מכירים את האמרה הידועה "למה לא כל יום פורים"? ובכן, בניגוד אלינו בני האדם אשר מתחפשים רק בחגים כמו פורים או ליל כל הקדושים, בטבע מסתבר מתקיים המשפט בו פתחנו וכל יום הוא יום טוב לתחפושת…
עבורנו התחפושת מתקשרת בעיקר לאירועים משעשעים ושמחים שכן זוהי הזדמנות מצוינת למתוח את החברים וגם לאפשר לעצמנו להיות ליום אחד מישהו אחר. אך בטבע הסיבות לתחפושות אינן קשורות בשום צורה לצחוק וחיוכים, מדובר פה פשוט בהישרדות.
ניתן לחלק את תופעת התחפושות בטבע לשני סוגים עיקריים:
- כאלו שנועדו לאפשר לבעל החיים להסוות את עצמו בסביבת מחייתו על מנת לצוד בעלי חיים אחרים או כדי להינע מכך שאחרים יצודו אותו.
- כאלו שמאפשרות לבעל החיים או הצמח להידמות לבעל חיים אחר באמצעות צורה, ריח או צליל כדי להשיג את אותה מטרה.
בקבוצה הראשונה אנחנו יכולים למצוא מגוון עצום של דוגמאות כאשר בין ה"פשוטות" שבניהן ניתן להזכיר בעלי חיים שצבעם, צורתם ומרקמם החיצוני דומה לסביבה בה הם חיים. היכולת הזו להידמות לסביבת החיים שלך חוצה גבולות בין המינים וניתן למצוא אותה בכל המערכות החל בחרקים, עבור בזוחלים ובעלי חיים ימיים וכלה ביצורים מפותחים יותר דוגמת יונקים. פרפרים ועשים שקשה לזהות אותם כשהם עומדים חסרי תנועה על גזע עץ, פרוקי רגליים שנראים כמו ענפים או עלים יבשים (ואפילו מקפידים לנוע בצורה המזכירה את תנועת העלים כשנושבת הרוח), דגים המאפשרים לאצות ואלמוגים לצמוח על עורם כך שיראו ממש כמו השונית בה הם חיים ודוגמת הפסים והחברבורות שמעטרת את עורם של חתולים גדולים דוגמת הטיגריס והנמר המאפשרת להם להסתתר בסבך ולהיטמע במשחקי האור והצל. כל אלו מאפשרים לבעל החיים לבלבל את כל מי שמחפש לצוד אותו או אם הוא טורף בעצמו – להתקרב אל טרפו שלו מבלי שיבחינו בו.
הוא שאמרנו – מלחמת הישרדות…
אך בתוך קבוצה זו ישנם בעלי חיים שלקחו את עניין תחפושת ההסוואה לרמה אחרת לגמרי… בניגוד לבעל חיים שלובש רק צורה אחת, הם יכולים לשנות את התחפושת כאוות נפשם… הרי פרפר שצבעו וצורתו הם כשל קליפת עץ יבש וסדוק בגווני חום, יבלוט מיד לו יחליט לעופף ולנחות על מצע עלים ירוק והנה תוך רגע יבחינו בו והוא צפוי להיטרף חיש מהר. אך מה אם יוכל הפרפר לשנות את צבעו לירוק? בכן, את זה בדיוק עושים כמה בעלי חיים מופלאים. הדוגמה המוכרת ביותר היא כמובן הזיקית אשר מסוגלת לשנות את גוון עורה והדוגמה המופיעה עליו בהתאם לצבעי הסביבה בה היא נמצאת כרגע. חוקרים ומדענים מוקסמים מהיכולת הזו ומנסים להבין כיצד היא מחוללת את הקסם אך מסתבר שיכולת מופלאה זו מתגמדת לעומת יצור אחר שהוא אולי אומן ההסוואה האולטימטיבי – התמנון. היצור הימי המסתורי הזה נחשב לבעל חיים בעל אינטליגנציה גבוהה מאד ואם לא די בכך, הרי שהוא יכול לשנות ברגע את גוון עורו וגם את מרקמו!
בקבוצה השנייה נמצאים בעלי חיים ש"גילו" כי להידמות לבעל חיים אחר, יכול לשרת את האינטרסים שלהם. גם כאן ניתן למצוא מגוון רחב מאד של דוגמאות החל בפרפרים תמימים שכשהם פורסים את כנפיהם, מופיעה עליהם דוגמה הנראית כמו זוג עיניים מפחידות, עבור בבעלי חיים המחקים צלילים וקולות של בעלי חיים אחרים וכלה כאלו כמו נחשים שאימצו לעצמם צבעים ותבניות צורתיות של נחשים מסוכנים וארסיים כשהם בעצמם אינם כאלו.
אך לא רק בעלי חיים יודעים לעולל את התעלולים האלו, אפילו צמחים הצליחו לאמץ את השיטה הזו כדי לאפשר לעצמם להתרבות וגם כדי להזין את עצמם. כולכם ודאי מכירים את הדבורניות, אותם צמחים שתפרחתם נראית כמו דבורה נקבה המפתה את הזכרים באמצעות צבע, צורה ואפילו ריח! כך שימשכו אליהם ואגב ניסיונות חיזור וגילויי אהבה, יאביקו אותם. ומנגד, ישנם צמחים טורפים המחקים ריחות ריקבון המושכים זבובים וחרקים אחרים רק כדי שיפלו למלכודות ויהפכו לארוחה עבור הצמח הטורף.
ומה באשר לבני אדם המתחפשים לבעלי חיים? ובכן, אין הכוונה לתחפושת החתולה המתוקה או הנמר שלבשתם בבית הספר היסודי, כי אם לתחפושות שחוקרים ומדענים עושים בהן שימוש על מנת להתקרב אל בעלי החיים על מנת לחקור אותם ולא פעם, כדי להציל אותם. כן, מסתבר שתחפושת של דב פנדה או יד עליה מולבשת תחפושת של מקור, יכולה לסייע לגרום לבעלי החיים לחשוב שמדובר בבני מינם וכך למזער את החתמתם בידי בני האדם כך שיגדלו הסיכויים להשיבם אל סביבתם הטבעית.