סקר של הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD) שמדד את איכות החיים בקרב 36 מדינות, מדרג את ישראל במקום ה-25. רק בשני פרמטרים מתוך 11 שנבדקו מדורגת ישראל במקום גבוה יחסית: בפרמטר הבריאות, שבו הגיעה ישראל למקום החמישי, ובסעיף האושר, שבו התברגה ישראל למקום השמיני. בואו נדבר על בריאות.
ב-8 ביולי יתקיים הכנס השנתי של רשת ערים בריאות בישראל, המאגדת כ-60 ערים, מועצות, משרדי ממשלה וארגונים. הרשת מהווה יחידה תחת מרכז השלטון המקומי, פועלת בסיוע משרד הבריאות ומשתתפת כחברה מן המניין ברשת האירופית, הפועלת בהנהגתו של ארגון הבריאות העולמי. הכנס מתקיים זו השנה ה-21 במטרה לקדם אורח חיים בריא ופעיל.
"התפיסה הכוללת של ארגון הבריאות העולמי היא לקיים מדיניות שתאפשר לציבור התנהגות בריאה", מסבירה ד"ר מילכה דונחין, יו"ר רשת ערים בריאות בישראל. "המדיניות מתקיימת ברמה העירונית והארצית. הרעיון הוא, למשל, לא לשכנע אנשים 'לאכול בריא', אלא לאפשר להם לפעול למען מטרה זו. לדוגמה, אם ישנה המלצה לאכול חמש מנות של ירקות ופירות ביום, ומחליטים לעלות את המע"מ, אז בעצם מאפשרים פחות לכלל האוכלוסייה לאכול את הכמות הנדרשת".
"ברמה העירונית", מפרטת ד"ר דונחין, "כדי לאפשר לאנשים לעשות פעילות גופנית, לא מספיק שיהיו חדרי כושר, אלא חשוב שיהיו מסלולי ריצה ורכיבה, וסבסוד של חוגי ספורט. על מנת לקדם תזונה נכונה, ניתן להקים יותר גינות פרי, כדי להגדיל את ההיצע ולדאוג למעשה שליד הקופות בסופרים יהיו תפוחים במקום שוקולדים. מדובר בתפיסה הוליסטית שתאפשר לאנשים תנאים מתאימים לאורח חיים בריא יותר".
התוכנית של ארגון הבריאות מתייחסת גם לתחום הקיימות, הכולל תכנון אורבני "בריא". וכך, למשל, החזון שבמסגרתו אנשים יצעדו יותר ברגל במקום לנסוע במכונית,יתקרב למימושו אם שירותים יומיומיים בסיסיים כמו מכולת שכונתית יהיו במרחק הליכה ואפשר יהיה לצמצם את הצורך בכלי הרכב.
סוגיה נוספת מעניינת שעולה מהתכנית ותעלה אף בכנס, היא נושא החינוך. ד"ר דונחין מדגישה, כי לא מדובר דווקא בחינוך ממוקד לבריאות, אלא בחיזוק כללי של רמת ההשכלה: "קיים קשר בין מספר שנות הלימוד לבין מצב בריאותם של האנשים. ככל שאנשים משכילים יותר הם גם בריאים יותר, כתוצאה מקיום אורח חיים מודע ומושכל. לכן, המטרה היא לאפשר לאנשים ללמוד ולמצות את הפוטנציאל שלהם. הם צריכים לקבל כלים לרכישת מידע וללמידה עצמית בתחום הבריאות".
מה סיכויי המימוש של התכנית? ד"ר דונחין סבורה כי אם תהיה חלוקת משאבים נכונה ניתן יהיה לקדם את התכנית גם בתקציב הנוכחי, ולקדם את תחום הבריאות והקיימות ברחבי הארץ.