אזנו את האוזון

29 אוגוסט 2013

היום הבינלאומי לשמירה על שכבת האוזון יצוין ברחבי העולם ב-16 בספטמבר. מהו בעצם היום הזה וכיצד הוא קשור ל"פרוטוקול מונטריאול" המפורסם? כל התשובות בפנים

החודש יצוין ברחבי העולם היום הבינלאומי לשמירה על שכבת האוזון. יום זה, שחל מדי שנה בשנה ב-16 בספטמבר, שם לו למטרה להזכיר לכולנו – לפחות פעם בשנה – את החשיבות הרבה בהגנה על שכבת האוזון, שהולכת ומידלדלת כל הזמן. זו תהיה השנה ה-19 ברציפות שבה יצוין היום המיוחד, מאז שהוחלט בשנת 1994 – ביוזמת האו"ם – על ייסודו של יום בינלאומי זה.
 
שכבת האוזון נמצאת בחלקה האמצעי של האטמוספרה, והיא מסננת את הקרינה האולטרה-סגולה המגיעה מן השמש. מדובר בקרינה מסוכנת, הפוגעת בבני אדם, בבעלי חיים ואף בצמחים, ועלולה לגרום לסרטן העור ולמחלות נוספות. הידלדלות שכבת האוזון הובחנה והפכה לדאגה עולמית מרכזית בשנת 1985, אז התגלה כי השכבה הנמצאת מעל הקוטב הדרומי הולכת ומאבדת מנפחה, מה שאומר שכמויות גדולות יותר של קרינה מסוכנת מצליחות לחדור דרכה. מאז הפך המאבק לשמירה על שכבת האוזון למרכזי מאוד בקנה מידה עולמי.
 
התאריך שנבחר לסמל את היום הבינלאומי לשמירה על שכבת האוזון – 16 בספטמבר – אינו מקרי. בדיוק בתאריך זה בשנת 1987 נחתם "פרוטוקול מונטריאול" המפורסם – אמנה בינלאומית שעליה חתומות 183 מדינות, בהן גם ישראל. מטרת האמנה היא להגן על שכבת האוזון מפגיעות נוספות, זאת באמצעות הגבלות על ייצור חומרים המסוכנים לאוזון וקביעת תקנות נוספות. במשך השנים נוספו לאמנה חמישה תיקונים, זאת כדי לעדכן אותה, להוסיף לה חומרים מסוכנים חדשים, לנסח תקנות הנוגעות לרישוי חומרים ליצוא וליבוא ועוד. התיקונים הוכנסו בשנים 1990, 1992, 1995, 1997 ו-1999 ואושרו כמובן על ידי כל המדינות החתומות על האמנה. הודות לאמנה זו ייצור חומרים הפוגעים באוזון (כגון גזים ממשפחת CFC, המכילים תרכובות של כלור ופלואור עם פחמן) ושימוש בחומרים אלו הופחתו באופן מבוקר, ונמצאו להם בהדרגה תחליפים שאינם מסוכנים. עם זאת, החומרים שכבר נפלטו ישהו באטמוספרה עוד שנים רבות, ונוסף על כך – גם כיום עדיין ממשיכים להיפלט גזים מסוכנים שיכולים לפגוע באוזון (בעיקר במדינות מתפתחות).
 
מה מיוחד, אם כן, ביום הזה? הוא מבקש להפנות את תשומת הלב העולמית לנושא שכבת האוזון ולחשיבות הרבה בשמירתה. במסגרתו בתי ספר ומוסדות חינוך נוספים בכל רחבי העולם מארגנים פעילויות וסדנאות שונות בנושא השמירה על שכבת האוזון ובנושאים קשורים כגון ההתחממות הגלובלית; נערכות פעילויות שונות לעידוד השימוש במוצרים ידידותיים לאוזון; מתקיימות הרצאות פתוחות לקהל על אודות שכבת האוזון; ארגונים ירוקים לצד מוסדות חברתיים מקיימים פעילויות אקטיביסטיות בנושא; ופרסים בינלאומיים מיוחדים מחולקים לאנשים ולארגונים שפועלים באדיקות למען השמירה על האוזון.
 
כמו בכל שנה, גם הפעם נבחרה סיסמה מיוחדת שתלווה את היום: "אטמוספרה בריאה, זה העתיד שאנו רוצים" ("A healthy atmosphere, the future we want"). נדמה שבארץ יום זה לא מקבל תשומת לב מסיבית, המגובה באירועים ייעודיים, אבל אולי גם הגברת המודעות לעצם קיומו של היום הבינלאומי היא לא דבר של מה בכך. בכל אופן, כדי ללמוד יותר על הנושא אתם מוזמנים לבקר באתר האו"ם: http://www.un.org/en/.
מאת: מערכת | פורסם בתאריך: 29/08/2013  

פוסטים דומים