מטרת הפרויקט "אמץ עץ" היא לחבר את הילדים הגרים בעיר לעצים הגדלים סביבם, מתוך ההכרה שעבור הילד העירוני חיק הטבע הוא העצים שהוא פוגש בגינות וברחובות.
כיום הופכים הבתים לגבוהים יותר והעצים לנמוכים יותר, ואצל רבים נתפסים העצים כלוחות מודעות. עצים בני עשרות שנים נכרתים בהינף מסור, והשורדים נתקלים לא אחת בטיפול בלתי מקצועי ומזיק.
מי שגר בעיר נוטה לחשוב שהטבע נמצא אי שם מחוץ לגבולותיה, ושכדי לראות עץ גדול ומרשים יש להיכנס למכונית ולנסוע שעה לפחות (במקרה שאין פקקים). הפרויקט שיצרנו כולל לימוד כללי על העץ: הכרת שמות סוגי העצים בעיר, הבעיות שניצב בפניהן עץ שנגזר עליו לגדול על מדרכה, וגם יופיים של העצים מוצג לראווה.
במרכז התוכנית משמשת חוברת שנעשתה מתוך אהבה לעצים. אין בה יומרה להחליף את שיעורי הביולוגיה אלא רק ליצור ספר שיהיה קודם כול חווייתי, ושיעמוד בסטנדרטים שאנו דורשים מספרי צילום, אדריכלות או עיצוב. את הספר כתבו וערכו אנשי מקצוע מהשורה הראשונה, מתוך הבנה שאם הכוונה היא שילדים יגלו התלהבות מספר הלימוד – על הספר עצמו לגלות התלהבות מהחומר שהוא מכיל.
הפרויקט הפך לחלק מתוכנית הלימודים בכל בתי הספר בתל אביב בכיתות ג'-ד'. במסגרת התוכנית לומדים הילדים על חשיבות העצים בעיר, על סוגי העצים ועל הצורך בשמירה עליהם. בהמשך התוכנית הם יוצאים לרחובות הסמוכים לבית הספר וממפים את העצים. לכל עץ נכתבת תעודת זהות, ובסיום הפרויקט כל ילד מאמץ לו עץ שבחר.
בניגוד לתעודת ט"ו בשבט מסורתית שמקבלים כשנוטעים ברוש ביער עלום בדרך לירושלים, כאן מקבל כל ילד תעודה על אימוץ עץ שהוא מכיר, עץ שהוא עובר לידו כמה פעמים ביום, עץ שהוא חלק מנוף ילדותו ושגדל יחד אתו. כשיראה שלט מוצמד לעץ בנעצים – יוריד אותו. כשהאביב יגיע והעץ יפרח, ישמח ויהיה גאה. וכשיגדל ויעזוב את הבית, ובבואו לבקר את ההורים יראה שמישהו רוצה לכרות את העץ – הוא יעצור את הג'יפ ולא ייתן לזה לקרות. בבסיס הפרויקט עומדת המחשבה שלכל ילד שמורה הזכות לטפס על עץ – גם אם הוא גר בעיר.
"אמץ עץ" היא יוזמה פרטית של הח"מ, אך חברו לה אנשים רבים: רוני דואק מציונות 2000, ישראל גלון ממשרד החקלאות, העוסק בשימור ובהגנה על עצים, וכן עיריית תל אביב, שעזרה בקידום הפרויקט בתחילתו, אך בשנתיים האחרונות למצער הלב, מסיבות השמורות עמה, משכה את ידיה מהיוזמה.
פרויקט "אמץ עץ" מותאם לכל יישוב שהוא מיושם בו, שכן סוגי העצים בבאר שבע אינם זהים לאלה בירושלים. החוברת העומדת במרכז הפרויקט אינה ניתנת לרכישה בחנויות, ועל הרשות המקומית להכניס אותה למערכת החינוך. החוברת עברה ייעוץ מדעי ופדגוגי ומותאמת לילדי בית הספר היסודי.
לפרטים נוספים אפשר לפנות אליי במייל maspic@gmail.com
אילן גולדשטיין, יועץ שיווקי במקצועו, הוא יוזם והוגה הפרויקט, ולקח חלק בכל מרכיביו