חברת Asia Pulp & Paper היא החברה הגדולה בעולם למוצרי נייר והיא אחת מהאחראיות לפגיעה הקשה ביערות באינדונזיה – אבל אפשר גם אחרת, ואם החברה היא חלק מהבעיה אז היא חייבת להיות חלק מהפתרון. ואכן, מגזין בית הספר ליערנות ולסביבה באוניברסיטת ייל מתאר כיצד בלחץ הלקוחות (רשתות בין-לאומיות ענקיות כמו וולמארט ו-Xerox
) ובלחץ ארגוני סביבה (ובכלל זה גרינפיס) הודיעה החברה לפני כמה חודשים על מפת דרכים ליערנות מקיימת, הכוללת בין השאר התחייבות לנטיעות כנגד עקירות באזורים שונים, הידוק הקשר עם האוכלוסייה המקומית ובקרה על מימוש ההתחייבויות על ידי ארגונים לאחריות תאגידית כגון The Forest Trust.
גם בשרשרת האספקה של שמן הדקלים יש בשורה ומתברר כי אפשר גם אחרת. כך למשל, במהלך השנה האחרונה היו שלוש התפתחויות, והן:
·
פרוקטר אנד גמבל (המייצרת בין השאר את מוצרי הד אנד שולדרס) התחייבה ל-"no deforestation" והודיעה כי תרכוש שמן דקלים רק מיצרנים המתחייבים ליערנות בת-קיימא.
· חברת יוניליבר (תאגיד בין-לאומי המחזיק בבעלותו רבים מן המותגים הבולטים בתחומי המזון, המשקאות, חומרי הניקוי ומוצרי הטיפוח האישי, כולל בישראל), שהיא ככל הנראה הצרכנית הגדולה בעולם של שמן דלקים, התחייבה לשקיפות מלאה באשר למקורות השמן שהיא רוכשת, מתוך מגמה למעבר לתעשייה מקיימת יותר ויותר.
·
ואפילו החברה הסינגפורית Wilmar
, שהיא הסוחר הגדול בעולם בשמן דקלים, הודיעה שתסחור רק בשמן שהגיע מיצרנים המקפידים לא לברא יערות, וגם כאן The Forest Trust יהיה שותף בבקרה.
למתעניינים – ובצדק – בשאלה אם תעשיות הנייר ושמן הדקלים במזרח אסיה אכן ילכו בדרכה של ברזיל, שהישגיה בתחום עצירת בירוא היערות רבים ומשמעותיים, או שמא מדובר בגרינווש בלבד, נמליץ על קריאה נוספת בנושא. אנחנו מבטיחים לעקוב ולעדכן.