שינוי האקלים כבר הטביע את חותמו

צילום: ארכיון הצילומים של קק"ל
24 מרץ 2010

כיצד משפיע שינוי האקלים הגלובלי על המערכות האקולוגיות הימיות? גיל רילוב וחיים טרבס מהמכון הלאומי לאוקיינוגרפיה, חקר ימים ואגמים לישראל, מציגים תמונת מצב עולמית והשלכות על הסביבה הימית בישראל

כיום מרב המדענים תמימי דעים כי שינוי האקלים הגלובלי הוא עובדה שאינה ניתנת לערעור. שינוי האקלים מתבטא גם בשינויים אוקיינוגרפיים, שלהם השלכות אקולוגיות מרחיקות לכת. מאמר זה סוקר את השינויים שנצפו בשנים האחרונות בחברות אקולוגיות ימיות עקב שינוי האקלים הגלובלי, ובוחן את התחזיות השונות על העתיד האקולוגי של הים. בסקירה מודגשים העלייה בטמפרטורה, בחומציות ובמפלס פני הים, ונידונות גם ההשלכות האפשריות של שינוי האקלים על האקולוגיה בימים הגובלים בישראל.
מחקרים ארוכי טווח מראים הסטה של גבולות התפוצה של מינים ימיים רבים לכיוון הקטבים עקב עלייה בטמפרטורות מי הים. במערב הים התיכון הביא אירוע של עלייה קיצונית בטמפרטורה לתמותה רחבת היקף של מינים רבים הקשורים לקרקעית. מבנה חברות החיות על חופים סלעיים ליד אזורי פליטת מים חמים של תחנות כוח שונה לגמרי ממבנה החברות באזורי ביקורת – עדות לשינויים הצפויים בהרכב החברות האקולוגיות עם העלייה בטמפרטורה. עלייה בחומציות הים, עקב עלייה בריכוזי הפחמן הדו-חמצני במים, גורמת לפגיעה ביצורים בוני שלד כדוגמת חלזונות וצדפות ולפגיעה בקצב השקעת השלד של אלמוגים.
מודלים חוזים התמוססות של שוניות אלמוגים שלמות אם יתממשו התחזיות השחורות בנוגע לריכוזי פחמן דו-חמצני בסוף המאה הנוכחית. עליית מי הים צפויה לפגוע בחברות האקולוגיות בעיקר באזור החוף. נתונים ראשוניים על הבדלים במגוון המינים בעומקים שונים באזור הכרית והתת-כרית הרדוד מצביעים על האפשרות שמגוון המינים ירד בצורה משמעותית על טבלאות הגידוד הסלעיות בחופי הים התיכון בישראל, עקב העלייה במפלס פני הים בעשורים הקרובים. יש צורך בניטור ארוך טווח כדי להיערך לשינויים אלו.

למאמר המלא

המאמר התפרסם בגיליון 1 (ינואר 2010) של כתב העת אקולוגיה וסביבה, כתב עת חדש למדע ולמדיניות הסביבה
אקולוגיה וסביבה

קרדיטים לכתבה

כתיבה: גיל רילוב וחיים טרבס | פורסם בתאריך 24/03/2010

פוסטים דומים