עקיצה מסוכנת

10 יולי 2017

היתושים אחראים להתפשטות מחלות רבות בקרב בני האדם. כיצד זה קורה, מדוע אנשים מסוימים נעקצים יותר מאחרים והאם קיימים טיפולים חדשים למחלות שמקורן בעקיצות

הקיץ הוא העונה המושלמת ללכת לים או לבריכה, לצאת לטייל ברחבי הארץ או לבקר בחו"ל. אך עם עליית הטמפרטורות מתגברות גם עקיצות היתושים. ברוב המקרים מסתיימת העקיצה רק בגירוד מטריד, אבל כדאי להיות מודעים למחלות, מקצתן קטלניות, שעלולות לעבור בעקיצת יתוש.
בעולם קיימים יותר מ-3,000 זנים של יתושים, ורק כמה מאות מהם ניזונים מדמנו. ככלל, היתושים הזכרים ניזונים מצוף של פרחים, ואילו נקבות היתוש הן שעוקצות אותנו ומוצצות את דמנו. בעת העקיצה שואבת נקבת היתוש כ-6 מ"ג של דם (כמות השווה למשקל גופה ואף עולה עליו) ומנצלת את החלבונים המצויים בו כדי לייצר מספר רב של ביצים. כולנו יודעים שאנשים מסוימים נעקצים יותר מחבריהם. מדוע זה כך? במחקר שנערך ב-2004 ופורסם בכתב העת "Journal of Medical Entomology" נמצא שאנשים בעלי סוג דם O נעקצים כמעט פי שניים יותר מבעלי סוג דם A. בנוסף לכך נשים הרות ואנשים שצרכו אלכוהול צפויים גם הם להיעקץ יותר.
למזלנו, בעולם קיימים רק זנים בודדים של יתושים מסוכנים, ולכן מפתיע לגלות שהיתושים הם בעל החיים הקטלני ביותר בעולם – מדי שנה מתים כ-750 אלף בני אדם ממחלות המועברות בעקיצה! אחת המחלות, וירוס נהר רוס, הדומה לקדחת, מתפשטת עתה במהירות במלבורן שבאוסטרליה. מחלה נוספת שעוררה בהלה בשנים האחרונות היא מחלת הזיקה המסוכנת לנשים הרות ולעובריהן. אך אחת המחלות הוותיקות והקטלניות ביותר המועברות בעקיצה היא המלריה, הנפוצה לרוב במדינות עולם שלישי וגובה את חייהם של כ-2 מיליון אנשים מדי שנה. מקורה של המלריה בטפיל המתפתח בגופה של נקבת יתוש האנופלס ומוחדר לגוף האדם כשהיא מוצצת את דמו.
המלריה גבתה קורבנות רבים גם בקרב המתיישבים הציוניים הראשונים בארץ ישראל. באותה עת היו בארץ שפע ביצות ומקווי מים ששימשו אזורי מחיה ליתושים. המאבק במחלת המלריה בישראל החל עוד לפני עליית שלטון המנדט הבריטי. לאורך השנים חקרו את המחלה ומאפייניה ועודדו את מיגורה באמצעות ניקוז ביצות, נטיעת עצי איקליפטוס, מיגון האוכלוסייה על ידי תרופות והדברה. ההדברה הסופית של המחלה בארץ הושגה בראשית שנות ה-60. רק בשנים האחרונות מצאה המחלה את דרכה חזרה לישראל, בעיקר באמצעות מבקשי מקלט נשאים או מטיילים שנדבקו במהלך שהותם במדינה זרה. למזלנו יש כיום טיפול יעיל במחלה, ובכך נמנעת התפשטותה.
לאחרונה אנו מתבשרים שוב ושוב על פתרונות יצירתיים לטיפול במחלות שמקורן בעקיצות יתושים. מדענים בריטים הצליחו להנדס גנטית יתושים זכרים. לאחר שהם מזדווגים עם נקבות לא מהונדסות מוטלות ביצים פגומות שאינן בוקעות. השיטה הזאת כבר מיושמת בהצלחה רבה בקולומביה, בברזיל, בווייטנאם ולאחרונה גם במיאמי. באזורים מסוימים נצפתה ירידה של יותר מ-90 אחוזים באוכלוסיית היתושים!
עם זאת, למחלות רבות שמקורן ביתושים טרם נמצאה תרופה מתאימה, ולכן יש לנקוט אמצעי זהירות. לאלו מכם המעוניינים לטייל באזורי סיכון מומלץ להתמרח בחומרים דוחי יתושים, להימנע מלהגיע לאזורי ביצות, ללבוש בגדים ארוכים בשעות הערב והלילה ולישון תחת כילה או בחדרים שחלונותיהם מרושתים.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: מערכת | פורסם בתאריך 10/07/2017

פוסטים דומים