משלחת קק"ל בוועידת קופנהגן: רשמים

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
16 דצמבר 2009

ד"ר אור קרסין, יו"ר משלחת קק"ל לוועידת האקלים בקופנהגן, מסכמת את האירועים עד כה. בתפריט: טכנולוגיות סביבתיות, אופניים ייחודיים, אוניית גרינפיס ובעיקר הקור הדני, שלא תרם כל כך לתחושת ההתחממות הגלובלית

לקראת ועידת האו"ם לשינוי האקלים לבשה העיר קופנהגן (שקיבלה את השם הלא רשמי Hopenhagen) מלבוש אופטימי וחייכני, למרות הקור האופייני לחודש דצמבר העוטה על הכול. על אף האווירה האופטימית, ואולי בגללה, נדמה כי מתכנני הוועידה טעו בשיקול דעתם כשבחרו להביא את מקבלי ההחלטות לפסגה החשובה של העשור למניעת התחממות דווקא בכפור הדני. העברת הוועידה למדבר הסהרה אולי היתה יוצרת ועידה חייכנית פחות – אך החום היה ודאי משפיע יותר.
בינתיים, בעוד הדיונים הרשמיים המתלהטים נעצרו לכבוד מנוחת יום ראשון, המשיכה העיר לשקוק חיים סביבתיים וירוקים במיוחד. עבור הדנים ועידת האקלים, הוועידה הפוליטית הגדולה ביותר שהתקיימה בארצם, היא הזדמנות להפוך את בירתם הירוקה ממילא בכל ימות השנה לאולם תצוגה לטכנולוגיות סביבתיות מתקדמות, ובתחום התחבורה במיוחד. במרכז העיר התקבצו כל יצרני הרכבים החשמליים, מגדול ועד קטן, בתצוגת רכבים באוויר הפתוח, כשנציגי היצרניות מעניקים לקהל הסברים על הרכבים. גם Better Place הישראלית של שי אגסי התמקמה ליד בניין העירייה בקופנהגן, ומציגה עם יתר החברות. משוטטות בתצוגה עולה בבירור ש-Better Place איננה לבד, ובעולם קמו יזמיות שונות ומשונות בתחום הרכב החשמלי. דוגמה מעניינת היא חברת Move About, המצהירה שעיסוקה הוא "אפס התעסקות ואפס פליטות". הכוונה כמובן לאחת מיוזמות שיתוף הרכבים החשמליים הראשונות באירופה, שהחלה בנורווגיה וכעת מתרחבת למדינות נוספות בסקנדינוויה ובאירופה המערבית. לחברה מאות רכבים חשמליים המשמשיים אלפי אנשים בתוכנית שיתוף. העיקרון העומד מאחורי הדברים פשוט: אדם אינו מחזיק ברכב בבעלותו אלא רשאי להשתמש בו לפי צרכיו. התוכנית פועלת בעיקר במרכזי ערים, שבהם משתמשים יכולים להשאיר את הרכב בחניונים ובנקודות איסוף, בזמן שמשתמשים פוטנציאלים אחרים יכולים לאסוף אותו ולהשתמש בו. כך חוסכים הן בכמות הרכבים הנוסעים בכבישים והן בפליטות מזהמות.
אחת הדוגמאות המעניינות בכלי הרכב החונים בתצוגה היה רכב המימן Hydrogen 7 של חברת BMW הגרמנית: רכב המתודלק באמצעות מימן נוזלי המקורר ל-253 צלזיוס, ובתהליך הנהיגה פולט רק מים. מאה יחידות מהרכב כבר יוצרו וחולקו לברי מזל במדינות שונות בעולם. המייחד את המודל הוא שהרכב אינו מוגדר כרכב הדגמה אלא כרכב מסחרי לכאורה, אולם משיחה עם Andreas Klugescheid, דובר חברת BMW לעניינים פוליטיים, מתברר שלא מדובר בעניין פשוט כל כך: "את הדגם המדובר עדיין אי אפשר לרכוש בחנויות, וגם לא יהיה אפשר לרכוש אותו, משום שהחברה כבר חילקה את כל היחידות שייצרה לאנשים ברחבי העולם. עדיין יש כמה מכשלות טכנולוגיות שהחברה מתמודדת עמן לפני שתוכל לייצר, בעוד כשלוש עד חמש שנים, רכב מסחרי באופן רחב היקף. הבעיה העיקרית טמונה במכל התדלוק של המימן, הגדול בהרבה ממכל דלק רגיל, תופס מקום רב מדי, וייצורו מסובך מכיוון שהוא מיוצר ממתכת יצוקה ולא מפלסטיק. הסיבה היא שהמימן, שמקורר ל-253 מעלות צלזיוס, חייב להיות מבודד מיתר הרכב. בעיה נוספת נמצאת בלחץ המצטבר במכל התדלוק, לחץ שיש לשחררו מדי כמה ימים. תהליך זה גורם לאובדן של מימן – דבר בלתי רצוי. נוסף על כך עדיין יש בעיה רצינית עם פריסת תחנות תדלוק מימן, ויש להניח כי תהליך זה יארך עוד שנים אחדות".
לבאים למרכז העיר מוצעת גם התנסות חווייתית – אופניים רב-גלגליים מעוגלים המאפשרים לנוסעים עליהם לשוחח במעין "שולחן עגול" בזמן הנסיעה. אף שקשה להאמין שאפשר להגיע רחוק בנסיעה המעגלית, חייבים לומר שזו בהחלט אופציה חברתית לאלו שאוהבים פחות את תחושת הלבד המלווה בדרך כלל רוכבי אופניים.
ובלי התחבורה הימית אי אפשר, כמובן: אוניית גרינפיס הגיעה אף היא לעיר, נושאת שלט גדול הקורא לעצור את התחממות האקלים. האונייה עגנה בתעלה המפורסמת ניהאון (Nyhavn), ליד עשרות אוניות דייג העוגנות בתעלה באופן קבע, ומלבד השלט הגדול הפרוס בין התרנים נראה כי היא משתלבת היטב בנוף המקומי.
מלבד הרפתקאות תחבורתיות העיר מציעה גם מגוון תערוכות אמנותיות באוויר הפתוח, והכול סביב נושאי קיימות, סביבה ואקלים. למרות הקור מושכות עבודות האמנות והצילום את תשומת לב המבקרים, ולו לדקות אחדות, בין ניסיונות למצוא מפלט באזורים סגורים וחמימים יותר.
בעיר קופנהגן, שלבשה תקווה, נותר רק לקוות כי הקור הדני של דצמבר יניס את ראשי המדינות (שיתחילו לזרום לעיר בחצי השני של השבוע הנוכחי) לתוך אולמות הדיונים. אולי הקור הדני הוא שיבטיח שראשי המדינות יסתגרו בתוך אולמות המשא ומתן עד שיצא עשן לבן ויושג ההסכם הגלובלי הבא להפחתת פליטות. רק הסכם מחייב ושאפתני יוכל להביא את התקווה שהעולם זקוק לה.

קרדיטים לכתבה

כתיבה: ד"ר אור קרסין | פורסם בתאריך 16/12/2009

פוסטים דומים