מדי שבוע אנו מפרסמים כאן בבלוג שלנו כתבות וסיפורים בענייני סביבה ואקלים. עכשיו, כששנה אזרחית חדשה בפתח, אנחנו מבקשים להיפרד משנת 2014 ולהיזכר בכמה מהכתבות המעניינות במיוחד שפרסמנו במהלכה. ובמילים אחרות: הנה לכם סיכום השנה שלנו עם ה-Top 10 של שנת 2014 בבלוג.
- הפוסט הראשון שלנו השנה עסק בכריתת יערות, אבל חשוב לנו לציין דווקא את הכתבה "אפשר גם אחרת", שבה סיפרנו כיצד לחץ ציבורי יכול להשפיע על תאגידים בינלאומיים ולהביא לכך שחברות גדולות לא ירכשו מוצרים וחומרי גלם כמו שמן דקלים מיצרנים שמכחידים יערות גשם כדי להפיקם.
- בחודש מרץ התמודדנו עם השאלה "האם ההתחממות הגלובלית עצרה?" והסברנו כי מדובר בהפוגה בלבד וכי מגמת ההתחממות עדיין נמשכת. ואכן, לצערנו נראה שהתחזית שלנו הייתה נכונה, שכן מתברר ש-2014 היא השנה החמה ביתר שנמדדה אי פעם.
- במהלך השנה פרסמנו כמה פוסטים בנושא פסולת. נדמה שהבולט שבהם הוא זה שעסק בפסולת נצחית ותיאר את תופעת פסולת הפלסטיק הצפה באוקיינוסים. בימים אלו ישראל נמצאת בתחילתה של מהפכה בתחום המחזור והאריזות, ויש לקוות כי תרומתנו לפסולת זו תלך ותקטן במהרה.
- אחד הסיפורים הנוגעים ביותר ללב שפרסמנו השנה היה סיפורם של פרפרי המונרך, יצורים זעירים וחינניים הנודדים מקנדה למקסיקו ובחזרה. תפוצת הפרפרים הולכת וקטנה עם השנים עקב שינויי אקלים וכן חקלאות תעשייתית שפוגעת באזורים שבהם הם נוהגים להתיישב ולהתרבות, אבל אנחנו שמחים לספר שיש מקום לאופטימיות קלה!
- באפריל סיפרנו לכם על סדרה דוקומנטרית שעלתה בארצות הברית ושזכתה מאוחר יותר בפרס האמי היוקרתי: "Years of Leaving Dangerously". הסדרה עוסקת במשבר הסביבתי הגלובלי מנקודת מבט אנושית מרתקת, והיא מומלצת מאוד לצפייה. היא נרכשה לשידור על ידי ערוץ 8, וסמכו עלינו שנזכיר לכם לצפות בה כשתעלה לאוויר גם אצלנו.
- ביוני פורסמה הכתבה "איזהו גיבור, התורם לסביבתו", שבה ציינו שמות של פעילים סביבתיים מהארץ ומהעולם שזכו בפרסים שונים על מאמצם להגן על הסביבה. אלו הוכחות מהשטח המעידות כי יוזמה ועשייה יכולות להביא לשינוי ולשיפור של ממש. אז בואו נשוב ונצדיע לזוכים וננסה גם לשאוב השראה מפעילותם.
- באוגוסט הצגנו מאמר חדש של סגן נשיא ארצות הברית לשעבר וחתן פרס נובל לשלום, אל גור, שהתייחס גם לספרו ולסרטו "אמת מטרידה". על פי המאמר נדמה כי גור הפך ממוטרד לאופטימי; בין השאר הוא מציין את קצב ההתפתחות המהיר מהצפוי של אנרגיות חלופיות. מאז התגלו סיבות נוספות לאופטימיות, כמו ההסכם ההיסטורי להגבלת הפליטות שנחתם על ידי ראשי ארצות הברית וסין ואפילו שיחות האקלים האחרונות בלימה שבפרו; אבל מכאן ועד הסכם אקלים עולמי שיעצור את ההתחממות הגלובלית הדרך עוד רבה. סביר להניח שהשאלה הזו תמשיך ללוות אותנו גם ב-2015, לקראת פסגת האקלים החשובה בפריז שצפויה להיערך בסוף השנה.
- בנובמבר כתבנו על ספר מסעות וצילומים הסוקר את הדברים החיים העתיקים ביותר בעולם, ובהם העץ העתיק ביותר, שהוא אשוח נורבגי שגדֵל בשוודיה כבר כמעט 10,000 שנה (הרבה לפני ששוודיה או נורבגיה היו קיימות). ננצל את ההזדמנות החגיגית כדי להמליץ לכם על תצלומים מרהיבים מתוך ספר חדש שבו מצולמים עצים עתיקים מרחבי העולם (ויש שם גם ייצוג מקומי!).
- בנובמבר ביקשנו להראות כאן כיצד מדינות מרחבי העולם מנצלות את המשבר הסביבתי כהזדמנות לצמיחה. בכתבה, שקיבלה את הכותרת "ממשבר לצמיחה ירוקה", ציינו גם את הפעילות שנעשית בנושא הזה אצלנו בישראל.
- יש לא מעט דרכים לספר את "הסיפור הסביבתי" הגדול ולהנגישו לציבור. לדעתנו אחת הטובות שבהן היא באמצעות תחרות סרטים דוקומנטריים. בכתבה שלנו "קולנוע ירוק בשירות כדור הארץ" ציינו את הסרטים הזוכים בתחרות הסרטים הדוקומנטריים "Action4Climate". ב-2014 לא היה נציג ישראלי בתחרות, מה דעתכם להשתתף בשנה הבאה?
לא פשוט לבחור רק עשר כתבות שיסכמו שנה עשירה בהתרחשויות, בעשייה ובסיפורים ירוקים. ובכל זאת ניסינו, ובתקווה גם הצלחנו, להביא לפניכם מדגם מייצג. אנו מקווים שכל הסיפורים האלה, וגם האחרים שלא הוזכרו כאן, הצליחו לעניין אתכם, לגלות לכם דברים חדשים ולעודד אתכם לעשות יותר למען הסביבה. אנו, מצדנו, נמשיך להיות כאן – לדווח ולעדכן – גם בשנה הקרובה!