מחניות לפארקים

05 יוני 2017

פופ-אפ פארקים הופכים לטרנד לוהט בעולם

בשנים האחרונות תופס תאוצה ברחבי העולם רעיון חברתי ירוק חדש – הפופ-אפ פארקים, פארקים זמניים המוקמים בשטחים ציבוריים, בדרך כלל במקומות חניה לרכבים (מכאן משחק המילים. פירוש המילה park הוא גם חניה). לפרויקט הזה יש כמה מטרות: להעניק רגע של נחת ושלווה לעוברי אורח, להעלות את המודעות למרחב עירוני פתוח יותר, ליצור דיון ביקורתי סביב האופן שבו מוקצים שטחים ירוקים ולשפר את איכותו של מרחב המחיה האורבני.
כיצד הכול התחיל? בשנת 2005 חברי ארגון Rebar (ארגון היוזם פרויקטים ירוקים שונים לקידום אחווה בין בני אדם) שילמו מראש עבור מקום חניה בסן פרנסיסקו למשך שעתיים. במקום להחנות את רכבם, החלו בהקמת פופ-אפ פארק במקום החניה – שכבת דשא, עץ, ספסל ושלטים המזמינים את העוברים ושבים לשבת ולנוח. בתום השעתיים פינו את הפארק, ומקום החניה חזר לקדמותו. הפרויקט הקצר זכה לאהדה רבה בזכות תמונות וסרטונים ששותפו ברשת. יותר ויותר ערים בעולם החלו לאמץ את הפופ-אפ פארקים, והפופולריות הגואה באה לידי ביטוי כשנה לאחר מכן כאשר נחגג "יום הפארק" הראשון בעולם עם 47 פארקים ב-13 ערים ברחבי שלוש מדינות. מאז "יום הפארק" נחגג מדי שנה בשנה, ביום השלישי של חודש ספטמבר, וב-2011 כבר נכללו בו כמעט 1,000 פארקים ב-35 מדינות. מספר הפופ-אפ פארקים המשתתפים מדי שנה ב"יום הפארק" רק הולך וגדל, עד שהארגון המוביל את היוזמה – park(ing) day – כבר הפסיק לספור אותם.
לשמחת היוזמים, הרעיון צבר תאוצה וכבר אינו מוגבל ליום אחד בשנה. כך לדוגמה בחודש ינואר האחרון הוחלט להמיר 101 מקומות חניה במיאמי לפופ-אפ פארק גדול שיתקיימו בו במשך 20 ימים פעילויות בחינם כמו הופעות חיות, שיעורי התעמלות והקרנות סרטים. בעזרת הפרויקט הזה מקווים לשפר את רמת החיים של האזרחים ובתוך כך גם לקדם את השימוש בתחבורה הציבורית.
בערים אחרות לקחו את פרויקט הפופ-אפ פארק צעד אחד קדימה. במקום המרת מקום חניה לפארק זמני הוחלט על המרת חניונים שלמים לפארקים קבועים. אפשר לראות זאת בדאלאס, בסנטה מוניקה ובשיקאגו. בדאלאס עלה רעיון הקמת פארק ענק במרכז העיר על חשבון חניון כבר לפני עשור, מפני שלאחר שעות העבודה הפך מרכז העיר לעיירת רפאים. כעת הקמת הפארק בעיצומה בזכות תרומות שנאספו, ואיתה גדל מספר האנשים שהחליטו לעבור למרכז העיר בעקבות הפרויקט.
אחד היתרונות שבהמרת חניונים לפארקים הוא התמודדות קלה יותר עם האקלים לאורך עונות השנה. במקום האספלט הלוהט של החניונים בקיץ אפשר למצוא יותר שטחים ירוקים; ובחורף הפארק סופג טוב יותר את מי הגשמים לעומת החניונים המוצפים. המתנגדים לפרויקט יטענו שביטול חניונים משמעותו החרפת מצוקת החניה, אך מחקר שנערך ב-2011 במרכז דאלאס הראה שבשעות העומס נותרו ברחבי העיר כ-7,000 מקומות חניה ריקים. בנוסף לכך יש הטוענים כי כבר בעתיד הקרוב, כאשר מכוניות ללא נהג יהיו דבר שבשגרה, אמור לרדת באופן דרסטי מספר האנשים בעלי רכב.
גם אצלנו בישראל היה ניסיון מוצלח לפופ-אפ פארק. ב-2015, במסגרת אירועי הלילה הלבן בתל אביב, הוקם בלב התחנה המרכזית בנווה שאנן שבדרום תל אביב פופ-אפ פארק. במסגרת המיזם יכלו התושבים ליהנות מהופעות מוזיקה, ממופעי אקרובטיקה, ממיצגי אמנות ומסדנאות שונות. להקמת הפארק בנווה שאנן הייתה מטרה נוספת – איחוד בין התושבים שמוצאם מכ-43 מדינות שונות. דרום תל אביב סובלת בעשור האחרון מאוכלוסייה מפולגת, מהזנחה ומאלימות בין התושבים, אך במסגרת הלילה הלבן יכלו התושבים ליהנות מלילה מלא באטרקציות ומתחושת אחווה ושייכות. לאור כל היתרונות בהקמת פארקים כאלו, נקווה לראות עוד מיזמים דומים בקרוב.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 05/06/2017

פוסטים דומים