מדינות, ערים ועסקים בכל רחבי העולם התחילו לאמץ את אופן החשיבה החדש שכולל התייחסות לטביעת הרגל הפחמנית. הצעדים להפחתת הזיהום כוללים התייעלות אנרגטית, ייצור אנרגיה ממקורות מתחדשים, הפחתת פסולת מוצקה וכו'. רבות הן הדרכים להפחתת פליטות בפועל, וכולן דורשות התייחסות רצינית, יצירתיות והתאמה מקומית. נוסף על צמצום הפליטה במקור, אפשר לרכוש אשראי פחמני מפרויקטים מיוחדים המפחיתים את פליטת גזי החממה. נשמע קצת מוזר – לרכוש זכויות על הפחתת פגיעה סביבתית, אבל זה באמת קורה. המדינות המתועשות לקחו על עצמן התחייבויות לצמצום הפליטות עד לשנת 2012 במסגרת פרוטוקול קיוטו, ומכאן התפתח השוק לזכויות פליטה בין מדינות. בה בעת התפתח השוק הוולונטרי שמתבסס על רצונם הטוב של אנשים, ארגונים, עסקים ותאגידים לקבל על עצמם את האחריות על טביעת הרגל הפחמנית שלהם. ארגון שנוטל על עצמו את האחריות על טביעת הרגל הפחמנית שלו ומשקיע בפרויקטים להפחתת פליטות זוכה להכרה מצד ציבור הלקוחות והמשקיעים, שכמו כולם, מודאגים אף הם מהתוצאות הצפויות של התחממות כדור הארץ.
ממשבר להזדמנות: חושבים עולמי – עושים מקומי
המשבר הסביבתי מחולל שינוי בסיסי ומהותי בכל רובדי החיים. את השינויים האלה אנו יכולים לנתב לטובת התייחסות אחראית יותר כלפי הסביבה והחברה. פרויקטים להפחתת פליטות גזי חממה הם דוגמה מצוינת לשינוי בסיסי בהתנהלות של ארגון. לא מדובר בתרומה לקהילה, כמקובל במגזר העסקי, אלא בנטילת אחריות על הנזק הסביבתי שנוצר כתוצאה מפעילות הארגון. זוהי דרך פשוטה, יעילה ונראית לעין להפחית את הזיהום הסביבתי של פרט או ארגון.
אשראי פחמני עברי ומקומי
יוזמת האנרגיה הטובה היא מיזם חברתי לשינוי האקלים המבצע פרויקטים חברתיים להפחתת פליטות גזי חממה בישראל. היוזמה מפעילה את הפרויקט באמצעות מכירת אשראי פחמני (carbon credit) לגופים המקבלים על עצמם את האחריות על פליטת גזי החממה שלהם, וכן מרכיבה פרופיל פחמני ומייעצת בנושא הפחתת פליטת גזי חממה במקור. ארגון המחליט לצמצם את פליטות גזי החממה באמצעות איזון חלקי או מלא מוזמן לעשות זאת ולבחור מבין שלל פרויקטים המתבצעים בדרך כלל בשכונות חלשות, בפריפריה או בשיתוף פעולה עם העיריות.
איל ביגר הוא מייסד ומנהל יוזמת האנרגיה הטובה. לאתר הארגון לחצו כאן