שולטים במזג

05 מרץ 2019

האם השאיפה שלנו לשלוט במזג האוויר תישאר בלתי מושגת או שאולי ביום מן הימים נוכל לבלום סופות טורנדו ולהמטיר גשם על אזורים צחיחים?

שערו בנפשכם את התסריט הבא: שעת בוקר מוקדמת, אתם ספונים במכונית, מזדחלים בפקק ומקשיבים לתחזית מזג האוויר: "בוקר טוב למאזינים, היום המשרד לשינוי מזג האוויר החליט כי מגיע לכם יום שמשי אחרי ימי הגשם שביקשו החקלאים, אז תיהנו לכם מיום שמש שמתאים לרחצה בים, כי מחר המדענים שלנו מחזירים את הגשם!"
אין ספק שהאבולוציה עשתה עמנו חסד ואפשרה לנו להגיע להישגים פנטסטיים. אך למרות כל היכולות המדהימות שלנו, טריטוריה אחת עדיין לא הצלחנו לכבוש – היכולת לשלוט במזג האוויר. אף על פי שאנחנו חוצים יבשות במטוסי סילון, צולחים אוקיינוסים באוניות ענק, בונים בניינים המגרדים את השחקים ואפילו מבקרים בכוכבים אחרים, אנו עדיין נתונים לחסדיו של מזג האוויר, המותיר אותנו לא פעם חסרי אונים אל מול הכוח ההרסני שלו ועוצמותיו האדירות. סופות אלימות, בצורת מצמיתה, הצפות ושיטפונות, טמפרטורות מקפיאות או שמש קופחת – כל שנותר לנו לעשות הוא לשאת עיניים למרום ולהתפלל למזג אוויר שפוי.

אז האם השאיפה שלנו לשלוט במזג האוויר תישאר בלתי מושגת? התשובה היא למרבה האירוניה שאנחנו כן שולטים במזג האוויר, לפחות במידה מסוימת, מבלי שהתכוַונו לכך כתוצאה מההתחממות הגלובלית. מאז המהפכה התעשייתית אנו מזהמים בקצב הולך וגדל את האטמוספרה, את הימים ואת הקרקע, ואת השפעותיהן ההרסניות של הפעולות אלה אנחנו חשים בקצב הולך וגדל. אז כן, אנחנו משפיעים על מזג האוויר, אבל לא באופן שבו היינו רוצים. תרחיש כמו שתואר לעיל נשמע דמיוני לחלוטין, וכמעט בלתי אפשרי להימלט מנחת זרועו של מזג האוויר המשוגע שבמקום יום שמש חמים וטמפרטורות מושלמות מביא על ראשנו אסונות טבע נוראים.

אך בני האדם מטבעם לא אומרים נואש, ומתברר שכל העת נעשים מאמצים ללמוד ולחשוב כיצד בכל זאת אפשר לשלוט, גם אם בצורה מוגבלת, במזג האוויר, בראש ובראשונה כדי למנוע אסונות. דמיינו מה היה קורה אילו יכולנו למנוע את היווצרותן של סופות טורנדו או הוריקנים, אילו יכולנו לשלוט בכמות המשקעים ולמנוע שיטפונות או אילו יכולנו להוריד גשם בכמות הרצויה כדי להרוות אזורים צחיחים. ההשלכות על רווחתם של בני האדם על פני כל כדור הארץ ובמיוחד על אלו החיים בתנאים קשים, יהיו כמובן אדירות.
כל מי ששמע את המושג "זריעת עננים" יודע שכבר שנים יש לנו היכולת "לסחוט" מעננים לא מפותחים קצת גשם באמצעות זריעת יודיד הכסף המושך אליו אדי מים ליצירת טיפות גדולות וכבדות יותר, אך מה באשר לחיסול ממוקד של סופת טורנדו אימתנית המאיימת לעשות שמות באיזו עיירה? תתפלאו, אבל גם על זה חשבו המדענים…
מומחי מזג האוויר מבינים היום טוב יותר כיצד תנאי מזג אוויר קיצוני נוצרים, ולו היו בידם האמצעים להשפיע על התנאים האלה, ייתכן שיכולנו למנוע התרחשות של תופעות מסוימות. הטורנדו, למשל, הוא תופעה הרסנית הנוצרת כאשר זרמי אוויר חמים ולחים עולים לשכבות הגבוהות יותר בשמים ונפגשים עם שכבה קרה ויבשה. אילו היה אפשר לחמם בדרך כלשהי את אותה שכבה קרה, ייתכן שהיינו יכולים למנוע את היווצרות הטורנדו. אחד הרעיונות שהעלו מדענים הוא לפוצץ פצצה גרעינית קטנה המייצרת חום רב במטרה לשנות את התנאים ובכך לעצור את התהליך. הדעות באשר ליעילות פעולה כזו הן כמובן חלוקות, שלא לדבר על העובדה שספק אם תושבי אזורים המועדים לפורענות ישמחו להחליף את הסופות, הרסניות ככל שיהיו, בפצצות אטום שיתלקחו מעל ראשם…
רעיונות נוספים היו לחמם אזורים מסוימים באטמוספרה באמצעות גלי מיקרו (אם זה עובד על הפשרת העוף הקפוא בבית, למה שזה לא יעבוד על עננים?) כדי להשיג אותה תוצאה. הרעיון העומד מאחורי השיטות האלה מתבסס על תיאורית הכאוס (או "אפקט הפרפר") שלפיה אפילו שינוי מזערי באזור מסוים יכול לגרום לתגובת שרשרת שתחולל שינוי גדול במקום אחר.
אך כל הרעיונות הללו נותרו בינתיים בגדר תיאוריות, וגם אם כמה מהם נבחנו באופן מוגבל, הם עדיין לא הבשילו לכדי פרקטיקה. קשה להעריך מה באמת יקרה אם מישהו יחליט לשגר פצצת מימן לעין הוריקן ומה תהיינה ההשלכות של פעולה כזו. בינתיים אנחנו ממליצים לכולם לדבוק בפעולות הקטנות שכולנו יכולים לעשות בקלות כדי לצמצם את הזיהום הסביבתי, בתקווה שאם נמתן את ההתחממות הגלובלית, נמתן גם את תופעות מזג האוויר הקיצוניות. לפחות עד שיוקם המשרד לשינוי מזג האוויר 😊

קרדיטים לכתבה

כתיבה: Guy | פורסם בתאריך 05/03/2019

פוסטים דומים