בארצות הברית מחושבת צריכת דלק ממוצעת של כלי רכב ביחידות של MPG – מייל לגלון. כשמדובר במכוניות המונעות בדלק החישוב פשוט למדי, אבל כשמדובר במכוניות בעלות הנעה חשמלית, נכלל בחישוב המדד המקביל, ה-MPGe (שהוא MPG אפקטיבי) המתחשב גם בתמהיל מקורות האנרגיה לייצור החשמל בכל מדינה ומדינה בארצות הברית. מכונית חשמלית הצורכת חשמל שמופק מפחם היא אינה מכונית ירוקה, למעט ההיבט של צמצום זיהום האוויר במרכזי הערים (והעברתו לאזור תחנת הכוח), אבל כאשר רשת החשמל כוללת מקורות מתחדשים נקיים, התמונה ירוקה יותר ומדד ה-MPGe גבוה יותר.
כחלק מהמאמץ לצמצם את פליטת גזי החממה ולמנוע זיהום אוויר בערים,
קבע ממשל אובמה ב-2012 יעד שאפתני של 54.5 MPG בממוצע למכוניות נוסעים ולמשאיות קלות שיירכשו ב-2025 (ממוצע של כ-23 ק"מ לליטר). ומה המצב היום? לפני עשר שנים הממוצע האמריקאי היה פחות מ-20 MPG (כ-8.5 ק"מ לליטר), וכיום הוא כ-24 MPG (כעשרה ק"מ לליטר). זהו שיפור נאה, אבל הדרך ליעד שקבע ממשל אובמה עוד ארוכה וקשה.
אחת הדרכים המרכזיות לשפר את מדד צריכת הדלק הממוצעת היא הרחבת השימוש במכוניות בעלות הנעה חשמלית. ב-2014
נמכרו בארה"ב כ-90 אלף מכוניות כאלו, כ-25% יותר מאשר בשנה שעברה. אלו עדיין מספרים זעומים יחסית לכלל המכירות של כלי רכב, אך
להערכת מומחי דויטשה בנק שחקרו את הנושא המצב עומד להשתנות בתוך כעשור. כיום, מכוניות בעלות הנעה חשמלית הן יקרות יותר וסובלות ממגבלת טווח נסיעה, אבל הן מתפתחות במהירות, ולעומתן מכוניות בעלות מנועי בעירה פנימית עומדות להתייקר כתוצאה מהדרישה לשיפור ניכר בצריכת הדלק. ולכן, להערכת מומחי הבנק, עם הזמן ייטו כפות המאזניים לעבר ההנעה החשמלית.
מעניין לדעת כי גם המכוניות הירוקות נהיות ירוקות יותר עם הזמן, ומשני טעמים עיקריים – שינוי בתמהיל מקורות האנרגיה בארצות הברית (יותר אנרגיה מתחדשת, פחות אנרגיה מדלק פוסילי בכלל ומפחם בפרט) שהופך את מקורות האנרגיה של המכוניות החשמליות לנקיים יותר, והתייעלות במכוניות החשמליות עצמן.
המכונית החשמלית המסחרית בעלת המדד המיטבי ב- 2014 הייתה BMW i3 עם יעילות משוקללת של 124 MPGe (שקול לכ-52 ק"מ לליטר, בתמהיל מקורות האנרגיה הנוכחי בארצות הברית) וגם טווח נסיעה נאה של כ-130 ק"מ בין טעינות. ה-BMW אף זכתה בתואר
המכונית הירוקה של השנה בתערוכת הרכב בלוס אנג'לס – רק חבל שמחירה בארצות הברית עומד על כ-40 אלף דולר; אבל כאמור, המחיר צפוי להשתנות לטובה.
המכוניות החשמליות צועדות קדימה לא רק בארצות הברית אלא גם בסין, שהפכה להיות שוק הרכב הגדול בעולם. בתשעה החודשים הראשונים של 2014
נמכרו בסין רק כ-42,500 מכוניות חשמליות, 0.33% מכלל המכירות, אבל תקנות חדשות וסובסידיות שהוכרזו בספטמבר הכפילו את קצב המכירות פי שלושה.
היעדים של סין הם מיליון כלי רכב חשמליים בשנה כבר ב-2020, כאשר לנגד עיניהם עומדת הבעיה הקשה של זיהום האוויר בערים.
עוד מוקדם לדעת עד כמה יאבדו מכוניות בעלות מנועי בעירה פנימית את הבכורה למכוניות בעלות הנעה חשמלית, אבל בינתיים חלק מחברות הרכב מדגישות כיוונים אחרים. חברת טויוטה, שהייתה חלוצה בתחום הרכבים ההיברידיים (טויוטה פריוס הייתה ועודנה השולטת בשוק זה)
מאמינה דווקא בכלי רכב המונעים בתאי דלק מבוססי מימן. מכונית הדגל שלהם – Mirai – תעלה על כבישי ארצות הברית כבר ב-2015, אבל במקביל תצטרך החברה להקים את תשתיות התדלוק הייחודיות.
ומסין וארצות הברית בחזרה לישראל: חברת Better Place, שביקשה להוביל את מהפכת כלי הרכב החשמליים בארץ, עסקה למעשה בהקמת תשתיות תפעול ותמיכה היקפיים. החברה קרסה ב-2012, אולי כי הקדימה את זמנה, אבל עם הזמן יש לצפות לעלייה בשימוש בכלי רכב בעלי הנעה חשמלית גם בישראל, על פי מודל עסקי ותשתיתי כזה או אחר. ובינתיים, בעוד אנו ממתינים, אתם
מוזמנים לצפות בעשרה כלי רכב מעוצבים במיוחד שמונעים בחשמל (או במקורות אחרים המחליפים את הדלק המסורתי) ובלטו לעין בתערוכות הרכב ב-2014.