התפוח נעשה ירוק במיוחד

21 אפריל 2015

חברת אפל, ללא ספק אחד המותגים המשפיעים בעולם, משקיעה באנרגיה ירוקה ושמה לה למטרה לצמצם ככל האפשר את פגיעתה בסביבה ולעבור לשימוש באנרגיה מתחדשת. והיא ממש לא לבד – חברות כמו אינטל וגוגל גם בעניין. האם עולם ההייטק יצליח להפוך אותו – ואותנו – לירוקים יותר?

כצרכני טכנולוגיה, כל הכרזה של חברה מובילה ויצירתית כמו אפל מושכת עניין רב – מה יכלול הדגם החדש, מה יהיה הגאדג'ט הבא וכו'; אבל לאחרונה יצאה אפל בהכרזה שונה לגמרי. בחודש פברואר האחרון הודיע לא אחר ממנכ"ל החברה על פרויקט שלדבריו הוא "Biggest, Boldest and Most Ambitious Project Ever". לא מדובר במחשב או באייפון חדש, אלא בהשקעה של כ-850 מיליון דולר בבניית חווה סולרית על שטח של כ-5,000 דונם (כחמישה קמ"ר). האתר יפיק 130 מגה-ווט חשמל נקי שיספיקו ל-100% מצורכי האנרגיה של אתרי החברה המרכזיים בארצות הברית (אגב, יש כמובן גם כאלה המתנגדים לפרויקט בשל פגיעת התשתיות בסביבה הטבעית; עם זאת בכתבתנו זו נבקש להתמקד דווקא ביתרונות).
אין זה הצעד היחיד של אפל בדרך לצמצום החתימה הפחמנית של החברה. ב-2013 מינתה החברה את ליזה ג'קסון, שהייתה עד אותה שנה ראש הסוכנות האמריקאית להגנת הסביבה (EPA), לסגנית נשיא אפל ליוזמות סביבתיות, וב-2014 פרסמה החברה דוח אחריות סביבתית מפורט ומרשים. הצעדים החיוביים שמציינת החברה הם בין השאר צמצום צריכת החשמל של מוצרי החברה, התבססות על אנרגיה מתחדשת באתרי החברה ברחבי ארצות הברית, עידוד כספי (סובסידיות) לעובדים הנמנעים מלהגיע לעבודה ברכבם הפרטי, אריזות קטנות יותר לצמצום נפחי מטען, מחזור, ייצור נקי מחומרים רעילים ועוד. עם זאת, אפל מכירה בעובדה שכ-70% מהחתימה הפחמנית של החברה מגיעים ממפעלי החברה בסין, והיא הצהירה על כוונתה להידרש גם לכך.
חברת אפל אינה לבד, ומתברר שהיא גם אינה המובילה במעבר לאנרגיות מתחדשות, לפחות בכל הקשור לצריכת אנרגיה בארצות הברית. בדירוג העדכני של EPA לאנרגיה ירוקה בחברות טכנולוגיה זכו במקום הראשון והשני אינטל ומיקרוסופט בהתאמה, ובשנה שעברה  100% מצריכת האנרגיה של שתי החברות בארצות הברית היו ממקורות של אנרגיה מתחדשת. עם זאת – ושלא במפתיע – נדמה שדווקא ההכרזה של אפל משכה תשומת לב תקשורתית וציבורית רבה יותר.
אם נרחיב את זווית הראייה, נגלה שגם חברות אחרות מצטרפות ליוזמה. כך למשל חברת המחשבים הגלובלית Infosys הודיעה לאחרונה על כוונתה להתבסס על אנרגיה מתחדשת בלבד באתריה השונים בעולם כולו; וחברת גוגל, הידועה כמעודדת יצירתיות במגוון תחומים, משקיעה בכמה חברות אנרגיה מתחדשת (ואלו לא הדוגמאות היחידות). אפילו החברות המתחרות בדרך כלל – פייסבוק, אי-ביי ויאהו – הביעו תמימות דעים באשר ליוזמות הירוקות שלהן (כגון אנרגיה ירוקה למרכזי מחשבים) בפאנל שנערך בסן פרנסיסקו.
לא יהיה זה מוגזם לטעון כי החשיבות של המהלכים הללו רבה. מעבר לצמצום ההשפעה על הסביבה של חברות הטכנולוגיה עצמן, הדוגמה שהן נותנות לצרכני הטכנולוגיה ברחבי העולם כולו חשובה במיוחד. לחברות כמו אפל, פייסבוק, גוגל, מיקרוסופט ואחרות יש משקל עצום בעיצוב אופן המחשבה של הדורות הצעירים, וחברות טכנולוגיה ירוקות יותר יכולות – באמצעות פרסום נכון – להוביל ליצירת דורות צעירים ירוקים יותר.
מאת: ד"ר איתן ישראלי | פורסם בתאריך: 21/04/2015

פוסטים דומים