גור לך

22 אוקטובר 2014

כמה ציפורים נהרגות כל שנה מהפקת אנרגיית רוח? מה מסוכן יותר: אנרגיה סולארית או גז טבעי? ואולי קווי מתח? המספרים לא משקרים

לפני כמה חודשים כתבנו פה בבלוג על אנרגיית רוח ועל אפשרות ניצולה כאן בישראל. רבים מכם – בכתבה ובעמוד הפייסבוק שלנו – העליתם בתגובות חששות באשר לגורלן של ציפורים שעלולות להיפגע מן הטורבינות. החששות גברו עקב חשיבותה של ישראל במסלול הנדידה של ציפורים מאירופה לאפריקה, לאורך השבר הסורי-אפריקאי. לאור זאת החלטנו להקדיש לנושא כתבה ולשאול: האם מתקנים המפיקים אנרגיה מן הרוח מסוכנים לציפורים?
לא נשאיר אתכם במתח, ונאמר שעל פי מחקרים שנעשו בארצות הברית, טורבינות אינן נטולות סכנה לחלוטין לציפורים: ההערכות הן שכל שנה בארצות הברית 140,000–328,000 ציפורים נהרגות עקב הפקת אנרגיה מהרוח. כלומר אנרגיה זו אכן מסוכנת לציפורים ויש להפסיק להשתמש בה, נכון? לא! אמנם מספרים אלו נשמעים גדולים, אך כשמשווים אותם לנזק שהפקת אנרגיה מפחם (או מדלקים פוסיליים אחרים) מסבה לציפורים, מבינים שמדובר באחוזים בודדים בלבד, וזאת אפילו אם מביאים בחשבון את ההערכות המחמירות יותר. שימו לב: הפקת אנרגיה מפחם גובה את חייהן של 7,900,000 ציפורים בשנה בארצות הברית:

מקור: U.S. News & World Report

מקור: U.S. News & World Report
 
מדוע אם כן דעת הקהל מדגישה את הציפורים הנפגעות מטורבינות רוח? ובכן, במקרה של תחנות רוח מדובר בהרג ישיר, ציפור המתנגשת בטורבינה; ואילו במקרה של פחם ושל דלקים פוסיליים נוספים מדובר בעיקר בנזק עקיף, אוכלוסיית ציפורים המידלדלת עקב שינויי האקלים שהשימוש בדלקים פוסיליים מחולל. המדד הנכון להשוואה הוא מספר הציפורים המתות ליחידת אנרגיה מיוצרת, וממחקר מקיף בנושא עולה כי שיעור הציפורים הנפגעות בעקיפין גבוה כמעט פי 20 מאשר שיעור הציפורים המתות ישירות מטורבינות רוח. במקרה של הנזק העקיף מדובר בהערכה גסה בלבד, אבל גם אם נביא בחשבון טווח טעות – עדיין הפער יוותר ניכר.
עכשיו קל יותר לראות שבהשוואה לפחם, לגז ולנפט, הפקת אנרגיית רוח ואנרגיה סולארית ידידותית הרבה יותר לציפורים. עם זאת, אין זה אומר שאנחנו לא צריכים להתחשב בעופות, ולהשתדל להביא את מספר הפגיעות למינימום האפשרי. טורבינות רוח מסוכנות לציפורים לא רק כי העופות יכולים להתנגש בהן – תכנון לא נכון של מקום הטורבינות עלול לדחוק ציפורים הרחק ממקומות המחיה הטבעיים שלהן. הרשות האמריקאית לשימור ציפורים הבינה זאת, והבינה שגם אפשר להימנע מכל אלה באמצעות מעט חשיבה על טובת הציפורים – והיא מסבירה שעל מנת שאנרגיית הרוח תהיה ירוקה באמת יש לעקוב אחר כמה עקרונות שהיא קוראת להם "אנרגיית רוח מכוונת ציפורים" (bird-smart wind power). עקרונות אלה הם:
 
  • מיקום – מיקום הטורבינות באתרים שאינם מקומות מחייה טבעיים של ציפורים, מקומות קינון, נתיבי נדידה ראשיים וכו'.
  • מיתון – שימוש בטכנולוגיות שיצמצמו את הפגיעה בציפורים, כמו הטמנת קווי תקשורת או הארת קווי תקשורת עיליים כך שציפורים יוכלו לראותם.
  • ניטור – שימוש בהערכות ובמחקרים כדי לשפר ולתקן את מיקומי הטורבינות והפעלתן.
  • פיצוי – אם הציפורים נפגעות, יש לפצות באמצעות הקמת שמורות מוגנות ופרויקטים דומים אחרים.
 
יש לקוות ששיקולים אלו מובאים בחשבון גם בתכנון אנרגיה מהרוח בישראל.
אחרי שהבנו שאנרגיית רוח איננה האיום המרכזי על הציפורים – בטח בהשוואה לנזקים העקיפים מהפקת אנרגיה מפחם, ושאפשר להתחשב בעופות ולשפרה אף יותר – עלינו לחשוב אם הקדמה והתנהלותנו בעולם מזיקות לציפורים בדרכים אחרות. אם מסתכלים על הסיבות למוות ציפורים בארצות הברית (הקשורות לבני אדם), אפשר לראות שיותר מחצי ממקרי המוות נובעים מ… בניינים. טורבינות רוח נמצאות אי שם בתחתית הרשימה.

מקור: U.S. Forest Service. תמונה מ- bloomberg.com

מקור: U.S. Forest Service. תמונה מ- bloomberg.com
 
לפי מחקר מקיף של מדענים, ההערכות הן ש-365–988 מיליון ציפורים נהרגות בארצות הברית בכל שנה עקב התנגשות בבניינים. והגובה לא בהכרח קובע: כ-56% מהפגיעות התרחשו בבתים נמוכי-קומה, 44% בבנייני מגורים ורק 1% במגדלי משרדים גבוהים.
אז בפעם הבאה שאתם שומעים על משהו שנראה לכם מסוכן לטבע – אל תדכאו את תחושת הבטן שלכם ולכו לבדוק את המספרים. מי יודע, אולי תמצאו נתונים מפתיעים. והכי חשוב: המשיכו להתעניין ולדאוג לסביבה!
מאת: מערכת | פורסם בתאריך: 22/10/2014   

פוסטים דומים