עצים חשמליים

14 מאי 2019

האם אפשר להפיק חשמל מצמחים והאם בקרוב נמצא שקעי חשמל על עצים?

אין זה סוד שאחד הנושאים הבוערים ביותר בשנים האחרונות הוא הניסיון למצוא פתרונות להפקת אנרגיה יעילה, זולה ובעיקר ירוקה ככל האפשר. חרף המאמצים הכבירים המושקעים במחקר ובפיתוח, ואף על פי שכבר רתמנו את כוח המים, הרוח והשמש, רוב האנרגיה על פני כדור הארץ עדיין מופקת באמצעות שריפת דלק ופחם המזהמים את הסביבה ומסכנים את כולנו. מדענים וממציאים ברחבי העולם מחפשים כבר שנים את "הגביע הקדוש", אותו מקור אנרגיה שיאפשר לנו ליהנות מחשמל בשפע בתהליך נקי ולא מזהם. האם ייתכן שכל מה שאנחנו צריכים לעשות הוא להתקין שקעים על העצים?

ייתכן, אבל לפני זה כמה מילים על חשמל. מבלי להיכנס להסברים מורכבים מדי (שהרי מדובר בנושא רחב יריעה), חשמל, כמו כל הדברים האחרים בטבע, קשור לאבני היסוד המרכיבות כל דבר – האטומים, או אם להיות מדויקים יותר, האלקטרונים המקיפים את גרעין האטום. גרעין האטום מורכב מפרוטונים ומנויטרונים, שהם חלקיקים בעלי מטען חשמלי חיובי וניטרלי בהתאמה, ואילו האלקטרונים המקיפים את הגרעין ויוצרים מעין "ענן" סביבו נושאים מטען שלילי. כפי שאתם ודאי יודעים, בטבע יש שאיפה לאיזון, ולכן אם מסיבה כלשהי אטום כזה או אחר יוצא מאיזון והופך לבעל מטען חיובי או שלילי, הוא מיד ישאף לאזן את עצמו באמצעות הפרשה או ספיחה של אלקטרונים. תנועה זו של אלקטרונים היא-היא החשמל, ולא לחינם כוח זה קרוי על שמם (אלקטרונים = Electricity).

עתה, משהבנו את הרעיון ברמה הפשטנית ביותר, קל לנו להסיק שאם נמצא משהו שיכול "לייצר" תנועת אלקטרונים, נוכל להפיק חשמל, אבל צר לנו לאכזב אתכם – לו זה היה באמת פשוט כל כך, לא היינו כותבים את המאמר הזה. מתברר שלמצוא אלקטרונים ש"משוטטים" להם להנאתם חסרי מעש זה לא עניין של מה בכך. ובכל זאת יש תהליכים שונים שאכן "מייצרים" אלקטרונים, אחד מהם הוא תהליך כימי המתרחש מתחת לאדמה בעזרתם האדיבה של חיידקים ושורשי צמחים. וכאן אנחנו מגיעים לעניין עצמו.

חוקרים גילו כי אפשר "לקצור" את האלקטרונים המשתחררים בעקבות התהליך הכימי המתרחש בשורשי הצמחים (בעזרתם האדיבה של החיידקים, כמובן) ולהשתמש בהם כמקור לחשמל. יתרה מזו, השיטה הזו אינה פוגעת בצמחים או בחיידקים וגם אינה פולטת תוצרי לוואי מזהמים, ולכן היא ידידותית מאוד לסביבה. אז אם כך, מה הבעיה? הבה נחבר שקעים לעצים ובא לציוֹן (ולשאר העולם) גואל! ובכן, בשלב זה של הניסויים כמות האלקטרונים שהצליחו להפיק היא קטנה מאוד ומספיקה להפעלת נורת לד או מנוע חשמלי קטנטן, אך כמו הרבה רעיונות מהפכניים אחרים, דרוש כאן פיתוח וייעול. ומי יודע… אולי בעוד כמה שנים תמצאו שקעים גם על עצים 🙂

רוצים ללמוד עוד על הנושא?

הנה כמה קישורים למאמרים מעניינים:

Green plants generate electricity – 150 volts per leaf

Turning Energy Plants Produce Into Usable Electricity

True Green Power: Electricity Generated from Living Plants

קרדיטים לכתבה

כתיבה: Guy | פורסם בתאריך 14/05/2019

פוסטים דומים