תושבים רבים בתל אביב מתנגדים לחלק מעבודות חידוש רחוב אבן גבירול, שבמהלכן מתכננת העירייה "להעתיק" את שדרת עצי הסיסם הוותיקים במקטע הצפוני של הרחוב. אני עדיין מתקשה להאמין שדווקא בישראל, ארץ בעלת מורשת ארוכה וגאה כל כך של שתילת עצים והפרחת שממה, יכולה עיריית תל אביב-יפו להתייחס בקלות דעת כזו לעקירת עצים בוגרים ומרשימים. בכל רחבי העולם מתעוררים לערכם הרב של עצים בשיווי המשקל האקולוגי, מה שנהיר לנו ולקק"ל כבר שנים רבות. אז למה אנו נראים לאנשי העירייה מוזרים כל כך בהתעקשותנו לשמור על עצי הסיסם – עצים שגם בשנותיהם הבוגרות ממשיכים להרהיב לנו ביופיים, בצִלם ובשיפור איכות האוויר? מדוע גדול יותר ערכם של הבתים הזוכים לשימור בעירנו מערכם של עצים חיים המהווים לרבים חלק בלתי נפרד מנוף ילדותם?
מאבק ועד התושבים להצלת עצי הסיסם החל לפני למעלה משנה. עד כה בוצעו תכתובות, שיחות, החתמת עצומות, תליית שלטים וכו', אך דבר לא עזר. אני עצמי שמחתי על ההתארגנות הנלהבת של ועד התושבים, וממש ימים לפני תחילת העבודה הצלחנו לערער על הכוונה לכרות את העצים. הערעור הוגש לאיש משרד החקלאות, פקיד היערות
ישראל גלון, שאמון על הגנת העצים.
לאחר שביקר במקום ושמע את טענות התושבים ואת הסברי העירייה, הציע גלון לכנס את כל אנשי המקצוע של הפרויקט ואת נציגי התושבים כדי למצוא לשיפוץ של רחוב אבן גבירול תוכנית חלופית שתאפשר להשאיר את העצים במקומם. בתחילת השבוע הצגנו לעירייה כמה חלופות אפשריות, אך העירייה דחתה את כולן בטענה שנבדקו כבר חלופות רבות במסגרת תכנון הפרויקט, וכי אילוצים תכנוניים של בזק ושל חברת החשמל אינם מאפשרים לשמור על העצים ולהניח את התשתיות בדרך אחרת.
בתגובה אמר גלון כי לו ניגשו המתכננים לעבודה בהנחה שעליהם להשאיר את העצים במקומם – היה נמצא פתרון. "לא ייתכן שתתייחסו לקו ביוב או חשמל כנתון שאין לשנותו, ולעומת זאת תתייחסו לעצים כדבר שניתן להסירו בקלות", אמר גלון לאנשי העירייה. וזאת היא בעצם השורה התחתונה שלנו:
העצים החיים יכולים וחייבים להישאר. הם חלק ממורשת העיר. הם חלק מהחיות שלה. הם שמאפשרים להסתובב ברחוב בחודשי הקיץ הלוהטים. הם נותנים לרחוב את אופיו ומכסים על מראה הבתים המרובעים עד שעמום. הם נותנים בית לציפורים ואף מפחיתים את זיהום האוויר. מה עוד אפשר לבקש?בינתיים, לפי החלטת הממונה על שימור העצים ישראל גלון, על העירייה לעצור את עבודות השיפוץ עד שימוצו הניסיונות למצוא פתרון תכנוני שיאפשר את שימור העצים. זהו הישג חשוב לכולנו. ראשית, ההחלטה מעידה על כך שהטענות שלנו שוות בדיקה ואינן מופרכות מיסודן, כפי שטענה העירייה. שנית, עצם העובדה שכמה עצים מצליחים לעצור את מכונת השיפוץ המשומנת, היא מסר חשוב כשלעצמו.
אנחנו בוועד התושבים ממשיכים במאבקנו, ושמחים מאוד שקולנו ממשיך לעורר אהדה ותמיכה נרחבת בציבור. אנו מאמינים שתמיכה ציבורית ותמיכתו המקצועית הראויה לשבח של פקיד היערות של משרד החקלאות, וכן גם מצד כמה חברי מועצת העיר, תניע לבסוף את העירייה לשנות את יחסה ולהירתם ברצינות למציאת חלופה לתוכנית המקורית.
אף אתם תוכלו לכתוב לנציגי העירייה ולהביע תמיכתכם או להצטרף לאלפי האנשים שכבר חתמו על העצומה שלנו, בהקלקה
כאן.
אסתר קסוביץ היא פעילה בוועד התושבים להצלת שדרת עצי הסיסם באבן גבירול(לעמוד הפייסבוק של הקבוצה
לחצו כאן)