40 שנה נדדו בני ישראל במדבר. 40 שנה! חישוב מהיר מגלה שאו שמדובר פה בטעות הניווט הקולוסאלית ביותר בהיסטוריה, או בסיפור פולקלור מוגזם שכן גם אם בני ישראל צעדו רק קילומטר אחד ביום, היו הם מגיעים תוך 40 שנה אל המזרח הרחוק… שלא לדבר על כמה קילומטרים ביום, כי אז המרחק שהיו מכסים הוא כהקפו של כל כדור הארץ. כמה פעמים… כך או כך עולם החי מלא בסיפורי מסעות אפיים המתרחשים סביבנו כל העת ומבלי לזלזל חלילה במסע שגאל את אבותינו ואותנו מחיי העבדות במצרים, הם מדהימים לא פחות.
אבל למה בכלל בעלי חיים נודדים? ובכן, הם לא עובדים בחומר ולבנים וחייהם אינם מרים כמרור תחת שלטונם של אדונים אכזריים, לא, בעלי חיים נודדים פשוט מפני שהם צריכים לשרוד. ולשרוד בטבע פירושו בעיקר למצוא מזון ומים ולהתחמק מפגעי מזג אוויר המהווים סיכון. אה, כן, וגם כדי להתרבות.
אז בלי הקדמות מיותרות, קבלו את אלופת הנדידה, זו הגומאת את המרחק בין הקוטב הצפוני לאנטרקטיקה הלוך וחזור כל שנה – שחפית הקוטב! שום דבר במראה של הציפור הזו לא יכול להעיד על המסע הבלתי נתפס שהיא עורכת מסביב לעולם בימי חייה. אחת לשנה היא צולחת כ-70,000 ק"מ מה שהופך אותה לשיאנית המרחקים הבלתי מנוצחת! וכאילו שלא די לה בשיא אחד, שחפית הקוטב מחזיקה בשיא נוסף: היא בעל החיים שחשוף להכי הרבה שעות יום, יותר מכל בעל חיים אחר על פני כדור הארץ! זאת בשל המסלול המיוחד שהיא עורכת במעופה. אך הגם שהישגיה של השחפית מרשימים, ישנם בעלי חיים נוספים שמסעם מדהים לא פחות. בואו נצלול אל מימי האוקיינוס, כי שם נמצא עוד שיאן מרחקים – הלווייתן גדול הסנפיר אשר נודד על פני מרחק של כ-22,000 ק"מ כל שנה. אכן שחיין מצטיין! ובדומה לשחפית, גם הוא מחזיק בשיא נוסף – היונק שמסעו הוא הארוך ביותר. כן, צר לנו משה, אמנם התברברת 40 שנה במדבר סיני, אך אם בממלכת היונקים עסקינן, הלוויתן עקף אותך… אז יש לנו נציגות של ציפור ושל יונק ומה באשר לזוחלים? ובכן, גם לזוחלים יש נציגות מכובדת! והשיאן של ממלכה זו, גם הוא יצור החי את רוב חייו בים – צב הים. בעלי החיים העדינים והשקטים הללו חוצים גם הם את האוקיינוסים ועוברים מרחק של כ- 20,000 ק"מ בחיפוש אחר מזון וכמובן גם כדי לשוב ולהטיל את הביצים היקרות מפז בחול של חופים קבועים אליהם יחזרו שוב ושוב באדיקות. אין ספק שבעלי חיים אלו מעוררים השראה. אך חרק שעף 17,000 ק"מ? הנשמע כדבר הזה? ובכן, מסתבר שגם ממלכת החרקים הצליחה להכניס נציג אל רשימת הנודדים המכובדת, או שמא נאמר נציגה… השפירית. בעולם ידוע לנו על כ-5200 מיני שפיריות. 50 מהם נודדים, ועוד איך נודדים! החרק הקטנטן הזה מוכיח שלגודל אין משמעות! אך בסוד נגלה לכם שהשיא שלה, אפעס, לא מושלם, שכן שפירית אחת, אינה מסוגלת באמת לעבור את כל המרחק הזה, והוא מחלק בין 4 דורות שיחד, משלימים את המסע. אמנם קצת מאכזב, אך אם תחשבו על זה, חרק שעף כ-4,000 ק"מ… האם אתם הייתם מסוגלים ללכת או לרוץ את המרחק הזה?
ישנם עוד לא מעט בעלי חיים שמסע הנדודים שלהם מעורר השתאות ויראת כבוד. באוויר, בים וביבשה הם חוצים יבשות וימים, מתמודדים סופות אדירות, בצורת מצמיתה, טורפים המזנבים בהם, מחלות, אסונות טבע וכמובן המאמץ הפיזי העצום הכרוך בכך. חוקרים ומדענים מתחקים אחריהם בניסיון ללמוד כיצד הם מצליחים לעשות זאת שוב ושוב, מה מניע אותם להגיע דווקא למקומות אליהם הם מגיעים ולא פחות מכך – כיצד הם מוצאים את דרכם במרחבים, באוויר, ביבשה ובים ומצליחים, שוב ושוב, להעביר את ה"ידע" הזה לדורות הבאים שמסוגלים לנווט במסלולים המסובכים הללו בלי עזרתו של ה-WAZE…
אז בערב החג, כשתשבו ותספרו ביציאת מצרים, זכרו שישנם ממש ברגע זה רבבות בעלי חיים הנמצאים בעיצומו של מסע מפרך. ובפעם הבאה שתראו ציפור נודדת, תנו לה כבוד ושרקו לה שריקת הידד…