אלרגיה חשמלית

04 דצמבר 2018

האם "אלרגיה" לשדות אלקטרומגנטיים היא מחלה אמיתית או סתם פרנויה של המאה ה-21?

ההיסטריה האנושית התפתחה במשך אלפי שנים לצד תחלואים ממינים שונים ומשונים. לכל תקופה בהיסטוריה היו המחלות האופייניות לה, ומעניין לגלות כיצד ההתפתחות שלנו כבני אדם שינתה גם את סוגי המחלות שאיתן אנחנו נדרשים להתמודד. למדע ולקדמה יש כמובן חלק גדול מאוד בשיפור יכולת השרידות שלנו. אם בעבר די היה בפצע פשוט אך מזוהם כדי לגרום למוות, הרי שמאז גילוי הפניצילין, הלוא היא האנטיביוטיקה, אנחנו כבר חוששים פחות מחיידקים מסוימים. עם זאת גם מחוללי המחלות עברו סוג של שדרוג – עוד ועוד חיידקים מפתחים עמידות לסוגי התרופות המקובלים כיום, וחוקרים ומדענים מתריעים שוב ושוב מפני התפרצות מגפות שלא יהיה אפשר לטפל בהן באמצעים העומדים לרשותנו כיום. אך הבה נניח לרגע למלחמה הבלתי פוסקת ב"ידידינו" המיקרוסקופיים ונדבר על סוגי מחלות שאנו, במו ידינו, יצרנו. קחו לדוגמה את מחלת הסוכרת המוגדרת כמגיפה עולמית וכסיבת המוות השלישית בשכיחותה בישראל. מתברר שבעבר מספר חולי הסוכרת היה נמוך משמעותית, והגורם לעלייה הדרמטית הוא אורח החיים המודרני ובמרכזו התזונה העשירה (יש שיאמרו עשירה מדי). גם זיהום האוויר, חומרי ההדברה ושאר מאפיינים של העולם המתועש שבו אנו חיים כיום משפיעים ישירות על בריאותנו, אך מה באשר לגלים אלקטרומגנטיים?

מהרגע שהתחלנו לפתח אמצעי תקשורת מתקדמים, אנו מוקפים למעשה ברשת צפופה של גלים אלקטרומגנטיים מסוגים שונים. החל בהשראה החשמלית שיוצרים קווי המתח הגבוה ובגלי המיקרו שמחממים את המזון שלנו וכלה בגלים המשמשים את הטלפונים החכמים שלנו ואת רשתות האינטרנט האלחוטיות. כל אלה (ועוד רבים אחרים) מקיפים אותנו מכל עבר, ואי אפשר להימנע מהשאלה אם הם משפיעים על בריאותנו. אין עוררין על כך שגלים כמו גלי מיקרו מסוכנים עבורנו, אך מה לגבי השפעת סוג הגלים המשמש את רשתות התקשורת הסלולריות? האם הייתכן שיש אנשים שאפילו רשתות WIFI גורמות להם לחלות?

הכירו את ה-EHS, או בשמה המלא Electromagnetic hypersensitivity (רגישות יתר אלקטרומנגנטית), תופעה המעוררת תהיות, בלבול והמון חשדנות בקרב הקהילייה הרפואית. יותר ויותר אנשים ברחבי העולם מתלוננים על בעיות בריאותיות שונות וסימפטומים כמו עייפות וכאבי ראש כשהם שוהים בסביבה עתירת גלים אלקטרומגנטיים. הבעיה היא שכשמישהו כזה פונה אל הרופא שלו ומתלונן על כך, הרופא אינו יכול לקבוע שום אבחנה, מפני שאין כל הגדרה רפואית, כל שכן שם, ל"מחלה" הזאת. במהלך השנים נערכו מחקרים שונים שניסו למצוא קשר ישיר בין הסימפטומים שעליהם מתלוננים החולים לבין קרינה אלקטרומגנטית, אך נכון להיום לא נמצא כל קשר שכזה. אנשים הטוענים שהם סובלים מ-EHS נאלצים להתמודד עם סימפטומים שלטענתם פוגעים אנושות באיכות חייהם ובמקביל מאטימות, שלא לומר זלזול, מצד רופאים הטוענים שמדובר בתופעה פסיכולוגית או פסיכוסומטית ואפילו מצד בני משפחה ומכרים שבטוחים שהם פשוט יצאו מדעתם. החולים עצמם בטוחים בצדקתם ויש להם קהילייה ענפה ואפילו אתר אינטרנט המרכז את המידע על התופעה.

מתברר שיש מדינה אחת שדווקא כן מכירה בתופעה כסוג של מחלה. בשוודיה הכירו בשנת 2017 ב-EHS כסוג של מוגבלות, ומי שמתלונן על הסימפטומים הקשורים לשהייה בסביבה עתירת אלקטרומגנטיות זוכה לכל ההטבות והטיפולים שלהם זכאי כל בעל מוגבלות. ומה באשר למדינות אחרות בעולם? ובכן, אחד הפתרונות שמצאו אזרחי ארצות הברית הסובלים מ-EHS הוא לעבור לגור בסביבה שבה רמות הקרינה האלקטרומגנטית נמוכות ובעיקר בעיירה אחת ספציפית בשם גרין בנק. בעיירה המנומנמת שבמדינת וירג'יניה המערבית שוכן טלסקופ רדיו גדול המשמש את סוכנות החלל האמריקאית. כדי שהטלסקופ יקלוט את האותות החלושים במרחבי היקום, עליו להימצא בסביבה נטולת הפרעות אלקטרומגנטיות. זו הסיבה שבעיירה אין טלוויזיות, אין אנטנות סלולריות ובאופן כללי השימוש באמצעים הפולטים גלים אלקטרומגנטיים הצטמצם למינימום האפשרי. העובדה הזאת הפכה את העיירה הנידחת משהו למוקד עלייה לרגל, ואנשים הסובלים לטענתם מ-EHS מדווחים על שיפור דרמטי במצבם הבריאותי מאז עברו לגור בה.

אז האם מדובר במחלה אמיתית שהמדע עדיין לא מצליח לעכל או בחבורה של אנשים תמהוניים? קשה לענות על השאלה בשלב זה ומן הסתם ניאלץ לתת לזמן לעשות את שלו עד לאותה פריצת דרך שתאפשר לשלול בצורה מוחלטת את התופעה או להכיר באותם אנשים כחולים אמיתיים.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: Guy | פורסם בתאריך 04/12/2018

פוסטים דומים