אולי כבר יצא לכם להיתקל במדפי הספרים של "סיפור חוזר" – מאות נקודות ברחבי הארץ הממוקמות בבתי קפה ובתי עסק אחרים ברחבי הארץ ובהן ספרים יד שנייה מוצעים למכירה ב-20 ש"ח האחד. מדובר במיזם ותיק של עמותת שכולו טוב (ע"ר), ובמסגרתו אנשים המתמודדים עם בעיות נפשיות משתלבים בקהילה באמצעות תעסוקה בתהליכי האיסוף, המיון והמכירה של הספרים, שבמקום לסיים את חייהם בפח מגיעים לבתים חדשים שייהנו מהם.
זהו לא המיזם הסביבתי היחיד של העמותה, שנדמה כי מרבה לשלב בפעילות שלה מחזור ושימוש חוזר. לעמותה גם תשעה מפעלים ברחבי הארץ, ושניים מהם – paper work
ברמלה ובראשון לציון ו- wood work
בבאקה אל-גארבייה – מיועדים לייצור מוצרים מנייר ומעץ ממוחזרים. לפני כמה חודשים החלה העמותה במיזם סביבתי נוסף – "משחק חוזר". "כמו במיזם 'סיפור חוזר', זהו פרויקט שמשלב רבדים חברתיים וסביבתיים", מספרת לנו אביטל רוזן, מנהלת תפעול "משחק חוזר". "השימוש החוזר במשחקי הקופסה מוציא את הפלסטיק ושאר החומרים מזרם הפסולת ועוזר לשמור על הסביבה שלנו באמצעות צמצום כמויות האשפה".
ספרי לנו קצת איך הפרויקט פועל.
"אנחנו עורכים מבצעי איסוף עם עיריות, עם חברות הייטק ועם משרדים אחרים – במשך שבועיים העובדים אוספים במשרד משחקי קופסה שונים, ולאחר מכן אנחנו באים לאסוף אותם. על כל משחק שנתרם התורם מקבל זיכוי של 5 ש"ח לרכישת משחק אחר בפרויקט".
וכל המשחקים שנאספים נמכרים אחר כך?
"לא כולם. כל המשחקים שנתרמים מגיעים למרכז שלנו, ושם המתמודדים בודקים כל משחק ומשחק לפי צ'ק ליסטים ברורים וקבועים. אם כל החלקים נמצאים והקרטון בסדר – מניילנים את המשחק והוא מושמש למכירה. אם חסרים חלקים המשחק מועבר לבלאי, למחסן, ושם הוא ממתין עד שמגיע משחק דומה ואפשר יהיה לאחד את המשחקים. בערך 60% מהמשחקים שמגיעים אלינו מושמשים ו-40% מועברים לבלאי".
איפה הם נמכרים?
"יש לנו 10 נקודות מכירה במרכז הארץ – חנות בתל אביב, עמדות קבועות בחנויות לדברי ילדים, בחנויות משחקים וכו' – ואנחנו משתתפים גם בירידי אמנים וירידי יד שנייה מזדמנים. המתמודדים הם אלה שאחראים לעמדות, ובאחריותם לברר מה מצב העמדה מבחינת המלאי, לדעת כמה משחקים נמכרו, הם מנהלים זמן, גובים כסף ומתנהלים מול הלקוחות ומנהלי החנויות שהעמדות מוצבות בהן. זו למעשה אחת המטרות החשובות של המיזם – תעסוקה משמעותית לאנשים המתמודדים עם בעיות נפשיות. היא באה לידי ביטוי גם בהשמשת המשחקים ובניהול המלאי במרכז, ויש מתמודדים שמצטרפים אליי לשיווק העמדות בחנויות ובירידים, ולומדים על הפן הזה".
ולאן הכסף הולך?
"כל משחק נמכר ב-20 ש"ח. חצי מהסכום מגיע לחנות, משום שהיא בעצם מקצה מקום ומדפים למשחקים, וחצי מועבר למתמודדים נפגעי הנפש".
אז אם יש לכם בבית משחקי קופסה ישנים שאינם בשימוש ואתם רוצים לתרום – גם לסביבה וגם לחברה – אתם מוזמנים ליצור קשר במייל או בטלפון 050-2090368.