קיימות – אתגר חדשני לאנושות

27 ינואר 2015

תחום הקיימות צובר באחרונה יותר ויותר תהודה ומתקדם מתיאוריה ליישום. הנה טעימה קטנה מארבעה פרויקטים מסקרנים (ומקיימים) שנהגו בשנתיים האחרונות

בשנים האחרונות נושא הקיימות הפך לחם במיוחד, בעקבות הגידול באוכלוסיית העולם והעלייה ברמת החיים, שהובילו בתורם לניצול יתר של משאבים (וכך, בין השאר, להתחממות כדור הארץ). לאור ההבנה הגוברת של חשיבותו הגדולה של תחום הקיימות והצורך בפיתוח בר-קיימא, פרויקטים ורעיונות חדשניים נהגים כדי לספק פתרונות יצירתיים לבעיות שונות. לפניכם ארבעה פרויקטים מרתקים ושימושיים בתחום זה, שזכו לבכורה בתחרות "Sustainia", המציינת מדי שנה 100 פרויקטים חדשניים המגיעים מכל רחבי העולם.
הפרויקט המרתק "Fairphone" ("טלפון הוגן", בתרגום חופשי), שזכה בפרס "נבחר ציבור הגולשים" לשנת 2014, עוסק בהיבטים הסביבתיים והחברתיים במחזור החיים של ייצור, שימוש ומחזור טלפונים חכמים. הוא גם כולל התייחסות לחומרי גלם שקיימת בעייתיות בתהליך הפקתם. למשל, חלק מהמינרלים המצויים בטלפונים החכמים שברשותנו נכנסים לשרשרת האספקה באמצעות כרייה, תחום מאתגר בהקשר לקיימות: כריית המינרלים עלולה להתקיים בתנאי עבודה מסוכנים ואף לכלול העסקת ילדים. מינרלים אלה אף עשויים לממן באופן עקיף קבוצות מורדים, וכתוצאה מכך לגרום לאי-יציבות פוליטית וכלכלית תוך הזנחת זכויותיהם, ביטחונם וכלכלתם ההוגנת של הכורים. מטרת הפרויקט "Fairphone" היא לבנות מכשירי טלפון חכמים בתהליך השומר על הסביבה ואף דואג להעצמת העובדים בקו הייצור, תוך הקפדה על כל השלבים – מהפקת חומרי הגלם ועד המחזור לאחר השימוש (ובשאיפה – לאחר שימוש ארוך).
פרויקט נוסף הראוי לציון הוא "Wecylers", הזוכה בתחרות "Sustainia" לשנת 2014 בתחום העירוניות ופועל בלאגוס שבניגריה. העיירה המקומית אוספת רק 40% מהפסולת, ומטרת הפרויקט היא לתת מענה להררי הפסולת המצטברים באמצעות הצבת צי של אופני משא, שאוספים את הפסולת משכונות שתושביהן בעלי הכנסה נמוכה וממחזרים אותה. הפרויקט מעודד משפחות למחזר את הבקבוקים, הפחיות ופסולת הפלסטיק שבבתיהן באמצעות תוכנה המבוססת על SMS: עבור כל קילוגרם של חומר ממוחזר, המשפחות מקבלות נקודות בטלפון הסלולרי, שאותן הן יכולות להמיר לטובין כמו דקות אוויר, מוצרי מזון בסיסיים ומוצרים למשק הבית. הפרויקט אף תורם לכלכלה המקומית בהעסקת כוח אדם.
ומה בישראל? ארצנו היא אחת המובילות בתחום היזמות לקיימות, והנה שתי טעימות מהצלחותיה של ישראל בתחום זה: חברת TaKaDu זכתה בפרס הראשי בתחרות "Sustainia" לשנת 2013. התוכנה שפיתחה החברה נועדה להתריע על אי-סדירות באספקת מים במערכות המים. התוכנה אוספת נתונים הנשלחים אליה מחיישני צינורות מים ומנתחת אותם, וכך מנטרת אי-סדירות ונזק כבר בתחילת תהליך הפגיעה: ברגע שהמערכת מזהה דליפה, הודעה נשלחת למשתמש באמצעות אפליקציית אינטרנט קלה לשימוש. מערכת זו חוסכת מים, אנרגיה, כסף וזמן עבור שירותים ציבוריים ועבור תושבי ערים ברחבי העולם.
חברה ישראלית נוספת שזכתה בתחרות "Sustainia" היא "נטפים", שזכתה בקטגוריית תחום המזון לשנת 2014. החברה פיתחה מערכת השקיה מתוחכמת המיועדת לשימור משאבים בתחום החקלאות במשקי בית קטנים במדינות מתפתחות. המערכת מזינה את אזור שורשי היבול בכמויות מים מדויקות בזמן שמכל חיצוני – המורם מהקרקע – מספק את המים תוך שימוש בכוח המשיכה. פיתוח זה מקטין את הצורך בחשמל ובתשתיות, מתחשב בכמויות מים מעטות ובשחיקת הקרקע באזורים שונים.
ומה עכשיו? התחרות הקרובה של "Sutainia" פתוחה להצעות. גם אתם מוזמנים להציע פרויקטים מעניינים לטובת המשך קיומה של האנושות כולה. יש לכם רעיונות? אתם מוזמנים להגיש מועמדות או לשתף אותנו כאן בתגובות!
מאת: מערכת | פורסם בתאריך:27/01/2015