יום האוקיינוסים העולמי מצוין מדי שנה ב-8 ביוני בחסות ארגון האומות המאוחדות. המוטו של יום האוקיינוסים העולמי השנה הוא "אוקיינוסים בריאים – כדור הארץ בריא" (Healthy Oceans – Healthy Planet), והשאלות שוודאי עולות מהמוטו הזה הן מה זה בעצם אוקיינוס חולה ואיך האוקיינוסים משפיעים על החי והצומח על פני כדור הארץ כולו.
יש המדמים את האוקיינוסים ללב של כדור הארץ. כשם שהלב מספק דם לכל חלקי הגוף, כך האוקיינוסים מחברים את כל קצוות תבל. לאוקיינוסים השפעה מכרעת על אקלים כדור הארץ, באוקיינוסים מיוצר מרבית החמצן שאנו נושמים, והאוקיינוסים הם בית למגוון ביולוגי עשיר שהוא מקור למזון כמו גם לתרופות רבות ועוד. לכן כדי לשמור על כדור הארץ היחיד שלנו לטובת הדורות הבאים חשוב ביותר שנדע לשמור על האוקיינוסים שלו.
ומה מצב בריאות האוקיינוסים? מה צופן להם העתיד? כאן לצערנו הבשורות קשות יותר מדיווח קודם שלנו בנושא אך לפני שנתיים (ראו
כאן ו
כאן) ומחייבות התעוררות עולמית לבלימת הפגיעה באוקיינוסים ולהפיכת המגמה.
קחו לדוגמה את שוניות האלמוגים. העלייה בחומציות האוקיינוסים (עקב ספיגה של פחמן דו חמצני, אותו גז הגורם לאפקט החממה וששיעורו באטמוספרה ובאוקיינוסים עולה מאז תחילת העידן התעשייתי עקב פעילות האדם) כמו גם התחממות המים (כחלק מההתחממות הגלובלית, ובשנה האחרונה כתוצאה מתופעת אל-ניניו חזקה במיוחד) הביאו כמה וכמה שוניות אלמוגים בעולם לכדי משבר, שממנו ספק אם יש דרך חזרה. שוניות העולם מתפרקות ומלבינות, החל
בשוניות האלמוגים העצומות מול חופי אוסטרליה (
The Great Barrier Reef,
לצפייה בתמונות 360 מעלות לחצו כאן), וכלה ב
שוניות האלמוגים מול חופי פלורידה. יש הרואים בשוניות האלמוגים את יערות הגשם של האוקיינוסים – הן מכסות רק 0.1 מקרקעית האוקיינוסים אבל הן בית לרבע ממיני החי, ולפגיעה בהן יש השפעה מרחיקת לכת על האיזון הביולוגי באוקיינוסים כולם. שוניות אלמוגים רבות בעולם חולות כיום, וכדי לעזור להן להתאושש עלינו רק לעצור את ההתחממות הגלובלית, למנוע דיג יתר ולהימנע משפיכת ביוב ומזהמים נוספים לאוקיינוסים. הכול בידינו, הכול לכאורה פשוט ועם זאת מורכב וקשה כל כך.
ואם לא די בכל אלה, כדאי שתהיו ערים לנתון המבהיל על רמת החמצן המומס במי האוקיינוסים, חמצן שהוא מקור מרכזי לחיים מתחת לפני המים. על פי המודלים, ככל שהאוקיינוסים מתחממים, כך פחות חמצן יכול להיות מומס בהם. יתרה מזאת, המים בשכבות העליונות תמיד רוויים יחסית בחמצן עקב המגע עם האטמוספרה, אבל כשהמים חמים יותר הם גם קלים ודלילים יותר ולכן הם מתערבבים פחות עם מים קרים מהמעמקים, דבר המחמיר את המחסור הכולל בחמצן.
מחקר מקיף של
המכון האמריקאי הלאומי לחקר האטמוספרה, ששילב מודלי אקלים של האטמוספרה והאוקיינוסים, חישב ומצא כי כבר כיום יש ברחבי האוקיינוסים אזורים עם תעוקת חמצן, וכי המצב עומד להחריף בהדרגה כבר בעשרות השנים הקרובות.
לאן כל זה מביא אותנו? יש אומרים של-
2048, השנה שבה על פי תחזית של לא מעט אקולוגים ימיים ומדענים נוספים לא יהיו יותר דגים בים כתוצאה מההתחממות הגלובלית, דיג יתר וזיהום האוקיינוסים. נשמע מבהיל, אבל עדיין לא מאוחר מדי לשנות את המצב, וחשוב שנעשה זאת יחדיו, כי אוקיינוסים בריאים הם מבוא, יש אומרים הכרח, לכדור הארץ בריא. ובינתיים, אנו כאן בארצנו הקטנה, בואו נעשה ככל שביכולתנו כדי לשמור על
ניקיון הים התיכון ובריאותו, ולמען צמצום
האיומים על שוניות האלמוגים במפרץ אילת.