדול ועץ תאנה.

"האיגלו" –
מבנה קטן בדמות איגלו, בצל עץ אלון התבור, מעשה ידי אנשי קיבוץ דליה. המקום מתאים לתצפית ולמנוחה.

דרך נוף גלעד
– דרך ממערב לקיבוץ גלעד ולצידה ספסלים הצופים על מרחבי רמת מנשה והכרמל. בצד הדרך מוצבים פסלים סביבתיים.

טחונת חוביזה –
שרידי טחנת קמח, נקראת על שם הכפר הערבי ששכן כקילומטר מדרום-מזרח לה, בדרך נוף גלעד של ימינו.

עין ניל"י –
מעיין ובו בריכת שכשוך קטנה בערוץ נחל ניל"י, מיובלי נחל תנינים. המעיין נהנה מצל נדיב של עצי אקליפטוס.