דלק ביולוגי: לא פתרון הפלא שלו חיכינו

16 ספטמבר 2013

במחקר של המרכז הבינלאומי ליערנות מבקשים לשפוך אור על היתרונות והחסרונות שבמעבר לשימוש נרחב בדלק ביולוגי. לגידול צמחים עבור דלק יש השפעות על הסביבה ועל התושבים שגרים באזור המטעים, והן לא תמיד חיוביות

עלייה במחירי הנפט ושינויי אקלים הם שתיים מהסיבות להתעניינות הגוברת בייצור דלק ביולוגי (biofule). בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה בשימוש בדלק  שמיוצר מגידולים כמו דקלים, קנה סוכר, סויה וג'טרופה, צמחים שברובם שימשו למזון עד לא מכבר, ו-9% מהשמנים הצמחיים שיוצרו בעולם ב-2012 שימשו לדלק ביולוגי. הרצון למתן את פליטת גזי החממה, להקטין את רמות זיהום האוויר ולצמצם את החשיפה של מדינות המערב לשינויים במחירי הנפט והגז, כמו גם השאיפה להגיע לעצמאות אנרגטית – כל אלו הם כוחות מניעים חזקים במרוץ אחר דלק ביולוגי יעיל וירוק; אך במחקר חדש במימון האיחוד האירופי עולים גם הצדדים השליליים במעבר לשימוש בדלק ביולוגי בקנה מידה נרחב.
המחקר, שערך המרכז הבינלאומי ליערנות (CIFOR – Center for International Forestry Research) במימון האיחוד האירופי, נערך בשנים 2008–2012 והתמקד במדינות אינדונזיה, מלזיה, גאנה, זמביה, ברזיל ומקסיקו. במאמר שנקרא Bioenergy, Sustainability and Trade-offs: Can we Avoid Deforestation while Promoting Biofuels? (אנרגיה ביולוגית, קיימות ושקלול תמורות: האם אנחנו יכולים בו-זמנית להימנע מבירוא יערות ולקדם דלק ביולוגי?), סיכמו החוקרים את ממצאיהם והעלו את היתרונות ואת החסרונות שבשימוש הולך וגובר בדלק ביולוגי בשני היבטים: השפעות סוציו-אקונומיות והשפעות סביבתיות.
 

השפעות סוציו-אקונומיות

המעבר מעבודה כמגדלים עצמאיים לעבודה כשכירים העלתה לרוב את רמת החיים של אותם איכרים, שכעת נהנים מהכנסה קבועה וגבוהה יותר מבעבר ומשירותים חברתיים משופרים. עם זאת, לא כל האיכרים הצליחו להבטיח לעצמם תעסוקה כשכירים במטע, וגם אלו שעשו זאת נתקלים לעתים בתנאי עבודה ירודים. אצל חלק מן האיכרים מתעוררות בעיות נוספות שמקורן בקושי להסתגל לתנאים החדשים.
רבים מאלה שאיבדו את אדמותיהם לטובת משקיעים סובלים מירידה בהכנסותיהם, והפיצויים שקיבלו בעבורן לא מספיקים להם לשיפור ברמת החיים. יתר על כן, חלק מהחברות שקנו את האדמות העדיפו להעסיק אנשים שאינם מן האזור, וכך נגזלה מן המקומיים האפשרות להמשיך להתפרנס מאדמות אלו.
 

השפעות סביבתיות

הגידול במטעים המשמשים לייצור דלק ביולוגי התגלה כגורם ישיר לתופעת בירוא (כריתת) היערות, ובאזורים שנבדקו במחקר מדובר בהתרחבות של 13%–99% על חשבון היערות. בירוא היערות מוביל לצמצום המגוון הביולוגי באזור, המפעלים שמוקמים מזהמים את האוויר ואת המים, נרשם גידול במחלות התוקפות צמחים, בעלי חיים ובני אדם, והתמריצים שניתנים לחברות מובילים לבירוא גם של "יערות מוגנים".
אמנם האיחוד האירופי מעודד שימוש בחומר אורגני בתחום האנרגיה המתחדשת, אך הוא מכיר בצורך להעריך את ההשפעות שיש לפיתוח דלק ביולוגי ולהפחית את ההשפעות השליליות. החוקרים מסכמים ואומרים כי יש צורך במחקר נוסף כדי להבין טוב יותר כיצד השינוי בייעוד הקרקע משפיע על הסביבה, גם בעקיפין, לפני שנוטעים מטעים נוספים שמטרתם לשמש לייצור דלק ביולוגי. יש צורך ברגולציה ובניטור כדי שנוכל למתן את החסרונות וליהנות יותר מן היתרונות שדלק ביולוגי מציע לנו, ולכן כנראה יעבור עוד זמן מה שהמכוניות של כולנו יונעו בסויה ובשמן דקלים.
מאת: מערכת | פורסם בתאריך: 16/09/2013  

פוסטים דומים