ביום שישי האחרון עמדו בתחנת הדלק בצומת האלה כ-100 מכוניות עם מתקני נשיאה לאופניים – מספר גדול פי כמה ממספר המכוניות שחנו כאן לפני שנה. הסיבה: שביל עדולם שהקמנו
יואב בהט,
רמי גולד ואנוכי: סינגל ארוך, מהנה, משולט, העובר באתרים חשובים – שביל שתוכנן למען הנאת הרוכבים (כמו גם הולכי הרגל).
רתימת קק"ל לנושא שבילי אופניים לא היתה קלה. את רוב מקבלי ההחלטות בקק"ל הפחיד הנושא או עורר בקרבם התנגדות. התפיסה שהתגבשה עוד בימי פריחת האופנועים והטרקטורונים גרסה שהיערות מתוכננים לקהל שנע בעיקר על שבילי 4×4 משולטים, ומתבל זאת במעט הליכה ברגל. הידיעה שיש רוכבים שיורדים מהשבילים הראשיים לשבילי הולכי רגל, וגרוע מכך – פורצים שבילים בעצמם, יצרה עוינות לא קטנה אצל קק"ל, שלה אג'נדה ברורה בקשר לניהול שטחים ויערות: עשייה למען כלל הציבור המחפש צורות בילוי מגוונות ביער, תוך ניסיון לשמור על מקסימום ערכי טבע ונוף.
השינוי המשמעותי הראשון הגיע עם הבאתו לארץ של
ג'ואי קליין מ-International Mountain Bike Association –
IMBA, ביוזמת קק"ל ומועדון רוכבי
שמשון. קליין העביר קורס מרתק שכלל בניית פיילוט על שביל הרכסים ביער עמינדב (שעד אז פותח במחתרת על ידי יואב בהט והח"מ יחד עם מתנדבי קק"ל), והראה הן לרוכבים והן למנהלי השטח שאפשר גם אחרת.
הרוכבים הבינו ששביל יכול להיות בנוי היטב, זורם, חוקי, בר קיימא – ועם זאת מהנה, ואנשי קק"ל הבינו שדרכי 4×4 אינן מספיקות לתופעה ההולכת וגוברת של רכיבת אופניים ביערות. בהמשך הגיעו גם
דייוויד מוויילס ופיט וובר מקולורדו כשליחי IMBA, והעמיקו את הלימוד והשכנוע. בקק"ל החליטו לאמץ בזהירות את רכיבת האופניים כאחד השימושים החשובים ביערות, ולייעד לו תשתית מקצועית.
כך זכו שבילים נוספים לקידום ולברכת קק"ל. ראשון היה השביל ה"פיראטי" המפורסם מכולם בבארי, ששולט על ידי אנשי מרחב דרום בהובלת אדריכל המרחב
זוהר צפון. מיד אחריו הוחל בייזום שביל עדולם – הפרויקט הרציני הראשון שהוקם לאחר תכנון מקצועי. התכנון הראשוני בוצע על ידי קק"ל (הח"מ) וקבע את מסלול השביל, את האתרים שיעבור בהם ואת הלופים השונים.
פרויקט עדולם מייצג את הרצון להפוך את קהילת הרוכבים לחלק בלתי נפרד ממטיילי הפארק, גם כחלק מהמאמץ הכללי לשימור השטחים הפתוחים מול האיומים הקיימים עליהם. לתכנון הפרטני נשכרו יואב בהט ורמי גולד, שגם פיקחו על ביצועו באמצעות עובדי קק"ל – שלמדו מקצוע חדש. מיד אחרי עדולם הצטרף שביל עג'ור בפארק בריטניה, שבא להחליף את שביל הבורות והבארות ועוד כמה שבילי הולכי רגל.
שביל חרובית המקסים והאתגרי מעט יותר בחלקו בוצע ברובו ביוזמה של הקהילה המקומית, ובפרט של
אריאל קירצ'וק ויפתח סהר. בצפון הצטרף בימים אלה שביל ביער בית קשת ובדרום גברעם (שביל ותיק ביוזמה מקומית), ובימים אלה גם בנחל אופקים ובנחל שמריה.
כפי שניתן לראות, קק"ל החלה להתייחס ברצינות לקהל רוכבי האופניים ולאפשר להם תשתיות ארוכות, מהנות ומשולטות (בעתיד גם ממופות), שידרשו תחזוקה מועטה, ושקק"ל תוכל להיות מחויבת אליהן. אני מאמין שרוב הרוכבים מודעים לתהליך זה ולתוצאותיו החיוביות.
תערוכת האופניים הגדולה בישראל,
Bikes 2009, תתקיים ב-14 עד 16 במאי בגני התערוכה בתל אביב
גידי בשן הוא רכז קהל ויער באזור ההר והסטף, קק"ל