החום הלבנטיני

26 דצמבר 2016

ההתחממות הגלובלית הגיעה גם למזרח התיכון

לא קל לחיות פה במזרח התיכון. כאילו לא די לנו בסכסוכי הטריטוריה והדת המתובלים במזג הלבנטיני החם, עכשיו אנחנו מתבשרים כי גם ההתחממות הגלובלית הגיעה לכאן…
כשמדווחים בחדשות על הצפות באיזה אי מרוחק בלב האוקיינוס, על השינויים בתנאי המחיה של דובי הקוטב או על הפגיעה בריף האלמוגים הגדול באוסטרליה, אנחנו אולי מגלים התעניינות, אך לרוב שוכחים מהר. לעומת זאת כשאנחנו מרגישים את כל אותם שינויים אקלימיים על בשרנו, כבר אי אפשר להמשיך לעצום עיניים.
ומה שאנחנו מרגישים מגוּבֶּה במדידות. כך, למשל, הכריזה נאס"א לאחרונה על הבצורת התוקפת את אזור המזרח התיכון כחמורה ביותר זה 900 שנה. מתברר שלא רק הישראלים מוטרדים ממצב משק המים במדינתם. בצורת קשה אפשר למצוא גם בטורקיה, בסוריה, בלבנון, בירדן ואפילו בקפריסין. המחקר שערכה נאס"א התבסס על בחינתן של טבעות גזעי עצים. עוביין, צפיפותן, צבען ומאפיינים נוספים מאפשרים להבין תופעות שונות שהתרחשו בעבר, ובהן כמובן תנאי מזג האוויר. הממצאים העולים מהמחקר מצביעים על החמרה משמעותית וברורה בתנאי הבצורת בעשורים האחרונים מעבר לכל תהליך הדרגתי וטבעי שידע האזור בעבר.
אחת התופעות שעמן מתמודדים גם בישראל היא המדבור – תהליך התפשטות של המדבר לאזורים נוספים, בעיקר בגבולותיהם של מדבריות קיימים (וקראו כאן על מאמצי קק"ל לבלימת המדבור ביער יתיר ובכלל). הסיבות לתהליך הזה רבות, ובהן אפשר למנות את משטר הרוחות שמסיע את החולות וכמובן את העלייה המתמדת בטמפרטורות – שתי תופעות המזוהות עם תופעת ההתחממות הגלובלית. אותה התחממות מתמדת גרמה ללא מעט מדענים וחוקרים לצאת בהכרזה דרמטית שלפיה חלקים גדולים מאגן הים התיכון, בעיקר אלו שבצפון אפריקה, יהפכו ללא ראויים למגורי אדם בעוד כ-30 שנה, וזאת בשל הטמפרטורות הגבוהות הצפויות להתפתח באזורים האלה עד אז. כמה חם? ובכן, לא משהו שמזגן ושלגון יפתרו. אזורים אלו צפויים על פי המודלים השונים להתחמם אף יותר מההתחממות העולמית הממוצעת, ועל פי ההערכות מדובר בטמפרטורות קיץ של כ-30 מעלות צלזיוס בלילה וכ-46 מעלות במשך היום, וטמפרטורה של 50 מעלות עד סוף המאה.
נתוני מזג האוויר שנאספים ומתועדים כל העת במדינות כמו כווית, מרוקו, עירק וארצות נוספות באזור מצביעים בבירור על המגמה המטרידה של עליית טמפרטורות. אמנם קשה לנו לדמיין תרחיש שכזה, אך יש לא מעט מומחים הצופים הגירה המונית מאזורים שיהפכו לבלתי אפשריים למגורים בשל החום הרב. מקומות שיתחממו פחות או יהיו חסינים יותר בפני החום (למשל מדינה מתקדמת וחזקה כמו ישראל) יידרשו לאתגר ההתמודדות עם גלי מהגרים ממקומות שכנים נחשלים יותר, וכל זה כבר בדורנו ובדור ילדינו.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 26/12/2016