מכונת כביסה לכל ילד?

11 יוני 2015

על פערים בין העולם המפותח למתפתח, נגישות לחשמל וחיסכון במים – מכונת הכביסה כמשל (וגם: הצצה לכמה מכונות כביסה ירוקות, חסכוניות ונגישות יותר)

אחת ההמצאות החשובות ביותר של המאה ה-20 היא מכונת הכביסה, כך לפחות טען הנס רוזלינג, הסטטיסטיקן השוודי ולהטוטן המילים והמספרים (זוכרים שכבר סיפרנו לכם עליו בעבר?), בהרצאה נפלאה שלו בפורום TED שהוקדש לנשים. ומדוע? לדבריו מכונת הכביסה שחררה את האישה מעבודת כפיים מייגעת ואפשרה לה לצאת ללמוד ולעבוד (או לבלות זמן איכות רב יותר עם הילדים והמשפחה). חוקרים וחוקרות פמיניסטים (ואחרים) יכולים, אולי, לחלוק עליו ולהסתייג מדבריו (בטי פרידן, למשל, התייחסה בספרה פורץ הדרך לאותה "בעיה שאין לה שם", כניסוחה, הקשורה בדיכוי החדש שנוצר בעקבות העלייה ברמת החיים ובשיפורים הטכנולוגיים שייצרו את "גן העדן הביתי". המרחב הביתי, שכעת הפך לפשוט יותר לתחזוק, הפך לכאורה ל"גן עדן", אך למעשה המשיך את הדיכוי הנשי והוליד מעין מלנכוליה חדשה ש"אין לה שם", כדברי פרידן). אבל זה אינו לב העניין: גם כיום מכונת הכביסה עדיין אינה נגישה בחלקים נרחבים בעולם.
לדברי רוזלינג, מתוך כשבעה מיליארד אנשים בעולם לשני מיליארד אין בכלל גישה לחשמל שוטף, ולשניים עד שלושה מיליארד נוספים אין די כסף/מים/חשמל למכונת כביסה. לכן אחד האתגרים הראשונים במעלה של האנושות במאה ה-21 הוא לצמצם את הפער בין העולם המפותח למתפתח, ובמסגרת הזאת לאפשר לכל אדם חשמל ומכונת כביסה. השאלה היא כיצד עושים את זה במגבלות המשאבים, המים הזמינים והאנרגיה הקיימת; שכן, כפי שהנס מראה בהרצאה, שימוש בתמהיל האנרגיה הנוכחי, לצד הגדלה ניכרת בצריכה כדי לספק את צורכי כל תושבי כדור הארץ, יגרמו בהכרח לאסון סביבתי (זיהום אוויר, התחממות גלובלית ועוד).
שתי הפסקאות שעמן פתחנו את הכתבה נועדו לא רק לעודד אתכם לצפות בהרצאתו של רוזלינג, אלא גם לשמש הקדמה ורקע לכמה המצאות שעשויות להפוך את מכונת הכביסה למקיימת יותר ולזמינה לכול. הדוגמה הראשונה מגיעה מצוות מעצבים בסין, שעיצב מכונת כביסה על בסיס גלגל מים המסתובב בכוח זרימת המים בנהרות. אחד הרעיונות המעניינים בפתרון הזה הוא שגלגל אחד יכול לשרת כמה משפחות המכבסות את בגדיהן בתאים נפרדים – מי אמר שכל משפחה צריכה מכונת כביסה משלה?
גישה פרקטית יותר וזמינה לכול צפה ועלתה מהשטח: תושבים מקומיים בפרו, שחיפשו פתרון למחסור במים ובחשמל, פיתחו מכונת כביסה ומייבש (GiraDora) המופעלים על ידי דוושה לרגל ודורשים כמות מועטה של מים. הפרויקט זכה בכמה פרסים (בקרו בדף הפרויקט המרשים וגם כאן והתרשמו בעצמכם), ויש לו מחיר יעד צנוע של 40 דולר. המוצר עדיין לא זמין, לפחות על פי דף הפייסבוק שלו, אך כדאי שהחבר'ה מפרו יזדרזו כי נראה שקיימים כבר חיקויים: drumi, שמגיע מהחברה הקנדית yirego, הוא מוצר שנראה דומה (אולי מעט מעוצב יותר) וכבר זמין לרכישה מוקדמת, אלא שמחירו הוא 129 דולר; אפשרות נוספת היא ה-Laundry Pod, שבשבילו תיאלצו להיפרד מ-100 דולר (כל המחירים אינם כוללים משלוח). במקרה הזה ההנעה היא ידנית ולא באמצעות דוושה נוחה לרגל. רעיון אחר, שהציגו שלושה סטודנטים להנדסת מכונות בארצות הברית, כולל פתרון מקורי: הנעה של מכונת כביסה באמצעות דיווש (נוח יחסית) באופניים. תוכלו להתרשם מכמה תמונות גם בקישור הבא.
אז בפעם הבאה שאתם מפעילים את מכונת הכביסה ופורשים לעיסוקיכם האחרים, הקדישו כמה רגעים לחשוב על המשמעויות הרחבות של ההמצאה הזו וגם על כמות האנשים האדירה שעדיין אינה זוכה ליהנות ממוצר שנראה לנו טריוויאלי כל כך. חשוב לאפשר לכולם גישה לחשמל (ובכלל זה מכונת כביסה), ונראה שכושר היצירה וההמצאה האנושי עובד שעות נוספות במציאת פתרונות ובהתגברות על הקשיים הכרוכים בהשגת השאיפה הזאת. לפעמים הפתרונות הם מורכבים, אבל כפי שראינו, לא פעם הם פשוטים ויצירתיים…
מאת: ד"ר איתן ישראלי | פורסם בתאריך: 11/06/2015

פוסטים דומים