בימים אלה מגבשת קק"ל תכנית-אב להקמתה של רשת אתרי צפרות ארצית – "כנפי קק"ל" – השואפת להפוך את קרן קימת לישראל לגוף מוביל בתחום הצפרות בישראל. במסגרת תכנית זו תפתח קק"ל אתרי צפרות ברחבי הארץ, תקיים באתרים אלה פעילות הדרכה וחינוך בנושאי צפרות ותקדם ניטור ומחקר בתחום הצפרות. לפניכם כמה מאתרי הצפרות המפותחים בימים אלה, וכמה מאתרי הצפרות שכבר עומדים לרשותו ולהנאתו של הציבור הרחב.
אגמון קק"ל-החולה הוא אתר הצפרות הגדול ביותר בישראל, והוא בעל שם בין-לאומי בתחום הצפרות. קק"ל יזמה את הקמת האתר משלב החזון ועד לפיתוחו והפעלתו במודל ייחודי וחדשני. בזמן הקרוב תחל קק"ל בהקמתו של מרכז מבקרים חדש ומודרני באגמון. בתכנון מרכז המבקרים הושקעה מחשבה רבה, והוא צפוי לשדרג את חוויית הביקור באגמון עבור מאות האלפים המבלים בו מדי שנה.
במסגרת פרויקט "כנפי קק"ל" יחל בקרוב השלב העיקרי של פיתוח
פארק הצפרות בראש ציפור, פארק צפרות עירוני בשטח של 30 דונם, הממוקם במפגש הנחלים איילון ירקון, אשר ממבט על יוצר צורה של ראש ציפור. כמו כן, קק"ל שותפה לפיתוח
פארק הצפרות בבריכות הדגים הישנות של קיבוץ עין החורש, בצמוד לאפיק נחל אלכסנדר. זהו נדבך נוסף לפעילות ארוכת השנים של קק"ל בשיקום ובטיפוח נחל אלכסנדר, בשיתוף המועצה האזורית ורשות הניקוז של עמק חפר. רק לאחרונה פיתחה קק"ל את
מצפור ויקר, השוכן על גדות מאגר המים של קיבוץ משמר השרון, על גדת נחל אלכסנדר, ממזרח לבריכות עין החורש. מאגר זה זוכה לביקורם של מאות שקנאים ושל קורמורנים גדולים. המצפור היפהפה, הנמצא סמוך לשבילי אופניים ולפארק קדם שהקימה קק"ל, זוכה בסופי שבוע לביקורים של ציבור גדול של רוכבי אופניים ומטיילים.
אתרי צפרות נוספים שקק"ל מתעתדת לפתח יהיו באגם ברוך ובמשולש המעיינות, המצויים במסדרון האקולוגי מירדן לים, לאורך הנחלים קישון וחרוד, שגם בו קק"ל פועלת מזה שנים רבות. לאורך ציר זה מצויים מאגרים ומקווי מים רבים, חורשות ובוסתנים שניטעו על ידי קק"ל ושדות חקלאיים המייצרים פסיפס של בתי גידול, המושכים מגוון גדול של מיני ציפורים. בהמשך לדרכי הנוף, לשבילי האופניים ולנטיעות בגדות הנחלים שביצעה קק"ל באתרים אלה יפותחו גם מסתורים לצפייה בציפורים ותיושם תכנית להעצמת נושא הצפרות, שתכלול נוסף על תשתיות הצפרות פעילות הדרכה וטיבוע עם המבקרים.
פארק הצפרות בקיבוץ לוטן שבערבה הוא נקודה משמעותית נוספת לצפרים ולמיני ציפורים בדרום הארץ – מעין נווה מדבר. קק"ל פיתחה בעבר מסתור לצפייה בציפורים בקרבת הקיבוץ, ועתה היא שותפה עיקרית לפיתוח פארק צפרות, שיכלול גם גוף מים, בתוך הקיבוץ עצמו. בזכות העצים נושאי הפרי שבקיבוץ, שפע המים המתוקים והמזון הרב, ישמש המקום אתר מנוחה לציפורים הנודדות בסתיו לאפריקה משטחי הקינון שלהן באירופה ובמערב אסיה, ולציפורים הנודדות באביב, בכיוון ההפוך – מאפריקה לאזורי הקינון שלהן. בפארק הציפורים בלוטן יכולות הציפורים לנוח, לאכול ולאגור כוחות, וחובבי הצפרות זוכים להתענג על המראות הנהדרים ולבחון מקרוב מינים רבים של ציפורים.
ומה חדש במחקרי הצפרות שקק"ל מקדמת? בעבודת הדוקטורט שלו חקר גלעד פרידמן את התחרות או הדו-קיום בין חוויאי הנחשים והעקב העיטי (ראו תמונה), אשר טריטוריות הקינון שלהם מצויות ביערות הנטועים ובחורשים בשפלת יהודה. לירז כברה חקרה את מושבות הקינון של השדמית אדומת הכנף, שהיא דוגרת קרקע, באזור אגמון קק"ל-החולה, כדי לאפשר מזעור פגיעה בקינון כתוצאה מהעיבוד החקלאי.
מחקרי צפרות חדשים, שאך זה יצאו לדרך, עוסקים בנושאים הבאים: (1) בחינת אופי היער והטיפולים שבוצעו בו על מיני הציפורים ועל דרכים לעידוד מגוון מיני ציפורים באמצעות ממשק ייעודי. לאחר קבלת מסקנות המחקר קק"ל תיישמן ואף תמפה את הציפורים המגוונות ואת מספרן באמצעות הציבור, שיבקר ביערות השונים ויוזמן לדווח על תצפיותיו; (2) לימוד דפוסי קבלת ההחלטות של העגורים בקשר לנתיבי, מועדי ויעדי הנדידה שלהם, מחקר המתבצע באגמון החולה, בשיתוף פעולה עם שירות הייעור האמריקני. במהלך המחקר נעשה שימוש במשדרים לווייניים המוצמדים לעגורים; (3) מחקר נוסף נועד לבדוק את חשיבות היער כבית גידול לעטלפי חרקים, המהווים נדבך חשוב מהמארג האקולוגי של ישראל.
רוצים המלצות נוספות לסיורים שיעניקו לכם חוויית צפרות עשירה? אתם מוזמנים לבקר גם
בפארק המעיינות, מוקד משיכה למינים רבים של עופות; ו
בפארק ירוחם, שהפך לנווה מדבר עבור ציפורים נודדות. יש לכם המלצות משלכם? שתפו אותנו כאן בתגובות!
* תודה לירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל, שסייע בהכנת הכתבה.
* צילום עקב עיטי: רעי סגלי, פורטל הצפרות של קק"ל