קמפיינים רבים למען הצלת הסביבה עוסקים בשמירה על הטבע, על אוצרותיו ועל משאביו, תוך רמיזה כי ללא פעולות אלו הטבע לא ימשיך להתקיים. מטרתו של הפרויקט "
הטבע מדבר" מעט שונה: הוא מדגיש כי הטבע לא זקוק לאדם – האדם הוא זה שזקוק לטבע. כמובן, האדם משפיע על התפתחותו של הטבע הן בגידול באוכלוסיית העולם והן באופן שבו האנושות צורכת משאבי טבע ומתקיימת בו. אלא שלפי הפרויקט, הטבע ימשיך להתקיים ולהתפתח גם לאחר השינויים שהתרחשו ויתרחשו בו בהשפעת האדם. השאלה המהותית שהפרויקט מעלה היא האם התפתחות זו תמשיך עם בני האדם – או בלעדיהם?
בני האדם לא יכולים לשלוט בהתפתחותו של כדור הארץ, אך הם יכולים להפחית מהשפעתם עליו. לכן, עליהם לשמור על המאזן הטבעי הנוכחי; כתוצאה מכך האנושות תמשיך להתקיים בעולם ובטבע המתפתח והמשתנה, שכן, הטבע ימשיך להתקיים ולהתפתח גם ללא האדם.
לצורך העלאת המודעות לפרויקט ולנושא,
צולמו שמונה סרטונים הכוללים מראות טבע עוצרי נשימה. הסרטונים עוסקים בנושאים שונים הדורשים תשומת לב מיוחדת מצד אזרחי העולם, כמו האוקיינוסים, האדמה, הפרחים, יערות הגשם ועוד. בכל המקרים מדובר במשאבי טבע שהם נחלת הכלל, והדבר הטרגי כאן הוא שאנו משתמשים בהם בצורה לא מקיימת (*). לצורך הפרויקט התגייסו ידוענים רבים כמו ג'וליה רוברטס, המשתתפת בסרטון העוסק ב
אמא טבע; קווין ספייסי, המשתתף בסרטון העוסק ביערות הגשם; פנלופה קרוז, המשתתפת בסרטון העוסק ב
מים; ועוד.
ידוענים רבים משתמשים בפרסומם למען קידום השמירה על הסביבה, וכבר עמדנו על פועלם של כמה מהם בסדרת המופת
"Years Of Living Dangerously" (שנרכשה על ידי ערוץ 8 ותשודר גם בארץ). בין ידוענים אלה בולט ליאונרדו דיקפריו, שמגדיר את עצמו כשחקן וכפעיל סביבתי. דיקפריו אף השתתף
בכנס האו"ם האחרון בניו יורק ואף קיבל לאחרונה פרס על פועלו למען הסביבה.
בדברים שנשא במעמד קבלת הפרס הוא אמר כי "פחות משלושה אחוזים מהתרומות הפילנתרופיות מיועדות לסביבה. […] רק שבריר משלושת האחוזים האלה מיועד לשמירה על האוקיינוסים שלנו, שהם הבסיס לחיינו על פני כדור הארץ". בבוקר הטקס יצא דיקפריו לרחובות העיר עם 300 אלף איש, במצעד הגדול ביותר אי פעם לשינויי האקלים. הזמר סטינג, שהשתתף גם הוא במצעד, אמר כי שינויי האקלים אכן מתרחשים, וכי על האנושות לנקוט פעולות דחופות כדי לעצור זאת.
כבר כעת אפשר להבחין בשינויים רבים בטבע, שהרי שינויי האקלים משפיעים על מקומות רבים ושונים בעולם. ברני קראוסה (Bernie Krause) ביקש לבדוק זאת באמצעות תיעוד צלילי הטבע ביער בקליפורניה. הוא הקליט את צלילי היער בציוד הקלטות רגיש במשך עשר שנים, תוך חזרה לאותו המקום והקפדה על אותם התנאים ועל אותו היום בשנה. הוא גילה כי בעשר השנים האחרונות צלילי היער השתנו ופחתו: אם ב-2004 היער היה מלא בציוצי ציפורים ובצלילי מים שוצפים, הרי שב-2014 ציוצי הציפורים בקושי נשמעים – שינויי האקלים השפיעו על הרגלי נדידתן של ציפורים באזור זה של קליפורניה. צלילי המים גם הם נשמעים אך בקושי – תוצאה ישירה של בצורת.
הטבע, אם כן, מדבר אלינו בקולו שלו ודרך קולם של הידוענים המשתתפים בפרויקט, וחשוב שננסה להקשיב לו. עלינו להתחיל (או להמשיך) לנקוט פעולות משמעותיות כדי לעצור את שינויי האקלים המתחוללים סביבנו. אם כל אחד ואחת מאיתנו יירתמו למשימה, נוכל להמשיך להתקיים בעולם ולהבטיח את מקומנו בטבע העצום, היפהפה והמשתנה.
(*) לקריאה נוספת בנושא ניצול היתר של משאבים שהם נחלת הכלל, הנה המאמר המקורי –
"Tragedy Of The Commons", אחד המאמרים המדעיים
המצוטטים ביותר אי פעם. כמו כן, מאמר בעברית
בנושא, שכתב ד"ר דניאל מישורי מאוניברסיטת תל אביב.