פריצת הדרך האמיתית במחקר התרחשה במקרה, עת טיילתי בגן היפה של הפקולטה לחקלאות בחברתו של פרופ' משה נגבי ז"ל, שהיה אז לקראת פרישה. "קראת כבר את עבודת הדוקטורט של מנחם גְּרוּנְדְוַג?" זרק לי. "זאת היתה העבודה הראשונה ששפטתי בחיי כחוקר. יש עותק של העבודה בספריית הפקולטה. גש לשם".
טסתי לספרייה וגיליתי שבשנת 1971 הגיש מנחם גרונדוג ז"ל תוצאות מחקר של האבקה בין מיני האלה בארץ ישראל. בישראל יש שלושה מינים "טהורים" של אלה: אלה אטלנטית, אלה ארצישראלית ואלת המסטיק.
בהזדמנות זו נאמר גם שבכל מיני האלה יש עצים נקביים ועצים זכריים. גרונדוג הכליא מיני אלה שונים וזכה לקבל פירות "מלאים", כלומר פירות ובהם זרעים בעלי עובר. לצערנו, גרונדוג נהרג בתאונת דרכים זמן קצר לאחר הגשת הדוקטורט. מכיוון שלא הספיק לכתוב מאמרים שיפרסמו את ממצאיו, הם נשכחו.
זה המקום לספר בקצרה כיצד בנוי פרי האלה. הפרי הוא כדור שקוטרו 2–3 מ"מ ובתוכו זרע אחד, שמכוסה בציפה בשרנית. זרעים שנוצרו מהפריה מכילים עובר, ואנו קוראים להם "זרעים מלאים".
באלה ארצישראלית ובאלה אטלנטית נוצרים פירות שבזרעיהם אין עובר. אנו קוראים להם "זרעים ריקים". קל מאוד להבדיל בין פירות בעלי זרעים "מלאים" ובין פירות בעלי זרעים "ריקים". כל מטייל יכול לעשות זאת במבט אחד: הפרי בעל הזרע המלא, שזכה להפריה, משנה את צבעו בעת הבשלתו לטורקיז. פרי בעל זרע "ריק" נשאר בצבע אדום-ורוד ומובן שלא יצמח ממנו דבר.
אמנם גרונדוג לא הנביט את הזרעים שקיבל, אבל לא היה קשה להבין שהוא העניק לנו רמז עבה שמסביר את התופעה שעליה דיווחו אנשי קק"ל: ייתכן ששיעור הנביטה הנמוך של זרעים מעצים מסוימים נובע מכך שנולדו "בחטא", כלומר מהכלאה של שני מיני אלה. כדי להוכיח זאת ביצענו ניסוי.
הכלאנו אלה אטלנטית נקבה, שצמחה בחצר הפקולטה לחקלאות. האבקנו ענפים שונים שלה באבקה ממינים שונים – של אלה אטלנטית, של ארצישראלית ושל אלת המסטיק. שיעור הפירות המלאים שהתקבלו במינים השונים היה זה:
- אלה אטלנטית / אלה אטלנטית – 90%.
- אלה אטלנטית / אלה ארצישראלית – 50%.
- אלה אטלנטית / אלת המסטיק – 0%.
הנבטנו את הזרעים. גילינו שיעור נביטה נמוך יחסית (כ-50%) של זרעים שהתקבלו מהכלאה בין אלה אטלנטית ואלה ארצישראלית, לעומת שיעור נביטה של כ-80% מזרעים "טהורים" של אלה אטלנטית.
שמנו לב גם שהנבטים שהתקבלו מאלות הכלאיים היו שונים מאוד זה מזה בצורתם. עובדה זו מסבירה את המבוכה שפוקדת לעתים קרובות מטיילים, שאינם יכולים להחליט אם האלה שלפניהם היא אטלנטית או ארצישראלית. למשל, אלות ענקיות שנמצאות בשמורת תל דן, על פי המגדיר של פיינברון ודנין (1991), הן אלות כלאיים.